LĂ©törtĂ©net – Levek, nektĂĄrok, italok

GyĂŒmölcslevek
illusztrĂĄciĂł (fotĂł: Olivie Strauss / Unsplash+)

Az alkoholmentes italok fogyasztĂĄsa az emberi tĂĄplĂĄlkozĂĄs egyik legfontosabb rĂ©sze. Az emberisĂ©g ƑsidƑk Ăłta fogyasztja a gyĂŒmölcsök kiprĂ©selt levĂ©t, ĂĄm a vilĂĄg nĂ©pessĂ©gĂ©nek jelentƑs növekedĂ©se illetve az igĂ©nyek kielĂ©gĂ­tĂ©se miatt, az Ă©lelmiszeriparnak elƑ kell ĂĄllĂ­tani biztonsĂĄgos italokat.

Az alkoholmentes italok "kirĂĄlya" a gyĂŒmölcslĂ©, mely az adott gyĂŒmölcsbƑl prĂ©selĂ©ssel, sajtolĂĄssal nyert, a gyĂŒmölcs levĂ©re jellemzƑ szĂ­nƱ, illatĂș lĂ©. GyĂŒmölcslĂ©nek tekintendƑ a sƱrĂ­tmĂ©nybƑl elƑállĂ­tott termĂ©k is, ha az a gyĂŒmölcsbƑl közvetlenĂŒl nyert lĂ©vel azonos Ă©rzĂ©kszervi Ă©s analitikai tulajdonsĂĄgokkal rendelkezik. A gyĂŒmölcslĂ© tehĂĄt 100 szĂĄzalĂ©kban az adott gyĂŒmölcs leve, amely hozzĂĄadott cukrot, szĂ­nezĂ©ket Ă©s tartĂłsĂ­tĂłszert nem tartalmazhat!

A gyĂŒmölcsnektĂĄrt gyĂŒmölcslĂ©bƑl, gyĂŒmölcslĂ©-sƱrĂ­tmĂ©nybƑl, gyĂŒmölcsvelƑbƑl vagy ezek keverĂ©kĂ©bƑl, vĂ­z Ă©s cukor hozzĂĄadĂĄsĂĄval (esetleg cukor hozzĂĄadĂĄsa nĂ©lkĂŒl) ĂĄllĂ­tanak elƑ. A gyĂŒmölcstartalom ebben az esetben 25 Ă©s 50 szĂĄzalĂ©k között van, gyĂŒmölcstƑl fĂŒggƑen.

A tĂ©nyleges gyĂŒmölcslĂ©- vagy gyĂŒmölcsvelƑ-tartalmat a termĂ©ken minden esetben fel kell tĂŒntetni! Cukorbetegek, illetve testsĂșlygyarapodĂĄst elkerĂŒlni kĂ­vĂĄnĂłk rĂ©szĂ©re "csökkentett energiatartalmĂș gyĂŒmölcsnektĂĄrok"-at gyĂĄrtanak, amelyekhez cukor helyett – jogszabĂĄlyban engedĂ©lyezett – Ă©desĂ­tƑszert adagolnak. Ezeket "hozzĂĄadott cukrot nem tartalmaz" megjelölĂ©ssel lĂĄthatjĂĄk el, emellett tartĂłsĂ­tĂłszert egyĂĄltalĂĄn nem tartalmazhatnak!

A gyĂŒmölcsitalok minimĂĄlisan 12 szĂĄzalĂ©k (tömeg) gyĂŒmölcslevet, vagy gyĂŒmölcsvelƑt tartalmazĂł termĂ©kek. GyĂĄrtĂĄsukhoz gyĂŒmölcsalapanyagok, cukor, mĂ©z, Ă©desĂ­tƑszerek, ivĂłvĂ­z, ĂĄsvĂĄnyvĂ­z hasznĂĄlhatĂł fel, de engedĂ©lyezett egyes adalĂ©kanyagok, szĂ­nezĂ©kek Ă©s aromaanyagok alkalmazĂĄsa is.

A termĂ©ken minden esetben fel kell tĂŒntetni a gyĂŒmölcslĂ© vagy gyĂŒmölcsvelƑ tartalmĂĄt. Ha a termĂ©k jellegĂ©t a felhasznĂĄlt gyĂŒmölcsalapanyagtĂłl eltĂ©rƑ aroma adja, akkor a megnevezĂ©sben az "aromĂĄval kĂ©szĂŒlt", "Ă­zƱ", vagy "kivonattal kĂ©szĂŒlt" megjelölĂ©st fel kell tĂŒntetni!

ÜdítƑk

A folyadĂ©kszĂŒksĂ©glet kulturĂĄltabb kielĂ©gĂ­tĂ©sĂ©re az 1880-as Ă©vektƑl kezdƑdƑen Ășj termĂ©kcsoport, az ĂŒdĂ­tƑital jelent meg, amely a XX. szĂĄzadban – EurĂłpĂĄban a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș utĂĄn – az egĂ©sz vilĂĄgon elterjedt. Ezeket a termĂ©keket, vagyis az ĂŒdĂ­tƑitalokat a szervezet folyadĂ©kszĂŒksĂ©gletĂ©nek kielĂ©gĂ­tĂ©se cĂ©ljĂĄbĂłl fogyasztjĂĄk.

TermĂ©szetesen, speciĂĄlis összetĂ©telĂŒknĂ©l fogva egyes ĂŒdĂ­tƑitalok – pl. a kĂłlafĂ©lĂ©k, tonikok – Ă©lĂ©nkĂ­tƑ, stimulĂĄlĂł hatĂĄst is kifejtenek. EzektƑl eltekintve az ĂŒdĂ­tƑitalok fogyasztĂĄsĂĄt elsƑsorban azok Ă©lvezeti Ă©rtĂ©ke motivĂĄlja. MagyarorszĂĄgon ma a legnagyobb mennyisĂ©gben gyĂĄrtott Ă©s fogyasztott alkoholmentes italok az ĂŒdĂ­tƑitalok, amelyek lehetnek szĂ©nsavasak – ĂĄltalĂĄban 3-9 g/liter szĂ©n-dioxidot hasznĂĄlnak fel – vagy szĂ©nsavmentes, Ășn. "csendes" italok is.

Ezek alkoholmentes italok, amelyeket ivĂłvĂ­z, ĂĄsvĂĄnyvĂ­z, cukor, vagy egyĂ©b Ă©desĂ­tƑanyagok; gyĂŒmölcsalapanyagok Ă©s növĂ©nyi kivonatok; aromĂĄk Ă©s szĂ­nezĂ©kek; Ă©tkezĂ©si savak; egyĂ©b adalĂ©kanyagok felhasznĂĄlĂĄsĂĄval; szĂ©ndioxid hozzĂĄadĂĄsĂĄval vagy anĂ©lkĂŒl, megfelelƑ tartĂłsĂ­tĂĄsi eljĂĄrĂĄssal kĂ©szĂ­tenek, Ă©s az elƑállĂ­tĂĄs helyĂ©n csomagolnak.

MĂĄs helyeken is talĂĄlkozhatunk az ĂŒdĂ­tƑitalok mĂĄs formĂĄjĂĄval (önkiszolgĂĄlĂł, kiszolgĂĄlt) is, amelyeket a fogyasztĂĄs helyĂ©n szörpbƑl hĂ­gĂ­tanak. Ezek a frissĂ­tƑk elvileg azonos minƑsĂ©get kĂ©pviselnek az ipar ĂĄltal palackozott termĂ©kekkel.

GyĂŒmölcstartalmĂș ĂŒdĂ­tƑitalok esetĂ©ben, ha azok csomagolt formĂĄban kerĂŒlnek Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sre, akkor a termĂ©keken a gyĂŒmölcslĂ© vagy gyĂŒmölcsvelƑ hĂĄnyadĂĄt jelölni kell. GyĂŒmölcsĂ­zƱ ĂŒdĂ­tƑitalok esetĂ©ben a termĂ©k jellegzetessĂ©gĂ©t kizĂĄrĂłlag a felhasznĂĄlt aroma adja. A szervezetbe bevitt "luxus" kalĂłria csökkentĂ©se Ă©rdekĂ©ben hazĂĄnkban is nƑ az Ășn. "light" ĂŒdĂ­tƑitalok fogyasztĂĄsa.

 

FVF Élelmiszer-biztonsági osztály

forrĂĄs: archĂ­vum
(Patika TĂŒkör – 060205)

ArchĂ­vum

ArchivĂĄlt Ă­rĂĄs. A benne foglaltak aktualitĂĄsa nem garantĂĄlt, vagy nem feltĂ©tlenĂŒl tĂŒkrözik a vonatkozĂł tudomĂĄnyterĂŒletek jelenlegi ismeretanyagĂĄt, szempontjait Ă©s hangsĂșlyait.

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.