Orbánc (erysipelas)


Orbánc a lábszáron, kifejezett bőrvörösödéssel

Baktérium (streptococcus) által okozott gyulladásos bőrbetegség. Többnyire hirtelen fellépő hidegrázással, lázzal, általános rosszulléttel, levertséggel kezdődik.

Az érintett bőrterület megduzzad, feszessé, vörössé, gyulladttá válik, a környező ép bőrterülettől élesen elhatárolódik. A fertőzés a bőr irharétegében található nyirokerek mentén terjed.

Kezdetben csak egy ujjbegynyi kis vörös duzzanat látható, majd a folyamat előrehaladásával a gyulladás gyorsan tovaterjed. A kórokozó baktérium a bőrbe, annak sérülésein keresztül juthat be (úgynevezett behatolási kapu), ilyen sérülés lehet pl. egy gombás fertőzés következtében berepedezett bőr, illetve sebek, fekélyek is behatolási kaput képeznek. Súlyos esetben a bőrön folyadéktartalmú hólyagok képződnek.

Diagnózis

A jellemző képen kívül vérvizsgálattal fehérvérsejt-szaporulat, illetve magasabb vérsüllyedés lehet jellemző. A vér tenyésztésével a kórokozó baktériumot gyakran ki lehet mutatni, ekkor úgynevezett célzott gyógyszeres (antibiotikumos) kezelést kell alkalmazni.

Kezelés

Évtizedekkel ezelőtt még az antibiotikumok felfedezése előtt az orbánc veszedelmes megbetegedésnek számított, halálos kimenetel sem volt ritka. Manapság a modern antibiotikumok birtokában a betegség sikeres gyógyítása már nem jelent gondot. Szövődmények (a gyulladás továbbterjedése, vérmérgezés) csökkent védekezőrendszerrel rendelkező betegek esetén fordulhatnak elő. Cukorbetegség, idős kor esetén a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe.

Az antibiotikus terápiát láz- és fájdalomcsillapítókkal kell kiegészíteni. Az alkalmazott korszerû gyógyszerek birtokában az esetek többségében a betegség 7-10 nap alatt nyom nélkül gyógyul.

 

Dr. Igaz Iván

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×