Radikális prevenció

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint azoknál a nőknél, akiknél genetikailag magas a kockázata a mellrák kialakulásának, a betegség több mint 90 százalékban megelőzhető a hagyományos diagnosztikai módszerekkel még egészségesnek tartott emlők sebészi eltávolításával.

A kérdés persze az, hogy meg lehet-e határozni legalább közelítő pontossággal, hogy milyen genetika konstellációban, milyen családi ill. felmenői előfordulás mellett bír a páciens olyan kockázattal, ami ennek a radikális bevatkozásnak a vállalására késztethetné.

Ahogy az a publikálás során is hangsúlyt nyert, nem valószínű, hogy a kétoldali emlőeltávolítás valaha is rutineljárás lesz a mellrák megelőzésében. Néhány jól körülhatárolható esetben, illetve magas genetikai kockázat és a betegség jelentkezése esetén indokolttá válhat, de a prevenciónak és a kevésbé radikális beavatkozással történő sikeres gyógyításnak továbbra is a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás szűrövizsgálatokon történő megjelenés a garanciája.
 

(–VBE–)
2004-03-04

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.