Életre kvalifikálva

Joachim Deckarm (fotó: Armin Kübelbeck; liszensz: CC-BY-SA-3.0 [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0] – via Wikimedia Commons)Egy német kézilabdázó, Joachim Deckarm 1979 március 30-án szenvedett tragikus balesetet Magyarországon, a Tatabányai Bányász ellen játszott KEK elődöntő mérkőzésen. Szerencsétlen szituációban fejelt össze Pánovics Lajossal, a következő pillanatban pedig – már eszméletlenül és tehetetlenül – fejjel a csarnok padlózatának csapódott.

Noha Pánovics is szédülve, vérző sérüléssel tápászkodott fel, a 25 éves, 194 cm magas német átlövő sokkal rosszabbul járt. Súlyos koponyatraumát szenvedett, kis híján meghalt. Kómába került, s bár beavatkozások egész sorát hajtották végre rajta, 131 napig lebegett eszméletlenül élet és halál között.

A több mint százszoros német válogatott, világbajnok sportember a hetvenes évek végének egyik legismertebb kézilabdázója volt. Karrierje nem egyszerűen kettétört, orvosai idővel egyre kevesebb reményt fűztek felébredéséhez. Deckarm azonban – több mint négy hónappal balesete után – egy napon magához tért, és ezzel elkezdődött élete legkeményebb és leghosszabb edzése... a mindennapokért.

Gátfutás egy hosszú pályán, ahol a gátak – beszéd, járás, finommotorika – hellyel-közzel túl magasnak bizonyulnak, és néha többszöri nekifutásra sem ugorhatóak át; ekkor nincs mit tenni, meg kell kerülni, de haladni tovább és tovább. Ez az a sokszor évekig elhúzódó rehabilitáció, mely felkészült szakemberek, gyógytornászok, orvosok, logopédusok együttműködésével, a családtagok segítségével, türelem és olykor önfeláldozás, lemondás talaján valósulhat csak meg.

Michael Schumacher 169 nap kóma után hasonló küzdelem előtt áll. Ahogy nincs egyforma sérülés, következményes kóma sincs teljesen egyforma. Maga az öntudatlan állapot külső szemlélő számára nyilván ugyanaz, de szakmai szempontból minden eset más. Néhány évtizeddel ezelőtt a terápiás mélyaltatás sem volt mindennapos, mely manapság a felépülés esélyeit javítandó kerül mérlegelésre súlyos koponyaűri traumatizáció esetén.

Kézilabdázó honfitársa esetéből tehát nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket a Forma 1-es legenda esélyeit illetően, de abban bizonyosak vagyunk, hogy Michael Schumacher nem adja fel, és az „időmérőt” abszolválva, szélárnyékot nem figyelve, ha lassan is, olykor egy „biztonsági autó” mögött poroszkálva, de célba ér. Ezt kívánjuk neki, és hasonló cipőben járó, címlapokra nem kerülő sorstársainak világszerte.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.