Az alkoholmentes italok fogyasztĂĄsa az emberi tĂĄplĂĄlkozĂĄs egyik legfontosabb rĂ©sze. Az emberisĂ©g ĆsidĆk Ăłta fogyasztja a gyĂŒmölcsök kiprĂ©selt levĂ©t, ĂĄm a vilĂĄg nĂ©pessĂ©gĂ©nek jelentĆs növekedĂ©se illetve az igĂ©nyek kielĂ©gĂtĂ©se miatt, az Ă©lelmiszeriparnak elĆ kell ĂĄllĂtani biztonsĂĄgos italokat.
Az alkoholmentes italok "kirĂĄlya" a gyĂŒmölcslĂ©, mely az adott gyĂŒmölcsbĆl prĂ©selĂ©ssel, sajtolĂĄssal nyert, a gyĂŒmölcs levĂ©re jellemzĆ szĂnƱ, illatĂș lĂ©. GyĂŒmölcslĂ©nek tekintendĆ a sƱrĂtmĂ©nybĆl elĆĂĄllĂtott termĂ©k is, ha az a gyĂŒmölcsbĆl közvetlenĂŒl nyert lĂ©vel azonos Ă©rzĂ©kszervi Ă©s analitikai tulajdonsĂĄgokkal rendelkezik. A gyĂŒmölcslĂ© tehĂĄt 100 szĂĄzalĂ©kban az adott gyĂŒmölcs leve, amely hozzĂĄadott cukrot, szĂnezĂ©ket Ă©s tartĂłsĂtĂłszert nem tartalmazhat!
A gyĂŒmölcsnektĂĄrt gyĂŒmölcslĂ©bĆl, gyĂŒmölcslĂ©-sƱrĂtmĂ©nybĆl, gyĂŒmölcsvelĆbĆl vagy ezek keverĂ©kĂ©bĆl, vĂz Ă©s cukor hozzĂĄadĂĄsĂĄval (esetleg cukor hozzĂĄadĂĄsa nĂ©lkĂŒl) ĂĄllĂtanak elĆ. A gyĂŒmölcstartalom ebben az esetben 25 Ă©s 50 szĂĄzalĂ©k között van, gyĂŒmölcstĆl fĂŒggĆen.
A tĂ©nyleges gyĂŒmölcslĂ©- vagy gyĂŒmölcsvelĆ-tartalmat a termĂ©ken minden esetben fel kell tĂŒntetni! Cukorbetegek, illetve testsĂșlygyarapodĂĄst elkerĂŒlni kĂvĂĄnĂłk rĂ©szĂ©re "csökkentett energiatartalmĂș gyĂŒmölcsnektĂĄrok"-at gyĂĄrtanak, amelyekhez cukor helyett â jogszabĂĄlyban engedĂ©lyezett â Ă©desĂtĆszert adagolnak. Ezeket "hozzĂĄadott cukrot nem tartalmaz" megjelölĂ©ssel lĂĄthatjĂĄk el, emellett tartĂłsĂtĂłszert egyĂĄltalĂĄn nem tartalmazhatnak!
A gyĂŒmölcsitalok minimĂĄlisan 12 szĂĄzalĂ©k (tömeg) gyĂŒmölcslevet, vagy gyĂŒmölcsvelĆt tartalmazĂł termĂ©kek. GyĂĄrtĂĄsukhoz gyĂŒmölcsalapanyagok, cukor, mĂ©z, Ă©desĂtĆszerek, ivĂłvĂz, ĂĄsvĂĄnyvĂz hasznĂĄlhatĂł fel, de engedĂ©lyezett egyes adalĂ©kanyagok, szĂnezĂ©kek Ă©s aromaanyagok alkalmazĂĄsa is.
A termĂ©ken minden esetben fel kell tĂŒntetni a gyĂŒmölcslĂ© vagy gyĂŒmölcsvelĆ tartalmĂĄt. Ha a termĂ©k jellegĂ©t a felhasznĂĄlt gyĂŒmölcsalapanyagtĂłl eltĂ©rĆ aroma adja, akkor a megnevezĂ©sben az "aromĂĄval kĂ©szĂŒlt", "ĂzƱ", vagy "kivonattal kĂ©szĂŒlt" megjelölĂ©st fel kell tĂŒntetni!
ĂdĂtĆk
A folyadĂ©kszĂŒksĂ©glet kulturĂĄltabb kielĂ©gĂtĂ©sĂ©re az 1880-as Ă©vektĆl kezdĆdĆen Ășj termĂ©kcsoport, az ĂŒdĂtĆital jelent meg, amely a XX. szĂĄzadban â EurĂłpĂĄban a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș utĂĄn â az egĂ©sz vilĂĄgon elterjedt. Ezeket a termĂ©keket, vagyis az ĂŒdĂtĆitalokat a szervezet folyadĂ©kszĂŒksĂ©gletĂ©nek kielĂ©gĂtĂ©se cĂ©ljĂĄbĂłl fogyasztjĂĄk.
TermĂ©szetesen, speciĂĄlis összetĂ©telĂŒknĂ©l fogva egyes ĂŒdĂtĆitalok â pl. a kĂłlafĂ©lĂ©k, tonikok â Ă©lĂ©nkĂtĆ, stimulĂĄlĂł hatĂĄst is kifejtenek. EzektĆl eltekintve az ĂŒdĂtĆitalok fogyasztĂĄsĂĄt elsĆsorban azok Ă©lvezeti Ă©rtĂ©ke motivĂĄlja. MagyarorszĂĄgon ma a legnagyobb mennyisĂ©gben gyĂĄrtott Ă©s fogyasztott alkoholmentes italok az ĂŒdĂtĆitalok, amelyek lehetnek szĂ©nsavasak â ĂĄltalĂĄban 3-9 g/liter szĂ©n-dioxidot hasznĂĄlnak fel â vagy szĂ©nsavmentes, Ășn. "csendes" italok is.
Ezek alkoholmentes italok, amelyeket ivĂłvĂz, ĂĄsvĂĄnyvĂz, cukor, vagy egyĂ©b Ă©desĂtĆanyagok; gyĂŒmölcsalapanyagok Ă©s növĂ©nyi kivonatok; aromĂĄk Ă©s szĂnezĂ©kek; Ă©tkezĂ©si savak; egyĂ©b adalĂ©kanyagok felhasznĂĄlĂĄsĂĄval; szĂ©ndioxid hozzĂĄadĂĄsĂĄval vagy anĂ©lkĂŒl, megfelelĆ tartĂłsĂtĂĄsi eljĂĄrĂĄssal kĂ©szĂtenek, Ă©s az elĆĂĄllĂtĂĄs helyĂ©n csomagolnak.
MĂĄs helyeken is talĂĄlkozhatunk az ĂŒdĂtĆitalok mĂĄs formĂĄjĂĄval (önkiszolgĂĄlĂł, kiszolgĂĄlt) is, amelyeket a fogyasztĂĄs helyĂ©n szörpbĆl hĂgĂtanak. Ezek a frissĂtĆk elvileg azonos minĆsĂ©get kĂ©pviselnek az ipar ĂĄltal palackozott termĂ©kekkel.
GyĂŒmölcstartalmĂș ĂŒdĂtĆitalok esetĂ©ben, ha azok csomagolt formĂĄban kerĂŒlnek Ă©rtĂ©kesĂtĂ©sre, akkor a termĂ©keken a gyĂŒmölcslĂ© vagy gyĂŒmölcsvelĆ hĂĄnyadĂĄt jelölni kell. GyĂŒmölcsĂzƱ ĂŒdĂtĆitalok esetĂ©ben a termĂ©k jellegzetessĂ©gĂ©t kizĂĄrĂłlag a felhasznĂĄlt aroma adja. A szervezetbe bevitt "luxus" kalĂłria csökkentĂ©se Ă©rdekĂ©ben hazĂĄnkban is nĆ az Ășn. "light" ĂŒdĂtĆitalok fogyasztĂĄsa.
FVF Ălelmiszer-biztonsĂĄgi osztĂĄly
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 060205)
ArchĂvum
ArchivĂĄlt ĂrĂĄs. A benne foglaltak aktualitĂĄsa nem garantĂĄlt, vagy nem feltĂ©tlenĂŒl tĂŒkrözik a vonatkozĂł tudomĂĄnyterĂŒletek jelenlegi ismeretanyagĂĄt, szempontjait Ă©s hangsĂșlyait.