A hĂĄztartĂĄsi statisztikai adatok azt mutatjĂĄk, hogy 1989-1997 között az egy fĆre esĆ Ă©vi hĂșsfogyasztĂĄs 10 kg-val csökkent.
Egyik napilapunktĂłl kerestek meg azzal a kĂ©rdĂ©ssel, hogy a hĂșsfogyasztĂĄs csökkenĂ©sĂ©t lehet-e azzal magyarĂĄzni, mint egyes politikusok teszik, hogy a lakossĂĄg ma mĂĄr egĂ©szsĂ©gesebben tĂĄplĂĄlkozik, s ezĂ©rt nem eszĂŒnk annyi sertĂ©s-, borjĂș illetve marhahĂșst mint korĂĄbban.
TĂĄplĂĄlkozĂĄsi szokĂĄsainkat, Ă©letmĂłdunkat szĂĄmos tĂ©nyezĆ befolyĂĄsolja. SzĂ©leskörƱ vĂĄlasztĂ©kot nyĂșjtĂł Ă©lelmiszerellĂĄtĂĄs esetĂ©n a legfontosabb a jövedelem Ă©s a tĂĄplĂĄlkozĂĄsi ismeretek szintje.
Ha a jövedelemtĆl fĂŒggĆen vizsgĂĄljuk az Ă©lelmiszerfogyasztĂĄs mennyisĂ©gĂ©nek alakulĂĄsĂĄt, akkor azt lĂĄtjuk, hogy a magasabb jövedelmƱ rĂ©tegek több mint kĂ©tszerannyi hĂșst fogyasztanak, mint az alacsony jövedelmƱek, pedig a magasabb jövedelmƱ csoportba nagyrĂ©szt magasabb iskolai vĂ©gzettsĂ©gƱek tartoznak, s feltehetĆen tĂĄplĂĄlkozĂĄsi ismereteik szintje sem marad el a kisjövedelmƱekĂ©tĆl. (1. tĂĄblĂĄzat)
Sajnos MagyarorszĂĄgon a gyermekek nagy rĂ©sze olyan csalĂĄdban Ă©l, ahol az 1 fĆre jutĂł jövedelem nem Ă©ri el a lĂ©tminimum szintjĂ©t, ezĂ©rt nem meglepĆ, hogy a gyermektelen több tagĂș aktĂv hĂĄztartĂĄsokban csaknem hĂĄromszor annyi marha- illetve borjĂșhĂșst Ă©s közel 30 szĂĄzalĂ©kkal több sertĂ©shĂșst fogyasztanak. (2. tĂĄblĂĄzat)
MiĂ©rt nem Ă©rtĂ©kelik eredmĂ©nykĂ©nt a hĂșsfogyasztĂĄs csökkenĂ©sĂ©t a tĂĄplĂĄlkozĂĄstudomĂĄnyi szakemberek, hiszen Ćk javasoltĂĄk a nagy telĂtett zsĂrsav Ă©s koleszterin tartalmĂș hĂșsok fogyasztĂĄsĂĄnak a csökkentĂ©sĂ©t?
A hĂșs gyƱjtĆ fogalom, zsĂrtartalma 2-40% között vĂĄltozik. A nagy zsĂrtartalmĂș hĂșsok fogyasztĂĄsa valĂłban nem kĂvĂĄnatos: nagy energiatartalmuk következtĂ©ben növelik az elhĂzĂĄs veszĂ©lyĂ©t, emelik a vĂ©rzsĂrok szintjĂ©t, fokozzĂĄk az Ă©relmeszesedĂ©s, az infarktus kockĂĄzatĂĄt.
A sovĂĄny hĂșsoknak azonban nincs vĂ©rzsĂrszint emelĆ hatĂĄsa. A hazai hĂșsipari szakemberek tevĂ©kenysĂ©gĂ©nek köszönhetĆen zsĂrszegĂ©ny sertĂ©s- Ă©s marhahĂșsok szĂ©les skĂĄlĂĄja ĂĄll rendelkezĂ©sre, mint a 3. tĂĄblĂĄzatban lĂĄthatĂł.
MegfelelĆ konyhatechnikai eljĂĄrĂĄsokkal a hĂșsok bĆ zsĂrban valĂł sĂŒtĂ©se, a fĂŒstölĂ©s Ă©s a pĂĄcolĂĄs mellĆzĂ©se, a hĂșsfogyasztĂĄs tĂĄplĂĄlkozĂĄsi kockĂĄzatĂĄt tovĂĄbb csökkentheti.
A vadĂĄszĂł-gyƱjtögetĆ Ă©letmĂłdot fojtatĂł tĂĄrsadalmakban - ma is vannak ilyenek - ahol az ĂĄllati eredet tĂĄplĂĄlĂ©k, nevezetesen a hĂșsok arĂĄnya nagyobb a többi Ă©lelmi anyagnĂĄl, szinte ismeretlenek az idĆs kort megĂ©rĆk között is az Ășn. civilizĂĄciĂłs betegsĂ©gek.
A közelmĂșltban több kutatĂłcsoport egymĂĄstĂłl fĂŒggetlenĂŒl arrĂłl szĂĄmolt be, hogy sovĂĄny marhahĂșst tartalmazĂł diĂ©ta serum-koleszterinszint csökkenĂ©st eredmĂ©nyezett.
A hĂșs azon tĂșl, hogy kitƱnĆ minĆsĂ©gƱ jĂłl hasznosulĂł teljes Ă©rtĂ©kƱ fehĂ©rjĂ©t tartalmaz, a legĂ©rtĂ©kesebb vasforrĂĄs, de cink, rĂ©z, mangĂĄn, kobalt, B1-, B2-, B6-, B12-vitamin Ă©s niacin tartalma is jelentĆs.
A szervezet vas Ă©s B12-vitaminszĂŒksĂ©glete hĂșs nĂ©lkĂŒl csak nehezen fedezhetĆ.
A hĂșsos Ă©teleket persze elsĆsorban Ă©rzĂ©kszervi sajĂĄtossĂĄgai alapjĂĄn kedvelik.
A hĂșs Ă©rtĂ©kĂ©t jelzi nyelvĂŒnkben, hogy egyesek a kedvest "hĂșsom"-nak becĂ©zik, aki jĂłl nĂ©z ki az "jĂł hĂșsban van", de beszĂ©lĂŒnk a gyĂŒmölcsök hĂșsĂĄrĂłl, s ami igazi, valĂłsĂĄgos vagy Ă©letszerƱ az "hĂșsbĂłl vĂ©rbĆl valĂł".
Mindez persze nem azt jelenti, hogy hĂșst hĂșssal kell enni, csak annyit jelent, hogy a hĂșsoknak is megvan a helye az Ă©lelmiszer palettĂĄn. Napi egy vagy kĂ©t alkalommal javasolhatĂł hĂșs, hal vagy baromfi fogyasztĂĄsa. Csak akkor lehetĂŒnk biztosak, hogy a szervezetĂŒnket valamennyi szĂŒksĂ©ges tĂĄpanyaggal ellĂĄttuk, ha Ă©teleinket az Ă©lelmiszerek Ă©s Ă©lelmi anyagok szĂ©les skĂĄlĂĄjĂĄbĂłl a 5 alap Ă©lelmiszercsoport mindegyikĂ©bĆl vĂĄlogatjuk össze.
1. tĂĄblĂĄzat
Az Ă©lelmiszerfogyasztĂĄs mennyisĂ©gĂ©nek alakulĂĄsa kĂ©t szĂ©lsĆ jövedelmi decilisbe tartozĂł hĂĄztartĂĄsokban (a jövedelemkĂŒlönbsĂ©g hĂĄromszoros)
Ălelmiszer / Alacsony jövedelmƱ csoport / Magas jövedelmƱ csoport
HĂșs, hal / 35,9 kg / 74,9 kg
ZsĂr, szalonna / 6,0 kg / 5,3 kg
2. tĂĄblĂĄzat
Egy fĆre jutĂł Ă©lelmiszer-fogyasztĂĄs (1997), aktĂv hĂĄztartĂĄsok:
Ălelmiszer / Gyermektelen / TöbbtagĂș 3 vagy több gyermekes
sertĂ©shĂșs / 17,9 kg / 12,-kg
marha + borjĂș / 1,7 kg / 0,6kg
baromfi / 20,9kg / 11,6kg
tej / 65,3 liter / 61,6 liter
friss hazai gyĂŒmölcs / 38,8kg / 24,-kg
3. tĂĄblĂĄzat
A nyers hĂșsrĂ©szek zsiradĂ©k Ă©s koleszterin tartalma:
HĂșsrĂ©sz / ZsĂrtartalom (%) / Koleszterintartalom (mg/100g)
Sertés
diĂł / 1,6 / 51,3
karajszelet / 1,7 / 48,6
tarja / 11,9 / 62,2
dagadĂł / 27,1 / 59,0
Marha
fehérpecsenye / 2,2 / 49,0
fartĆ / 2,6 / 49,3
lapocka / 2,9 / 56,7
vesepecsenye / 3,7 / 50,8
Csirke
mell bĆr nĂ©lkĂŒl / 0,7 / 43,4
mell bĆrrel / 6,2 / 61,4
felsĆcomb bĆr nĂ©lkĂŒl / 6,4 / 84,0
felsĆcomb bĆrrel / 15,1 / 84,6
Pulyka
mell bĆr nĂ©lkĂŒl / 0,25 / 42,8
alsĂłcomb bĆrrel / 5,65 / 71,9
felsĆcomb bĆrrel / 12,35 / 78,6
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 000103)
ArchĂvum
ArchivĂĄlt ĂrĂĄs. A benne foglaltak aktualitĂĄsa nem garantĂĄlt, vagy nem feltĂ©tlenĂŒl tĂŒkrözik a vonatkozĂł tudomĂĄnyterĂŒletek jelenlegi ismeretanyagĂĄt, szempontjait Ă©s hangsĂșlyait.