Plasztikai sebész csúcstalálkozó Debrecenben

Szemhéjplasztika – nagyításához kattintson a képre! (Médiatár)Ma már nem csak a nők között hódítanak az esztétikai műtétek, egyre több férfi is kés alá fekszik. Fontos tehát, hogy a szakemberek ismerjék és alkalmazzák a legújabb módszereket. Ezt a célt szolgálta többek között a hatvan ország plasztikai sebészeit integráló nemzetközi társaság, az ISAPS (International Society for Aesthetic Plastic Surgery) háromnapos továbbképző kongresszusa, melynek a debreceni Kölcsey Központ adott otthont.
A plasztikai sebészet szolgáltatásait a fejlett országokban gyakran veszik igénybe, a legmagasabb arányban az Egyesült Államokban szánják rá magukat erre. A férfiak esetében az elmúlt években mintegy 16 százalékkal nőtt a beavatkozások száma, amelyek közül a legnépszerűbb a zsírleszívás volt, de a szemhéj-, valamint orrplasztikai műtétet is sokan vették igénybe. A plasztikai beavatkozásokon átesettek 46 százaléka a 35-50 év közötti korcsoportból került ki, míg a 18-35 éves korosztály több mint 20 százaléka élt a plasztikai sebészet adta lehetőségekkel. Európában a britek vezetik a sort, őket követik az olasz, francia és német páciensek.

Magyarországon statisztikai adatok a plasztikai sebészeti beavatkozások pontos számáról eddig nem készültek, becslések szerint azonban elérjük az Európai Uniós átlagot. Legtöbben a mellüket szeretnének korrigálni. Bár a néhány évvel ezelőtt igen divatos zsírleszívás népszerűsége mára kicsit megkopott, még mindig nagyon sokan teszik le voksukat mellette. Sokan végeztetnek szemhéjplasztikát, és egyre divatosabb a kisajak korrekció, valamint a különböző bőrsebészeti eljárások.
Nagyon fontos, hogy megfelelő szakembergárda álljon a páciensek számára, többek között ezt a célt szolgálta az ISAPS továbbképző kongresszusa, ahol a legfrissebb eredményekről és műtéti eljárásokról osztották meg tapasztalataikat a nemzetközi szaktekintélyek.
A kurzust megelőző napon a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság a Román Plasztikai Sebész Társasággal közösen szervezte meg a IV. Nemzetközi Plasztikai Sebészeti Fórumot, amelynek keretében az égési sérülések rekonstrukciós műtéti beavatkozásairól értekeztek.
Az ISAPS továbbképzés alkalmával a plasztikai sebészet körébe tartozó ráncfelvarrás, arcról történő zsírleszívás, orrplasztika és egyéb sebészeti beavatkozások kerültek a terítékre. A résztvevők előadásokat hallhattak a daganatos megbetegedésből felépült betegek, a jelentős fogyáson átesettek korábbi életminőségét visszaállító korrekciós műtétekről is. A megjelentek ezen kívül kiemelt figyelmet szenteltek az esztétikai lézeres beavatkozások ismertetésére, hiszen ez a tudományág egy új, dinamikusan fejlődő terület.
A konferencián a tavalyi évben kirobbant, Franciaországból származó PIP (Poly Implant Prothese) mellimplantátumok átlagosnál jóval gyakoribb szakadásáról szóló botrány vizsgálatára is kitértek a plasztikai sebészek. Ezek a szilikon implantátumok olyan anyagot tartalmaztak, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak, tehát nem kerülhettek volna forgalomba, így beültetésre sem. A PIP implantátumokat ugyan visszahívták és használatukat beszüntette a francia hatóság, azonban sokan vannak, akik továbbra is ezzel élik mindennapjaikat, és olyanok is, akiknél súlyos szövődmények léptek fel. Magyarországon a becslések szerint közel 4000-4500 nőnél alkalmazták ezeket az implantátumokat.
A szakemberek szerint az előírásoknak meg nem felelő anyag a szervezetbe kerülve steril gyulladást okoz, melyet követően fél évig nem lehetséges újabb implantátum beültetése. Ebből kifolyólag a pórul járt hölgyek legalább hat hónapig kénytelenek a hiány okozta szorongással együtt élni, majd ez idő elteltével ismét kés alá feküdni.
A plasztikai sebészek szeretnék elérni, hogy bizonyos esetekben – mint amilyen a szóban forgó komplikáció – az Országos Egészségpénztár finanszírozza az implantátumok cseréjét, részben levéve a terhet az önhibájukon kívül kellemetlen, olykor megalázó helyzetbe került nők válláról. A jelenlegi rendelkezések szerint az ilyen beavatkozásokat nem támogatja a társadalombiztosítási rendszer. A konferencián azt is megvitatták, hogy miként lehetne kártérítési igénnyel fellépni a PIP implantátumok gyártási hibáiból felmerülő károk megtérítése érdekében.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.