A tudományok fejlődésének hála, egyre hosszabb ideig élünk, az viszont nem mindegy, hogy ezt milyen életminőségben tesszük. Rohanó világunkban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás sajnos az egészségünk ellen való.
Noha Ă©tkezĂ©si szokásainkkal kapcsolatos negatĂv jelensĂ©gekrĹ‘l már könyvtárnyi irodalom szĂĽletett, mi mĂ©gsem tanulunk eleget belĹ‘le. Dr. Stella PĂ©ter belgyĂłgyász szerint nincs rossz, illetve jĂł Ă©tel, csak rosszul vagy jĂłl megválasztott Ă©trend. Az emberi szervezetnek zöldsĂ©gre, gyĂĽmölcs- Ă©s hĂşsfĂ©lĂ©re egyaránt szĂĽksĂ©ge van. Ha bármelyiket mellĹ‘zi, annak sĂşlyos következmĂ©nyei lehetnek.
Stella doktor hangsĂşlyozza, hogy a hĂşsfĂ©lĂ©k szervezetĂĽnk nagyon fontos fehĂ©rje-, zsĂr-, vitamin- Ă©s ásványianyag-forrásai, a testĂĽnket alkotĂł sejtek Ă©s az azokban lejátszĂłdĂł Ă©letfolyamatok nĂ©lkĂĽlözhetetlen elemei. PĂ©ldául a terhessĂ©g, a szoptatás, a gyermek fejlĹ‘dĂ©se során, továbbá az idĹ‘skorban hĂşsfogyasztással, az Ăşgynevezett esszenciális aminosavak szervezetbe juttatása szinte kötelezĹ‘.
Ugyanakkor cseppet sem mindegy, hogy egyebek között a szĂĽksĂ©ges fehĂ©rjeĂ©pĂtĂ©shez milyen hĂşsfĂ©lĂ©t eszĂĽnk. A hĂşsok fehĂ©rjetartalmában nincs lĂ©nyeges kĂĽlönbsĂ©g, az Ăşgynevezett vörös hĂşsok - marha, sertĂ©s, birka stb. -, illetve a fehĂ©r hĂşsok, vagyis a baromfi között, bár az utĂłbbi sokkal emĂ©szthetĹ‘bb.
A zsĂrok, a fehĂ©rjĂ©k, a szĂ©nhidrát Ă©s az ásványi anyagok mellett szervezetĂĽnk nĂ©lkĂĽlözhetetlen Ă©pĂtĹ‘elemei, a tápanyagok 30 százalĂ©kát ezekbĹ‘l kellene fedezni. Sajnos a magyar konyha a magas energiatartalmĂş, elhĂzáshoz vezetĹ‘ zsĂrokat rĂ©szesĂti elĹ‘nyben. A kövĂ©rsĂ©g azonban nemcsak esztĂ©tikai kĂ©rdĂ©s, annál sokkal több, a krĂłnikus betegsĂ©gekhez vezetĹ‘ kockázati tĂ©nyezĹ‘.
Nem mindegy tehát, hogy milyen zsĂrtartalmĂş hĂşs kerĂĽl az asztalunkra. Miután a táplálkozástudományi ajánlások a fehĂ©r hĂşsok mellett voksolnak, nem árt vásárláskor az egĂ©szsĂ©gĂĽnkre gondolni Ă©s a kedvezĹ‘ koleszterinszintű, sovány baromfihĂşst választani. A magas koleszterinszint ugyanis a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek talán legfontosabb rizikĂłfaktora.
Az egĂ©szsĂ©ges táplálkozáshoz drasztikusan csökkentenĂĽnk kell a zsĂros Ă©telek mennyisĂ©gĂ©t Ă©s gyakoriságát, helyette kevĂ©s zsiradĂ©kot igĂ©nylĹ‘ Ă©tkeket kĂ©szĂtsĂĽnk. Mivel a roston, a zacskĂłban, az alufĂłliában sĂĽtĂ©s, vagy a grillezĂ©s zsiradĂ©ktakarĂ©kos mĂłdszer, olyan recepteket keressĂĽnk, amelyek alapján Ăgy fĹ‘zhetĂĽnk.
Bármennyire igyekszünk is megfelelően táplálkozni, nem árt tudni, a hús - főleg a baromfihús -, ha nem megfelelően dolgozzák fel és tárolják, akkor komoly gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okozó, könnyen romló élelmiszer.
Az Ă©lelmiszer-biztonság Ă©s a minĹ‘sĂ©gbiztosĂtás ugyan rendkĂvĂĽl fontos, ám a szĂĽrke- Ă©s a feketegazdaságban eladásra kĂnált baromfihĂşs kevesebbe kerĂĽl, mint az ellenĹ‘rzött. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy neki mi Ă©r többet: a nĂ©hány forinttal olcsĂłbb, de bizonytalan eredetű, vagy a hosszĂş távon is egĂ©szsĂ©get biztosĂtĂł Ă©lelmiszer. Ha az utĂłbbi, akkor azt vegye meg, amin a csomagolási cĂmke egyben a termĂ©k minĹ‘sĂ©gĂ©t garantálja.
Krasznai Éva
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 031201)