Újraéledő vírus – Az övsömörről

Sokan azt gondolják, hogy az "övsömör" (herpes zoster) csak az övnek megfelelő tájon fordulhat elő. Mások meg sömörnek hiszik a hámló, viszkető, ekcémás jellegű bőrbajt, amely enyhe betegség és nem fájdalmas. A betegség oka a bárányhimlő-övsömör vírus újraéledése a szervezetben. Minél fiatalabb életkorban esik át a csecsemő vagy gyermek a bárányhimlőn, annál hamarabb szűnik meg a vírussal szembeni védettség.

Hazánk neves gyermekbőr-gyógyász professzora, Bókay János ismerte fel először a bárányhimlő és övsömör azonos vírusát. Övsömörben szenvedő egyén környezetében 2 hét lappangási idő után bárányhimlőt kap az, aki a betegségen még nem esett át.

A fájdalom 1,5-3,5 nappal megelőzi a jellegzetes övszerűen elhelyezkedő bőrtüneteket. Ezért még a bőrtünetek megjelenése előtt epekő vagy vesekő miatt kezelhetik a beteget, de infarktust is utánozhat a betegség. A fájdalom korlátozódhat a háti gyököknek megfelelő területre, de lehet kiterjedt, kisugárzó jellegű is.

Gyulladt, vörös alapon sűrűn egymás mellett helyezkednek el a hólyagocskák, melyek először tisztabennékűek, később gennyesekké válnak. Néhány napon át újabb és újabb hólyagocskák jelennek meg, amelyek egy idő után megnyílnak, nedvedzenek, esetleg pörkösödnek, majd leszáradnak.

A tüneteket láz, fájdalom, rossz közérzet kíséri. Szerencsés és szövődménymentes esetben 2-3 hét alatt az övsömör meggyógyul, idősebb egyéneknél ez hosszabb időt vesz igénybe. A fájdalmas betegség leggyakoribb helye a mellkas területe, majd az arcideg ellátási területe következik, végül a keresztcsonti táj.

Ritkán, daganatos betegségekben szenvedőknél, immunrendszeri károsodottaknál, AIDS-ben megbetegedetteknél, stb. vonalas lefutású, éles határú területeken kívül is szétszórva jelentkeznek a hólyagocskák. A jelenségek bevérezhetnek, mély fekélyek is kialakulhatnak. Kivételesen az egész testet elboríthatják a kiütések, de ez csak súlyos alapbetegségben szenvedőknél fordul elő. Természetesen a hólyagok nyomán kialakuló fekélyek hegesedéssel gyógyulnak.

Az idősebb övsömörös betegek némelyike tűrhetetlen fájdalmat él át. A fájdalom éles, hasító jellegű, vagy állandóan fennálló, bizsergő jellegű. Ez a kellemetlenség szerencsés esetben csak néhány hétig követi az akut betegséget, de van, akinél hetekig, sőt hónapokig, netán évekig fennmaradhat.

Az övsömör utáni fájdalom nem csak a súlyos lefolyású betegség jellemzője, az enyhébb klinikai tünetek is nagyon fájnak. Ritkán a mozgatóidegeket is - nem csak az érzőket - károsítja a gyulladás, de ezek a "bénulások" átmenetiek. A kezelés: pihenés, kímélet, súlyosabb esetben ágynyugalom, valamint fertőtlenítő-nyugtató kenőcsök, hámosítók. A betegség jelentkezésekor, különösen 60 év felett, kiterjedt formában és alapbetegségben szenvedőknél ajánlatos és célszerű 1 héten át napi 4 gramm acyclovirt szedni (magyar készítmény is rendelkezésre áll). Valószínűleg a gyógyszeres kezeléssel kivédhető a szóródás, továbbá a fájdalmat a betegség alatt és az azt követő időszakban csökkenteni tudjuk.

Amennyiben a megfelelő, sokrétű kezelés ellenére fennmarad a fájdalom, paprikaszesz-bedörzsölés, fájdalomcsillapító krémek, ultrahangkezelés, röntgenbesugárzás, stb. ajánlott.

 

Prof. dr. Török Éva

forrás: archívum
(Patika Tükör – 000801)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.