Gombák által okozott betegségek

Szájpenész (soor oris), candida gomba által okozott betegség. Előfordulhat leromlott egészségi állapotban,  anémia, diabétesz,  AIDS esetén. Műfogsor viselése is hajlamosíthat rá.Gombákkal minden nap találkozunk, életünk részét képezik, de sajnos betegséget is tudnak okozni: pl. lábgombásodást, körömgombásodást. Kellemetlen, mások számára visszataszító betegség, ami csak kitartó gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Ha csupán esztétikai problémának tekintjük, és nem törődünk vele, akár életfogytig tartó kezelést igénylő betegséget – pl. ekcémát – is előidézhet.

A Magyarországon is tapasztalható nagyszámú gombás fertőződéseknek számos oka lehet. Egyik ilyen az antibiotikumok túlzott szedése vagy akár a vashiány is. A gombák igen nagy számban fordulnak elő környezetünkben, a ma ismert több százezer gombafaj közül kb. 200 okozhat megbetegedést.
Az egészséges ember bőre ellenáll a baktériumok, vírusok és gombák károsító hatásának, biológiai egyensúlyban él a környezettel. Az egyensúly felborulása – melyet akár a környezeti tényezők változása, akár a bőr védekezőképességének csökkenése okozhat – fogékonnyá teszi az embert a különböző kórokozókkal szemben, és így betegség, fertőzés alakulhat ki.
A gombák által okozott betegségeket két nagy csoportba oszthatjuk, egyrészt bőr-, másrészt úgynevezett szisztémás gombás megbetegedésekre. A bőrgombásodást (dermatomycosis) a bőrben, hajban, körömben, nyálkahártyákon megtelepedő gombák hozzák létre, a szisztémás mycosisok kórokozói a belső szerveket betegítik meg. A szisztémás fertőzések egyik dimorf gombák okozta formája gyakran mutat jellegzetes földrajzi eloszlást. Például Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában az egyes gombás fertőzések járványt okozhatnak, mely a mi éghajlati viszonyaink között szerencsére alig fordul elő. Óvatosnak kell lenniük viszont a fertőzött területen turistáskodóknak. A szisztémás gombás fertőzések másik csoportja elsősorban a csökkent védekezőképességű embereket fenyegeti, pl. az AIDS-eseket, a daganatellenes kezelésben részesülőket, a cukorbetegeket. A gombafertőzések közül nagy jelentőségű a candidiasis, ami – bőr- és nyálkahártyát, húgy-ivarszervrendszert érintő – helyi fertőzéseket és szisztémás betegségeket is okozhat. A szisztémás candidiasis általában károsodott immunrendszerű betegekben alakul ki és nagyon sokféle, igen komoly tünettel járhat, pl. okozhat szívbelhártya-gyulladást, agyhártyagyulladást, vesemedence-gyulladást, szepszist (vérmérgezés), szemgolyót érintő betegséget, mely kezeletlenül halálhoz vezethet. A cryptococcosis nevű szisztémás gombás fertőzés is igen súlyos tünetekkel járhat, amely jellegzetesen az agyhártyára, illetve ritkábban a vesére, csontra és bőrre terjedhet, de okozhat tüdőelváltozásokat is, elsősorban csökkent védekezőképességű emberekben.
A gombás fertőzések megelőzéséért sokat tehetünk magunk is. Fontos a higiénés szabályok betartása, a kényelmes, jól szellőző, természetes alapanyagú ruhák, cipők viselése. Az izzadásra hajlamos egyének számára izzadáscsökkentő hintőporok, dezodorok használata javasolt. Fontos, hogy bőrünket rendszeresen átvizsgáljuk, és ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk orvoshoz. (forrás: Népszava, 06242002/145)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.