Mit, mennyit, hogyan...

Abádiné dr. Erdei Ildikó írása (Országos Gyógyszerészeti Intézet)

Számos enyhébb betegség, sérülés, tünet kezelhető otthon olyan gyógyszerekkel, amelyeket a patikában recept nélkül megvásárolhatunk.

Az utóbbi években elterjedtek az egészség, a jó kondíció fenntartására szolgáló, betegség megelőzésére használatos szerek is.

Van-e különbség a vény nélkül kapható gyógyszer és az OTC között?

Az angol kifejezés "over the counter drugs" közvetlenül a gyógyszertárban, vény nélkül megvásárolható termékek elnevezése, melyek körébe hazánkban a gyógyszereken kívül beletartoznak a gyógytermékek (hivatalos elnevezéssel: gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek) is. Mindkét kategória az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével kerül forgalomba, így biztonságossága, hatékonysága bizonyított.

A gyógyszerészi gondozás keretében egyre több gyógyszertárban van lehetőség arra, hogy nyugodt körülmények között, másoktól nem zavartatva tehetjük fel kérdéseinket a betegségünkkel, az ajánlott gyógyszerrel, a jelentkező mellékhatásokkal kapcsolatosan. A gyógyszerész tanácsát mindenképpen érdemes kikérni a gyógyszerválasztásban, a különféle, együttesen alkalmazott gyógyszerek kölcsönhatásáról, nem várt tünetekről.

Azokban az országokban, ahol nagy hagyománya van az öngyógyításnak, az öngyógyszerezésnek - a lakosság kisebb panaszaira az orvos felkeresése nélkül, a gyógyszerész tanácsai alapján a patikában keres gyógyírt ", rendszeresen napvilágot látnak irányelvek, amelyek segítik a biztonságos tájékozódást az OTC-gyógyszerek között. Megismertetnek a gyógyszerszedés legfontosabb szabályaival.

Nézzünk néhányat ezek közül a megszívlelendő intelmek közül!

Betegtájékoztató

A legfontosabb, hogy a gyógyszer dobozában található betegtájékoztatót figyelmesen olvassuk el.
Természetes, hogy az orvos tanácsai szerint alkalmazzuk a vényre kiváltott gyógyszert, az OTC-termékek esetében elsősorban azonban a betegtájékoztatóra hagyatkozhatunk. Ki ne ismerné a gyógyszerhirdetések végén elhangzó, unos-untalan ismételt figyelmeztetést: "A kockázatokról és mellékhatásokról kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Vajon miért érdemes elolvasni a betegtájékoztatót?

Ez a gyógyszerhatóság által jóváhagyott összeállítás tartalmazza a készítményre vonatkozó legfontosabb információkat, amelyek szükségesek a biztonságos alkalmazáshoz.
A gyógyszerekre is igaz, hogy nem mindig a több jobb. Ne használjuk a gyógyszereket hosszabb ideig vagy nagyobb adagban, mint az a tájékoztatóban ajánlott. Ha azonban az alkalmazás ideje meghatározott, például antibiotikumok esetében, ne hagyjuk abba a kezelést, ha már kicsivel jobban érezzük magunkat.
Ha a kellemetlen tünetek hosszan fennmaradnak, a kezelésre nem javulnak kellő mértékben, ez intő jel, hogy forduljunk orvoshoz.

A gyógyszerkölcsönhatások

Kevéssé ismert, hogy előfordulhatnak nem várt kölcsönhatások az elfogyasztott táplálék, az élelmiszerek és az OTC-gyógyszerek között. Különösen fontos annak figyelembevétele, ha egyidejűleg vényköteles gyógyszereket is szed. Kérjen tanácsot gyógyszerészétől.

Terhesség és szoptatás

A gyógyszerek egy része átjutva a méhlepényen bejut a magzat vérkeringésébe is. Az anya számára biztonságos adag a parányi szervezet számára veszélyt jelenthet. Terhesség esetén minden esetben ki kell kérni az orvos tanácsát a gyógyszerszedésről, még ha OTC-termékről is van szó.
Az anyatejbe kis mennyiségben átjutott gyógyszerek szintén kockázatot jelentenek a gyermek egészségére, ezért körültekintően kell eljárni szoptatás alatt is. Az orvos vagy a gyógyszerész tanácsot adhat, hogy miképpen igazítsa a feltétlenül szükséges gyógyszer bevételét a szoptatás idejéhez, hogy az a lehető legkisebb mennyiségben jusson be az anyatejbe.

Gyermekek gyógyszerelése

A gyógyszerek ritkán alkalmazhatók mindenki számára egyforma adagban. A gyermek nem kis méretű felnőtt!
Kövesse a betegtájékoztatóban megadott életkor szerinti megszorításokat, ne alkalmazza a gyógyszert a megadott kornál fiatalabb gyermekek esetében.
Számos gyógyszer több hatáserősségben van forgalomban, gyermekek számára csak a megengedett erősséget szabad alkalmazni!
Ne játszza el a doktor szerepét!
Ne duplázza meg a gyógyszer adagját, ha a gyermek állapota súlyosabb, mint az előző alkalommal volt.
Egyidejűleg több gyógyszer adása előtt konzultáljon gyógyszerészével, orvosával!
Soha se engedje gyermekének, hogy saját maga, szülői felügyelet nélkül vegye be a gyógyszert.
Ne nevezze a gyógyszert cukorkának, mert ha a gyermek később hozzájut a gyógyszeres fiolához visszaemlékezve a szülői szavakra, könnyen megeheti a színes gyógyszerszemeket.
A gyermekgyógyszerek adagolásánál fontos a gyermekkanál, az evőkanál és a kávéskanál közötti különbség figyelembe vétele (az evőkanálba körülbelül háromszor nagyobb mennyiségű folyadék fér, mint a gyermekkanálba). Ha a gyógyszerhez csomagoltak mércét, az adagolást mindig ezzel végezze!

Tárolás

A legjobb olyan helyen tárolni a gyógyszereket, ahol a gyermekek nem látják, nem érik el. Emlékeztetés céljából se hagyja elöl a gyakran használt szereket, pl. a konyhaszekrényen. Ne vegye be a gyógyszert a gyermek szeme láttára. A kicsik előszeretettel utánozzák a szülői viselkedést, nem kivétel ez alól a gyógyszerszedés sem.

A megfelelő tárolás nem jelenti azt, hogy minden gyógyszert a hűtőszekrényben kell tartania. Mindig a betegtájékoztatóban, illetve a dobozon feltüntetett módon kell eltartani, hogy minőségi károsodást ne szenvedjen. Ha a tárolásra vonatkozóan nincs semmilyen megkötés, akkor elegendő szobahőmérsékleten, erős fénytől, direkt hőhatástól, nedvességtől mentes helyen való tárolás.

A gyógyszeres fiolák színe, fajtája különféle lehet, hogy a vegyület tulajdonságait figyelembe véve a lehető leghatékonyabban lehessen megóvni a kémiai változásoktól, bomlástól. Ezért a gyógyszereket ne öntse át az eredeti tárolóedényből, ne keverje össze a különböző gyógyszereket!

A szájon át alkalmazandó, és a külsőleges használatra szánt készítményeket elkülönítve tárolja.
A gyógyszerkészletet legalább évente át kell tekinteni és a lejárt szavatosságúakat nem szabad felhasználni. Szükség esetén kérjen segítséget a gyógyszertárban!

forrás: Patika Tükör - 2005-06-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.