Olcsó húsnak...

A tudományok fejlődésének hála, egyre hosszabb ideig élünk, az viszont nem mindegy, hogy ezt milyen életminőségben tesszük. Rohanó világunkban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás sajnos az egészségünk ellen való. Noha étkezési szokásainkkal kapcsolatos negatív jelenségekről már könyvtárnyi irodalom született, mi mégsem tanulunk eleget belőle. Dr. Stella Péter belgyógyász szerint nincs rossz, illetve jó étel, csak rosszul vagy jól megválasztott étrend. Az emberi szervezetnek zöldségre, gyümölcs- és húsfélére egyaránt szüksége van. Ha bármelyiket mellőzi, annak súlyos következményei lehetnek.

Stella doktor hangsúlyozza, hogy a húsfélék szervezetünk nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrásai, a testünket alkotó sejtek és az azokban lejátszódó életfolyamatok nélkülözhetetlen elemei. Például a terhesség, a szoptatás, a gyermek fejlődése során, továbbá az időskorban húsfogyasztással, az úgynevezett esszenciális aminosavak szervezetbe juttatása szinte kötelező. Ugyanakkor cseppet sem mindegy, hogy egyebek között a szükséges fehérjeépítéshez milyen húsfélét eszünk. A húsok fehérjetartalmában nincs lényeges különbség, az úgynevezett vörös húsok - marha, sertés, birka stb. ", illetve a fehér húsok, vagyis a baromfi között, bár az utóbbi sokkal emészthetőbb.

A zsírok, a fehérjék, a szénhidrát és az ásványi anyagok mellett szervezetünk nélkülözhetetlen építőelemei, a tápanyagok 30 százalékát ezekből kellene fedezni. Sajnos a magyar konyha a magas energiatartalmú, elhízáshoz vezető zsírokat részesíti előnyben. A kövérség azonban nemcsak esztétikai kérdés, annál sokkal több, a krónikus betegségekhez vezető kockázati tényező. Nem mindegy tehát, hogy milyen zsírtartalmú hús kerül az asztalunkra. Miután a táplálkozástudományi ajánlások a fehér húsok mellett voksolnak, nem árt vásárláskor az egészségünkre gondolni és a kedvező koleszterinszintű, sovány baromfihúst választani. A magas koleszterinszint ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek talán legfontosabb rizikófaktora.

Az egészséges táplálkozáshoz drasztikusan csökkentenünk kell a zsíros ételek mennyiségét és gyakoriságát, helyette kevés zsiradékot igénylő étkeket készítsünk. Mivel a roston, a zacskóban, az alufóliában sütés, vagy a grillezés zsiradéktakarékos módszer, olyan recepteket keressünk, amelyek alapján így főzhetünk.

Bármennyire igyekszünk is megfelelően táplálkozni, nem árt tudni, a hús - főleg a baromfihús ", ha nem megfelelően dolgozzák fel és tárolják, akkor komoly gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okozó, könnyen romló élelmiszer.

Az élelmiszer-biztonság és a minőségbiztosítás ugyan rendkívül fontos, ám a szürke- és a feketegazdaságban eladásra kínált baromfihús kevesebbe kerül, mint az ellenőrzött. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy neki mi ér többet: a néhány forinttal olcsóbb, de bizonytalan eredetű, vagy a hosszú távon is egészséget biztosító élelmiszer. Ha az utóbbi, akkor azt vegye meg, amin a csomagolási címke egyben a termék minőségét garantálja.

Krasznai Éva

forrás: Patika Tükör - 2003-12-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.