Néha egy-egy szó kimarad...

A halláscsökkenés legtöbb esetben csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már a család és a barátok győzködik a rosszul hallót, menjen el orvoshoz.

Az emberi kapcsolatok legfontosabb eleme a személyes találkozás. A kommunikációnak sok összetevője van, de a beszéd és annak meghallása talán a legfontosabb. Amikor még csak néhány helyzet adódik, mikor a megértés nem 100 százalékos - egy-egy szó kimarad ", csupán bosszankodunk. Először a másik fél nem megfelelő beszédét vagy a körülményeket hibáztatjuk. Panaszkodunk a tévébemondókra, akik nem beszélnek olyan szépen, mint a régiek. De a közvetlen környezetünk jelzéseiből kiderül, hogy nemcsak az "adás" hibázik, hanem a "vevő" is. Ez még csak azt jelenti, hogy a hallás útján szerzett információk bizonyos fajtái nem jutnak el hozzánk, legalábbis nem mindig...

A hallásvizsgálat első lépéseként a fül-orr-gégész szakorvos megvizsgálja a járatok állapotát. Fennállhat olyan betegség, amely kezelésével a hallás állapota is javul. Lehet, hogy csak egy fülmosás szükséges és a probléma megszűnik. A vizsgálat a hallás állapotának részletes felmérésével folytatódik, ahol képet kapunk a halláscsökkenés jellegéről és mértékéről. Az is megállapítható a leletekből, hogy a beszéd megértésében van-e eltérés, és a hangok felerősítése okoz-e javulást. A vizsgálat ismeretében lehet csak arról beszélni, hogy szükséges-e, lehetséges-e megoldás a gondra. Az is nagyon fontos szempont az orvos számára, hogy ki a páciens. Egy aktív korú embernek a munkahelyén hibátlanul kell kommunikálnia, egy iskolás gyermeknek pedig meg kell értenie a tanárait. Ilyen esetben a kis eltéréseknek is fontos szerepük van.

A megfelelő halláspótlás nem egyszerű feladat, mert a hallásjavító készülék megléte sokszor negatívabb élmény, mint az az öröm, amit a várható javulás okoz. Ezért sokszor a beteg - bár tudomásul veszi a halláskárosodás tényét ", inkább vár. Az orvos feladata sem könnyű, ha páciense mégis a hallásjavítás mellett dönt. Ez esetben ugyanis az elvárt hangminőség és a kozmetikai szempontok sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, mint más esetekben. Általában, az akusztikai és kozmetikai szempontból is előnyösebb, fülbe helyezhető készülékek jönnek számításba. A fülből vett minta alapján elkészített készülékházban helyezik el az elektronikai komponenseket. A külvilág és a hallójárat belső részeit szellőzőfurattal kötik össze. Ez a kis cső szinte észrevétlen, mégis nagy szerepet játszik a készülék hangminőségében és a viselés is kényelmesebb. A háttérzajoktól mentes, tiszta hangzást a korszerű digitális technika biztosítja. A beállítási folyamat az első programozásból és - az eleinte rendszeres - finombeállításokból áll. A jó beállításhoz szükség van a páciens visszajelzésére is. Visszajelzések nélkül nem derülhet fény az esetleges problémákra és a készülék a fiókba kerülhet. A jól beállított, esztétikus kivitelű készülék észrevétlenül pótolja azt, ami nélkül kár lenne élni.

Dr. Rejtő Kálmán

fül-orr-gégész
audiológus szakorvos

forrás: Patika Tükör - 2004-05-07

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.