A koffein Ă©s a betegsĂ©gek Amikor a frissen fĹ‘zött kávĂ©, egy finom tea aromáját Ă©lvezzĂĽk, vagy amikor forrĂł csokoládĂ©t szĂĽrcsölgetĂĽnk, koffein kerĂĽl a szervezetĂĽnkbe. Koffeint – termĂ©szetes alkotĂłkĂ©nt – több mint hatvanfĂ©le növĂ©ny levele, magja, gyĂĽmölcse tartalmaz. A legfontosabb közĂĽlĂĽk a kávĂ©- Ă©s a kakaĂłbab, a kĂłladiĂł Ă©s a tealevĂ©l. Az emberisĂ©g Ă©vszázadok Ăłta ismeri Ĺ‘ket, fogyasztásuk azonban csak az utolsĂł Ă©vtizedekben vált tömegessĂ©. Ăšgy tartják, hogy a tea levelĂ©bĹ‘l már i. e. 2737-ben Sen Nung kĂnai császár rĂ©szĂ©re kitűnĹ‘ illatĂş teát kĂ©szĂtettek. A kávĂ© Ĺ‘shazája Afrika; a kávĂ©ivás kultĂşráját az araboktĂłl vettĂĽk át, a csokoládĂ©val az aztĂ©k uralkodĂł, Montezuma ismertette meg a spanyolokat.
A koffein Ă©lĂ©nkĂti a szellemi tevĂ©kenysĂ©get
Nemcsak kellemes aromájuk, kitűnĹ‘ ĂzĂĽk miatt fogyasztjuk a kávĂ©t vagy a teát, hanem azĂ©rt is, mert enyhe, a központi idegrendszert stimulálĂł hatásuknak köszönhetĹ‘en csökkentik a fáradtságĂ©rzĂ©st Ă©s az álmosságot, javĂtják a memĂłriát, növelik a fizikai teljesĂtmĂ©nyt, csökkentik a reakciĂłidĹ‘t, Ă©s javĂtják mind a vizuális, mind az akusztikus Ă©bersĂ©get. Nagyobb mennyisĂ©gben azonban már nem Ă©rvĂ©nyesĂĽl a frissĂtĹ‘ hatás, nyugtalanságot, ingerlĂ©kenysĂ©get, izgatottságot, szĂvdobogást, remegĂ©st idĂ©zhet elĹ‘.
Egy bizonyos határon tĂşl, ha a szervezet kimerĂĽlt, már a koffeintĹ‘l sem várhatĂł Ă©lĂ©nkĂtĹ‘ hatás; a teljesĂtĹ‘kĂ©pessĂ©g ilyenkor már nem növelhetĹ‘.
Mennyi koffeintartalommal számoljunk?
(mennyiség – koffeintartalom)
• presszókávé: 0,5 dl – 65-120 mg
• hosszú kávé: 2 dl – 90-180 mg
• koffeinmentes kávé: 2 dl – 3-4 mg
• tea: 2 dl – 20-90 mg
• kóla: 1 liter – 80-120 mg
• csokoládé: 3 dkg – 10-30 mg
A koffein mennyisĂ©ge fĂĽgg a termĂ©k fajtájátĂłl, Ă©s az elkĂ©szĂtĂ©s mĂłdjátĂłl.
A szervezetben kifejtett hatását befolyásolja
• az elfogyasztott mennyiség
• a fogyasztás gyakorisága
• az egyén anyagcseréje
• koffein iránti érzékenysége.
A koffein gyorsan felszĂvĂłdik, serkentĹ‘ hatása már negyedĂłra elteltĂ©vel mutatkozik; nem rakĂłdik le a szervezetben, körĂĽlbelĂĽl 3-4 Ăłrán belĂĽl kiĂĽrĂĽl.
A koffein tágĂtja a szĂv Ă©s a vese ereit, Ă©lĂ©nkĂti a szĂvműködĂ©st Ă©s fokozza a vizelet-elválasztást. Hasi ereket szűkĂtĹ‘ hatása miatt az Ă©tkezĂ©st követĹ‘en fogyasztott koffeintartalmĂş ital csökkenti ugyan az emĂ©sztĂ©s okozta bágyadtságot, de rontja az emĂ©sztĂ©st.
Egyéni érzékenység
Rendszeres kávĂ©fogyasztás esetĂ©n – általában – nagyobb mennyisĂ©g is jĂłl tolerálhatĂł, akik viszont nem isznak gyakran kávĂ©t, azok hamarabb Ă©reznek Ă©lĂ©nkĂtĹ‘ hatást, Ă©s kisebb mennyisĂ©g is adverz tĂĽneteket okozhat. AkiknĂ©l a koffein álmatlanságot okoz, azok a dĂ©lutáni Ăłrákban már ne fogyasszanak koffeintartalmĂş italt. Vannak, akik egyetlen csĂ©sze kávĂ©tĂłl is izgatottak lesznek, szĂvdobogást Ă©s más kellemetlen tĂĽneteket Ă©reznek. Ne fogyasszanak koffeintartalmĂş italokat, akiknek gyomorfekĂ©lyĂĽk vagy refluxbetegsĂ©gĂĽk van, Ă©s azok sem, akiknek sok a gyomorsavuk, mert a koffein fokozza a gyomorsavelválasztást, ami nyálkahártya-izgalmat, Ă©s fájdalmat okozhat.
A megszokott, koffeintartalmú italok elvonása enyhe fejfájást, levertséget, tompultságot okozhat. Ez az állapot azonban csak átmeneti, néhány nap alatt elmúlik. Jobb, ha az elvonás fokozatosan történik.
Az utóbbi évtizedekben a kutatók érdeklődése arra is kiterjedt, hogy van-e a koffeinbevitelnek egészségügyi kockázata.
SzĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek
A '80-as években összefüggést mutattak ki a túlzott koffeinbevitel és a coronaria betegség között. Ezekről a vizsgálatokról azonban azt tartják, hogy nem vették figyelembe a dohányzás, az étrend és az életmód más kockázati tényezőinek hatását.
A Harward Egyetem kutatĂłi 45 589, 40-75 Ă©ves ember bevonásával vĂ©gzett, egyĂ©b kockázati tĂ©nyezĹ‘kkel (zsĂrbevitel, dohányzás, szĂ©rumkoleszterin stb.) is számolĂł követĂ©ses vizsgálata szerint a koffeinbevitel nem növelte szignifikánsan a coronaria betegsĂ©g Ă©s az agyvĂ©rzĂ©s elĹ‘fordulását.
A több mint 80 ezer nővérre kiterjedő vizsgálatban (Nurses Health Study) is arra az eredményre jutottak, hogy nem mutatható ki összefüggés a koffeinbevitel és a coronaria betegség között.
A koffeinbevitel Ă©s a magas vĂ©rnyomás közötti kapcsolatrĂłl eltĂ©rĹ‘ek a vĂ©lemĂ©nyek. Van, aki határozott vĂ©rnyomásemelĹ‘ hatásĂşnak találta, mĂg mások nem mutattak ki semmifĂ©le összefĂĽggĂ©st. ArrĂłl is beszámoltak, hogy közvetlenĂĽl a fogyasztás után vĂ©rnyomás- Ă©s pulzusszám-emelkedĂ©s mutatkozik, 2-3 Ăłra elteltĂ©vel viszont mind a vĂ©rnyomás, mind a pulzusszám csökken. Az emelkedĂ©s mĂ©rtĂ©ke nem haladja meg a fizikai aktivitásnál megszokott mĂ©rtĂ©ket. MindebbĹ‘l az következik, hogy az egyĂ©ni Ă©rzĂ©kenysĂ©gnek döntĹ‘ szerepe lehet a kĂ©rdĂ©s megĂtĂ©lĂ©sĂ©ben. Az egyik nagy intervenciĂłs vizsgálatban (Multiple Risk Factor Intervention Trial MRFIT) 1997-ben arra az eredmĂ©nyre jutottak, hogy nincs a koffeinbevitelnek sem szisztolĂ©s, sem diasztolĂ©s vĂ©rnyomás emelĹ‘ hatása.
Csontritkulás
RĂ©gebben nagyobb kalciumfelszĂvĂłdást csökkentĹ‘, illetve kalciumĂĽrĂtĂ©st növelĹ‘ hatást tulajdonĂtottak a koffeinnek. Ăšgy gondolták, hogy egy csĂ©sze kávĂ© körĂĽlbelĂĽl 100 mg-mal emeli meg a kalciumszĂĽksĂ©gletet. 1994-ben az optimális kalciumbevitelrĹ‘l Washingtonban (National Institutes of Health, NIH) rendezett konszenzuskonferencia megállapĂtása szerint a – feltehetĹ‘en – aktĂv transzport csökkenĂ©s 1-2 evĹ‘kanál tejjel ellensĂşlyozhatĂł.
A koffeinbevitelnek – megfelelő mennyiségű tej- és tejtermékfogyasztás mellett – nincs csontsűrűséget csökkentő hatása.
Rák
Éveken keresztül úgy gondolták, hogy összefüggés mutatható ki bizonyos rosszindulatú daganatok és a koffeinbevitel között. Több, különböző centrumban végzett kutatás nem tudott ilyen összefüggést igazolni.
13 kutatĂł csoport, több ezer egyĂ©nre kiterjedĹ‘ vizsgálatát elemezve megállapĂthatĂł, hogy a kávĂ© Ă©s tea fogyasztása nem növelte az emĂ©sztĹ‘traktus, a vastagbĂ©l, a vĂ©gbĂ©l, a hasnyálmirigy, az epehĂłlyag stb. Ă©s a hĂşgyutak rosszindulatĂş daganatainak a kockázatát.
Terhesség
7 Ă©ves követĂ©ses vizsgálatban önbevallás alapján figyeltĂ©k 1550 várandĂłs anya koffeinbevitelĂ©t, Ă©s mĂ©rtĂ©k az ĂşjszĂĽlött szĂĽletĂ©si sĂşlyát, hosszát Ă©s fej-körfogatát. Az utĂłdok mozgás- Ă©s szellemi fejlĹ‘dĂ©sĂ©t 8 hĂłnapos, 4 Ă©s 7 Ă©ves korban vizsgálták. A terhessĂ©g elejĂ©n a várandĂłs anyák átlag koffeinbevitele 193mg/nap volt, a terhessĂ©g második felĂ©tĹ‘l ez a mennyisĂ©g 153 mg/napra csökkent. MegállapĂtották, hogy a koffeinbevitel nem befolyásolta sem az ĂşjszĂĽlött sĂşlyát, hosszát, illetve a fejkörfogatát, sem a gyermekek fizikai Ă©s szellemi fejlĹ‘dĂ©sĂ©t.
A táplálkozási szakemberek szerint, a koffeintartalmú italok, élelmiszerek a kiegyensúlyozott táplálkozás keretében, mérsékelt mennyiségben fogyasztva nem jelentenek egészségügyi kockázatot.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 070205)