A korai magömlésOkok és gyógymódok

A korai magömlés eléggé képlékenyen értelmezhető fogalom, mert viszonylagos. Hiszen egy percek alatt bekövetkező magömlés sem okoz semmilyen fennakadást a kapcsolatban, ha a partnernek ez idő alatt orgazmusa volt, ám egy hoszszú idő után bekövetkező ejakuláció is lehet az adott partnernek korai, ha orgazmusa csak később következik be.

A korai magömlés legsúlyosabb formája az ejakulatio ante portas (magömlés a kapu előtt), amikor a hüvelybe történő behatolás előtt következik be a magömlés.

A korai magömlést, amikor az ejakuláció néhány másodpercen, néhány percen belül bekövetkezik, általában két csoportra a mindig meglévő és a később kialakult osztjuk.

A folyamat megértéséhez tudni kell, hogy a magömlés a makknak (hímvessző feje) a mechanikus ingerlésére következik be. Ez akár a merevedés hiányában vagy részleges merevedés esetén is bekövetkezhet, fokozott ingerületi állapot hatására.

Az utólag kialakult korai magömlés sokszor a kezdődő merevedési zavarhoz társul.

Ilyenkor a páciens a gyengülő merevedést fokozott koncentrációval próbálja fenntartani, illetve erősíteni, és e felfokozott ingerületi állapot hatására következik be hamarabb a magömlés. Okai lehetnek:

• Pszichés okok

 • Beidegzési zavar (fokozott idegállapot)
 • Gyulladások (prosztata-, ondóhólyag-gyulladás)

  Kezelés:

  Ha gyulladásos tünetekkel állunk szemben, akkor értelemszerűen azt kell kezelni, és ezek elmúltával a magömlés ideje is normalizálódik.

  Ha a fent említett módon kezdődő potenciazavar okozza, akkor a potenciazavart kell kezelni.

  Ez manapság tökéletesen megoldható.

  Nehezebb a helyzet a "mindig is volt" korai magömléssel, mert ebben az esetben az idegrendszer erre van beállítva.

  Azonban ilyenkor is több lehetőség adódik.

  Az egyik az ingerület csökkentése. Ez történhet óvszerrel is, mivel az csökkenti a makkot ért ingerek intenzitását, valamint történhet érzéstelenítő krémek, illetve sprayk használatával.

  A közösülés előtt érzéstelenített makk nem továbbítja a fizikai ingereket, ezért a válasz (magömlés) sem érkezik meg, csak később, a hatás elmúltával.

  Továbbá vannak kevés mellékhatással bíró szorongásoldó gyógyszerek, melyeket enyhe depresszióban használnak hangulatjavítónak. Ezeknek ismert mellékhatása a magömlés idejének kitolódása.

  A magömlések idejének kitolására, illetve a merevedés további fenntartására igen jól beváltak a potenciazavar kezelésére használt eljárások, injekciós barlangostest-kezelések, illetve a közismert kék tabletta.

  Dr. Török Alexander

  uro-szexológus

  forrás: Patika Tükör - 2003-01-15

 • Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  To prevent automated spam submissions leave this field empty.
  Kép CAPTCHA
  Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

  Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×