Madár, menyét, ember?

Nem, a cím nem rokoni kapcsolatot enged sejtetni, inkább azt az aggodalmat jelzi, amit az év elején már az Egészségügyi Világszervezet is valós veszélyként értékelt. Az eddig főként a Távol-Keleten ádozatait szedő madárinfluenza vírus változékonysága, valamint az embert is megbetegítő "közönséges" influenza vírushoz való hasonlósága szakértők szerint egyre nagyobb kockázatot jelent.

Laboratóriumi kísérletek tanúsága szerint a madárinfluenza vírusa már képes terjedni és áldozatait szedni emlős szervezetek, mégpedig a menyétek között is.

A kutatók attól tartanak, hogy az idő előrehaladtával – a madár influenza vírusának az emberi influenza vírussal való találkozása okán – egyre nagyobb és nagyobb lesz az esélye egy olyan szerkezeti változásnak, aminek következtében a "hibrid vírus" a madarak után az embert is képes lesz megbetegíteni és emberről emberre terjedni.

A kétféle influenza vírus találkozását nem lehet megakadályozni, ugyanakkor a szakemberek szerint ugyanolyan valószínűsége van annak, hogy a vírusok évekig-évtizedekig is veszélytelenek maradnak, mint annak, hogy hónapokon belül egy súlyos, kontinenseken átívelő járvány bontakozzon ki.

 

–vbe–

(041030)

Megjegyzés


Részletesebben az orthomyxovírusokról.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.