Reszket mint a nyárfalevél...

Lámpalázas állapotok kezelése homeopátiával

Talán nincs is olyan nap az életünkben, amely ne tartogatna valamilyen stresszes helyzetet, legyünk akár a munkahelyünkön, akár otthon vagy éppen az iskolában.

Gondoljunk pl. egy-egy vizsgaidőszakra, amikor sokszor nem is a tudásbeli hiányosság, hanem a fokozott izgalom miatt nem sikerül a megmérettetés. Egyeseknél ez az izgalmi állapot - amely sokszor a félelemig fokozódhat - olyan nagy fokú, hogy már a vizsga előtti időszakban is megkeserítheti az egyén életét, sőt jó néhányszor nemcsak a szóbeli feleleteknél, hanem az írásbeli dolgozatok előtt is jelentkezik.

Persze nemcsak az iskolai felelések, hanem bármilyen más stresszállapot - különösen ha teljesítményhez kötött - során is lámpalázasok lehetünk, de említhetünk olyan helyzeteket is szép számmal, amelyek előtt szintén szorongunk (pl. fogorvosi kezelés vagy hosszú repülőút.) Ilyenkor - nyugtatók és altatók helyett - próbáljunk meg szelídebb módszerekhez, pl. homeopátiás gyógyszerekhez fordulni.

A betegek többségénél a pszichés izgalmi állapoton túl a felfokozott stresszhelyzet nagyon gyakran testi tünetekkel is társul, ezek pontos ismeretében könnyebben tudunk megfelelő homeopátiás gyógyszert választani.

Ha valakinél nagyfokú hasmenésben nyilvánulnak meg a testi tünetek és a beteg eleve nagyon ideges, járkál fel-alá, sokat beszél, ingerlékeny, akkor Argentum nitricum a megfelelő szer.

Ha viszont csak ül magába roskadva, meg se tud szólalni és reszket, remeg, mint a nyárfalevél, olyan gyenge, mintha megbénult volna, teljesen inaktív, akkor Gelsemiumot kell kapnia. Erre a szerre akkor is szükség lehet, ha a beteg pl. egy rossz hírtől, ijedtségtől, félelemtől került ilyen állapotba.

Ha valaki vizsgázni, állásinterjúra megy, sokszor olyan bénultnak érzi magát, hogy semmi sem jut az eszébe. Itt is jellemző lehet az izgalom miatti hasmenés, illetve az az érzés, hogy "megáll a szíve a félelemtől". Anacardiumot adunk annak a páciensnek, aki a határozatlansága és önbizalomhiánya miatt szenved a megmérettetésektől, s mivel úgy érzi mindent elfelejtett, valóban nem is jut eszébe semmi. Jellegzetes tünet, hogy ez az állapot kifejezetten javul evés közben és után.

Coffeát kell adni, ha a beteg a felfokozott idegállapota miatt nem tud aludni és túlérzékeny minden ingerre.

Az Aconit nevu gyógyszert ugyan nem annyira a lámpaláz, mint inkább a halálfélelem ellen adjuk, de javasolható lehet hirtelen ijedtség, sokk, pánik esetén is.

Ha valakinél a fenti állapotok valamelyike gyakran előfordul és megkeseríti az életét, vagy olyan fokú, hogy a mindennapi életét akadályozza, akkor érdemes homeopata orvost felkeresni, aki személyre szabottan, úgynevezett alkati gyógyszert választ a betegnek, hogy saját maga is le tudja győzni a betegséget.

Dr. Szabó Beáta

homeopata orvos

forrás: Patika Tükör - 2003-01-15

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.