Diétás megfontolások májbetegségek esetén

A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve. Károsodása kihat a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjére, valamint vitamin-ellátottságára.

A diéta célja a megelőzés, a már kialakult károsodás további romlásának megakadályozása, valamint a gyógyszeres kezelés kiegészítése.

A májbetegek étrendje szénhidrát-, fehérje-, és vitamingazdag, valamint zsírszegény és alkoholmentes legyen.

Heveny májgyulladás esetén az első napokban főleg szénhidrátot tartalmazó folyékony-pépes étrendet alkalmazunk. (Édes tea, édes gyümölcslevek, rántott leves, nyák levesek, háztartási keksz, főtt rizs, reszelt alma, stb.) Ha a beteg étvágya javul akkor fokozatosan áttérhetünk az energiagazdag pépes, majd könnyű-vegyes étrendre. Tej, sovány tejtermékek, tojás, zöldfőzelékek – zöldborsó, zöldbab áttörve – sovány húsok főzve, párolva, piskótatészta töltve, puding, felfújtak, stb. adhatók.

Krónikus májbetegségek esetén az alábbi étrend javasolt.

Szénhidrátgazdagság: A máj egyik alapvető feladata a táplálék szénhidrátjainak átalakítása, raktározása, valamint a kívánatos vércukorszint fenntartása. Naponta négyszer-ötször érdemes gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani gyümölcsök, gyümölcslevek, limonádé, tea, tejes italok stb. formájában. Fontos szénhidrátforrás még a burgonya, a rizs és a zöldségek is, illetve hámozott alma, banán, őszibarack a többi gyümölcs csak kompótnak elkészítve vagy préselve fogyaszthatók. (az aprómagvas gyümölcsök semmilyen formában sem)

A gyakori emésztési problémák, puffadás és teltségérzés miatt durva rostokat, illetve illóolajokat tartalmazó száraz hüvelyeseket és káposztaféléket, kukoricát nem ajánlatos enni, bár ez konyhatechnológiával valamennyire befolyásolható.

Fehérjegazdagság: A májnak a fehérje-anyagcserében is fontos szerepe van. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ajánlott fehérjeforrások a sovány húsok, a tej-, tejtermékek és a tojásfehérje.

Idült májbetegségek esetén az esetlegesen kialakuló idegrendszeri tünetek észlelése esetén azonnal meg kell szorítani a fehérjebevitelt (max. 40 g / nap). Ilyenkor a húsokat mellőzzük, a hangsúly a tejre, a tejtermékekre és a növényi fehérjeforrásokra kerül.

Zsírszegénység: A túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a betegség lefolyását és a gyógyulást. Az ajánlott bevitel 0,8-1 g / ttkg, javarészt növényi olaj formájában.

Vitamingazdagság: A szénhidrátbevitellel együtt a B1-vitamin fogyasztást is növelni kell, de szükség lehet az A-, K- és az E-vitamin pótlására is.

Ételkészítésnél kerüljenek előtérbe a párolás, a főzés, valamint a sütőzacskóban, a római tálban stb. való sütés. Lehetőleg ne egyen a beteg zsírban vagy olajban pirított hagymával és fűszerpaprikával készülő ételeket (pörköltöket). Sűrítésnek a habarás, száraz rántás, a hintés és a diétás rántás ajánlott. Kerüljék a csípős erős fűszereket, helyette kímélő zöldfűszereket használjunk.

A májbetegség bármely szakaszában az ALKOHOL SZIGORÚAN TILOS!

Ascites (szerk.: hasvízkór) és ödéma (szerk.: vizenyő) megjelenésekor étrendi megszorításra, sószegénységre van szükség. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni olyan ízekkel, amelyek elfedik a sós íz hiányát.

 

Salánki Péter
dietetikus

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2024. 03. 07., cs – 17:18 | V. Istvánné

A máj bal lebenye megnagyobbodott. Szeretnék diétás tanácsot kapni. Köszönettel.

2024. 03. 21., cs – 18:02 | orvosiLexikon.hu

Válasz V. Istvánné üzenetére

A cikkben olvashatóak a háttérben lévő ok meghatározásával, diagnózis és orvosi konzultáció után alkalmazhatóak. Egyedi étrendi megfontolások dietetikus közreműködését igénylik.