A megfelelő táplálkozás, a jó tápláltsági állapot az egészségben eltöltött élet alapja.
A szociális, gazdasági helyzet és a táplálkozási ismeretek szintjének emelkedésével párhuzamosan eltűntek a klasszikus hiánybetegségek, mint például a skorbut (C-vitamin-hiány), a pellagra (Niacinhiány), az angolkór (D-vitamin-hiány), a beriberi (B1-vitamin-hiány), ám manapság a kiegyensúlyozatlan, energiában és egyes tápanyagokban bőséges, de más tápanyagokból kisebb hiányt mutató táplálkozás jelent veszélyt.
JĂłrĂ©szt ennek a következmĂ©nye, hogy a lakosság több mint 50 százalĂ©ka tĂşlsĂşlyos vagy kövĂ©r. A WHO is felhĂvta a figyelmet arra, hogy az elhĂzás világszerte, szinte járványszerűen növekszik. Talán az elhĂzás rohamos emelkedĂ©se, Ă©s az elhĂzás más, krĂłnikus megbetegedĂ©sek elĹ‘idĂ©zĂ©sĂ©ben betöltött kĂłroki szerepĂ©nek a felismerĂ©se magyarázhatja, hogy a soványság kĂ©rdĂ©se ritkábban kerĂĽl reflektorfĂ©nybe.
Mikor beszélünk soványságról?
Soványságról akkor beszélünk, ha a testtömeg 10-20 százalékkal kisebb az átlagnál. A normál testtömeg meghatározására – számos index közül leggyakrabban – a testtömegindexet, a TTI-t használják (angolul Body Mass Index, BMI), amely a kg-ban kifejezett testtömeg (testsúly), és a méterben kifejezett testmagasság négyzetének a hányadosa. A normál TTI 20-25 között mozog. Az életkor előrehaladtával a testtömeg mérsékelt gyarapodása nem kedvezőtlen jelenség, ezért a következő értékek tekinthetők normálisnak:
Soványságról 18,5-20 alatti TTI-értékek esetén beszélünk
A soványság nem jelent feltétlenül betegséget. A 10 százalék körüli testtömeghiány a halálozási arány szempontjából még kissé kedvezőbb is, mint a normál testtömeg.
Meg kell kĂĽlönböztetni a soványságtĂłl az alultápláltságot, a betegek körĂ©ben elĹ‘fordulĂł kĂłros tápláltsági állapotot, a malnutrĂciĂłt, mely rontja a beteg gyĂłgyulási esĂ©lyĂ©t, növeli a szövĹ‘dmĂ©nyek kialakulásának a kockázatát, a kĂłrházi kezelĂ©s tartamát stb.
A kĂłros tápláltsági állapot akkor alakul ki, ha a bevitt táplálĂ©k hosszabb ideig nem fedezi a szĂĽksĂ©gletet; a szervezet energia- Ă©s egy vagy több tápanyag relatĂv vagy abszolĂşt hiánya jön lĂ©tre. IdĹ‘sek kĂĽlönösen veszĂ©lyeztetettek, mert gyakran betegek, többfĂ©le gyĂłgyszert szednek, Ă©tvágytalanok lehetnek, szomjĂşságĂ©rzĂ©sĂĽk csökkent, rágási Ă©s nyelĂ©si problĂ©mák nehezĂtik a táplálkozásukat, sokan egyedĂĽl, kis jövedelembĹ‘l Ă©lnek, gyakori körĂĽkben a depressziĂł Ă©s a szociális izoláciĂł.
A soványság okai sokfélék
A soványság gyakran egészséges egyéneken előforduló, alkati, családi adottság. A sovány emberek családtagjai közül is többen soványak, pedig jó étvággyal, megfelelően étkeznek. Az is előfordul, hogy hibás táplálkozási szokások következtében jön létre, számos esetben lelki tényezők, depresszió, étvágytalanság áll a soványság hátterében, de okozhatja az étvágyközpont hibás működése is. Az elégtelen táplálékfelvétel elégtelen súlygyarapodást eredményez.
Soványság alakulhat ki bármely betegsĂ©g következtĂ©ben. Ezekben az esetekben könnyen alultápláltság, kĂłros tápláltsági állapot jöhet lĂ©tre. KrĂłnikus lĂ©gĂşti megbetegedĂ©s, emĂ©sztĂ©si zavar, csökkent felszĂvĂłdás, endokrin Ă©s anyagcsere-betegsĂ©gek, vese-, máj-, szĂv- Ă©s hasnyálmirigy-betegsĂ©g, glutĂ©nĂ©rzĂ©kenysĂ©g, cisztás fibrĂłzis, táplálĂ©kallergia, gyulladásos bĂ©lbetegsĂ©gek, refluxbetegsĂ©g, daganatos megbetegedĂ©sek stb. idĂ©zhetik elĹ‘ az alultápláltságot, az alultápláltság pedig más betegsĂ©gek ki-alakulásának a kockázatát növeli.
Alultápláltságra kell gondolni, ha a nem szándĂ©kos, tehát nem fogyĂłkĂşra kapcsán lĂ©trejött sĂşlycsökkenĂ©s rövid idĹ‘ alatt következik be. (pĂ©ldául 1 hĂ©t alatt 1-2, vagy ha 1 hĂłnap alatt 5, vagy 3 hĂłnap alatt 7,5, ill. 6 hĂłnap alatt 10 százalĂ©kos a sĂşlycsökkenĂ©s). Ezekben az esetekben az alapbetegsĂ©g kezelĂ©se, megszĂĽntetĂ©se segĂthet. Az alultápláltság megszĂĽntetĂ©se az orvos Ă©s a dietetikus feladata, sĂşlyos esetekben speciális tápszerekre is szĂĽksĂ©g van.
Mit tehetünk, ha soványak vagyunk, de nem szenvedünk különféle betegségekben, vagy csak valamilyen betegség után, esetleg műtétet követően roboráló étrendet szeretnénk fogyasztani, vagy egyszerűen felszednénk néhány kilót?
Hizlaló, roboráló étrend
Fontos szabály, hogy bár nem szabad tĂşlságosan prĂłbára tenni az Ă©tvágyat, a megszokottnál több energiát kell a szervezetnek kapnia. Az energiát adĂł tápanyagok a szĂ©nhidrátok, a zsĂrok Ă©s a fehĂ©rjĂ©k.
1 kg-os testsĂşly növekedĂ©sĂ©t 7000 kcal többletenergia bevitelĂ©vel lehet elĂ©rni. Ha naponta 250 kcal-val nĹ‘ az energiabevitel, kĂ©t hĂ©t alatt 0,5 kg testtömeg-növekedĂ©sre lehet számĂtani, ha naponta 500 kcal többletenergia bevitele sikerĂĽl, akkor a 0,5 kg-os testsĂşlygyarapodás már egy hĂ©t alatt elĂ©rhetĹ‘. 14 X 250 =3500 (1 kg sĂşlynövekedĂ©s energiaigĂ©nye 7000 kcal)
Az Ă©trendet olyan Ă©telekbĹ‘l kell összeállĂtani, amelyek
- kis térfogatban nagy energia- és tápanyagtartalommal rendelkeznek (vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok),
- könnyen emészthetőek,
- kis telĂtőértĂ©kűek.
A megszokott Ă©telek energia- Ă©s tápanyagtartalma dĂşsĂtással, tejpor, tejszĂn, tojás, tĂşrĂł, mandula, diĂł, mĂ©z, vaj, margarin stb. hozzáadásával növelhetĹ‘.
Minden túlzás tilos
Gyakran elĹ‘fordul, hogy az Ă©trendben az energiában gazdag Ă©telek mennyisĂ©gĂ©nek fokozása sem eredmĂ©nyez testsĂşlygyarapodást, mert a többletet – alkati okokbĂłl – a szervezet nem tudja hasznosĂtani, illetve raktározni. Az ilyen Ă©trend erĹ‘ltetĂ©se esetleg negatĂv eredmĂ©nnyel is járhat. Nagyon kell ĂĽgyelni az Ă©tvágy fenntartására, Ă©s nemcsak az Ă©telek Ăzletes elkĂ©szĂtĂ©sĂ©re kell figyelni, hanem figyelembe kell venni az egyĂ©ni ĂzlĂ©st is.
A tĂşlzást minden vonatkozásban kerĂĽlni kell. PĂ©ldául az agyoncukrozott Ă©telek növelhetik az Ă©tvágytalanságot; a zsĂrbevitel növelĂ©sĂ©re a tejszĂn Ă©s a tejföl alkalmasabb mint a zsiradĂ©kok, mert a zsĂrtĂłl, olajtĂłl csepegĹ‘ Ă©tel undort válthat ki; s ugyanĂgy kerĂĽlni kell a tĂşlságosan laktatĂł Ă©telek halmozását is a diĂ©tában. A hizlalĂł Ă©trend tehát kĂ©tĂ©lű fegyver, amely rosszul alkalmazva kárt is okozhat.
Dr. Barna Mária
forás: archĂvum
(Patika Tükör – 050905)
Sziasztok egy kis segĂtsĂ©g esetleg biztatás köszönöm
34 éves 2 gyermekes anyuka vagyok hát talán mondhatom hogy 1,5 éve elkezdtem fogyni ami már nekem is rossz érzés ahogy a ruhaim csak cserélem egyre kisebb mèretre.
Magasságom :146 cm
SĂşlyom ami volt :60 kg
Most a súlyom (nem akarok mérlegre állni) talán olyan 45 kg-50 kg között van
De a pajzsmirigyemen cista van amit nem igazán akarnak műteni
SegĂtsĂ©g vissza hĂzni !!!!
El vagyok keresedve nagyon
Köszönöm szĂ©pen annak aki elolvassa Ă©s esetleg valami segĂtsĂ©get tanácsot ad
Noha általánosságban a jelzett testmagassághoz a 45-50 kg normális tartomány, a nem kĂvánt változás, ill. a testtömeg megtartására irányulĂł törekvĂ©s ellenĂ©re folytatĂłdĂł fogyás oka felderĂtendĹ‘. Azt bizonyára tudja, hogy az anyagcserĂ©ben, alapanyagcserĂ©ben, energiafelhasználásban a pajzsmirigy központi szerepet játszik, Ăgy az kivizsgálandĂł, a vonatkozĂł hormonok szintjĂ©t is mĂ©rve, követve. A háziorvosa további vizsgálatokat is javasolhat. Ezek eredmĂ©nye határozza meg a terápiát, segĂtik a diĂ©ta – Ă©tkezĂ©se, energiabevitele – megtervezĂ©sĂ©t. UtĂłbbiak tekintetĂ©ben honlapunkon is tájĂ©kozĂłdhat, kalkulálhat, de egy dietetikus szemĂ©lyre szabott segĂtsĂ©ge lenne a legcĂ©lravezetĹ‘bb.
A lányom 15 éves és 38 kiló! Ez normál testsúly?
Két adatból nem lehet állást foglalni. Orvosi konzultációt javasolunk, illetve tájékozódásra percentilis kalkulátorunkat, ahol a testmagassághoz tartozó testtömeg percentilist is látni fogja.