Beteg légutak

Egy bölcs mondás szerint a hosszú élet titka az, hogy nem szabad abbahagyni a levegővételt.

A légvétel – normális esetben – teljesen automatikusan történik. Csak akkor veszünk róla tudomást, ha valami nincs rendben. A téli hónapokban bizony gyakorta megesik, hogy a légutakat megtámadja valamilyen betegség, melyek ellen sokszor nehéz védekezni. A kellemetlen tüneteket mi magunk is csökkenthetjük, természetesen – ha szükséges – nem kihagyva a szakszerű orvosi ellátást.

Mielőtt áttekintenénk, melyek a leggyakoribb felső légúti betegségek, nézzük meg, hogyan is jutnak be a kórokozók a légutakon keresztül. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen a légutak nyálkahártyája sűrű folyadékot termel, ami sok kórokozót képes megkötni ezzel megakadályozva a szervezetbe történő bejutásukat. Ezeket a kórokozókat a csillószőrők kifelé irányuló mozgása kilöki a légzőrendszerből, ráadásul a nyálkahártyán vannak olyan ellenanyagok, melyek ennek a területnek a védelmét biztosítják.

Ebből is látható, hogy egyáltalán nincs könnyű dolguk az emberi légutakat megfertőző vírusoknak.A legkönnyebben úgy jutnak be mégis a szervezetbe, hogy a köhögéskor és tüsszentéskor keletkező milliónyi apró cseppecske pompás szállítója a kórokozóknak. Ráadásul ezek a cseppecskék sokáig lebegnek a levegőben, így nagy az esélye annak, hogy sok ember lélegezze be őket. (Utasokkal teli jármű, zsúfolt bevásárlóközpont kiváló fertőzési terület.) Bár, ahogy már említettük, a vírusokat még rengeteg veszély fenyegeti a nyálkahártyán, azért vannak köztük erősek és kitartóak, melyek végül mégis légúti megbetegedést okoznak.

Közönséges nátha

A leggyakoribb légúti fertőzés. Jellegzetes tünetei a fejfájás, a rossz közérzet, a vízszerű orrfolyás, a gyakori tüsszentés, köhögési inger. Szervezetünk általában néhány nap alatt legyőzi a náthát, különösen, ha segítünk neki. Ha lehet, egy-két napig maradjunk ágyban, együnk sok gyümölcsöt, C-vitaminban rendkívül gazdag savanyú káposztát, és ami a fő, igyunk sokat. Lehetőleg mézzel ízesített teát vagy gyógyteát kortyolgassunk.

Mi a különbség?

 • Nátha: nem jellemző a láz, esetleg hőemelkedés jelentkezhet; torokfájás, tüsszögés, fáradtság, fejfájás
 • Influenza: magas láz alakulhat ki; végtagfájdalom, erős fejfájás, nagyfokú fáradtság, levertség
 • Torokgyulladás – Kapar, fáj, ég a torkunk, minden nyelés külön kínszenvedés. Gyakran a fülbe is hasít a fájdalom. Nemritkán garatgyulladás és mandulagyulladás – a mandulák pirosak, duzzadtak – is társul hozzá. Ez utóbbit makacs láz kísérheti, a beteg nagyon levert, gyenge és étvágytalan. Tüszős mandulagyulladás esetén a tünetek hirtelen és fokozottan jelentkeznek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Bármelyik betegség esetén a legfontosabb – az orvos által felírt gyógyszerek mellett – az ágynyugalom. (Rövid ideig, de gyakran szellőztessünk.) A fájdalmat és a lázat csillapítani kell, s most is elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás.
 • Arcüreggyulladás – A megfázás gyakori következménye, vannak, akik különösen hajlamosak rá. Biztos jele az arcüreg fölötti fájdalom, mely előrehajláskor fokozódik. Kísérheti láz, az orrváladék sárgás-zöldes színű. Nagyon fontos, hogy a lerakódott váladékot eltávolítsuk. Erre kiválóan alkalmas a melegítés, melyre infralámpát használhatunk. A váladék kiürülését az orrcsepp és az inhalálás is elősegíti. Igen jó hatású lehet az egyszerű konyhasóval (legalább fél kiló só egy kisebb lábosban) felforralt víz, mely hatásosan tisztítja légutakat.
 • Hörghurut – Több hétig is fennálló tartós, száraz köhögés jellemzi. Heveny formájában láz is társulhat a köhögéshez, jellemző lehet még az égő fájdalom, az étvágytalanság, a köpetürítés. A krónikus forma – általában – tartós ingerhez kapcsolódik: szennyezett, poros környezet, dohányzás. Kezelése során igen fontos feladat, hogy oldjuk a köhögést, és a felköhögött váladékot ürítsük ki. Jó, ha a száraz levegőjű helyiségekben párologtatókészüléket használunk. Ez kisgyermekek esetében kiemelten fontos.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör)

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

 • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.