Élelmiszerbiztonsági szempontbĂłl a nyár mindig kritikus idĹ‘szak, fĹ‘leg, ha olyan extrĂ©m hĹ‘hullám köszönt ránk, mint most. Ilyenkor sokkal könnyebben romlanak az Ă©lelmiszerek, mert a nagy kĂĽlsĹ‘ hĹ‘mĂ©rsĂ©klet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A legnagyobb kockázatot a magas vĂz- Ă©s fehĂ©rjetartalmĂş Ă©telek jelentik: a tojás, a tej- Ă©s tejtermĂ©kek, a halak Ă©s a nyers tĹ‘kehĂşsok – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos SzövetsĂ©ge.
Vásárlás
Már a vásárlásnál figyeljĂĽnk oda, hogy mit, milyen sorrendben veszĂĽnk le a boltok polcairĂłl. A hűtĂ©st igĂ©nylĹ‘ áruk Ă©s fĹ‘kĂ©nt a fagyasztottak mindig utoljára kerĂĽljenek a kosarunkba, hogy minĂ©l kevesebb idĹ‘t maradjanak hűtĂ©s nĂ©lkĂĽl. Érdemes fagyasztĂłtáskával Ăştnak indulni, vagy ilyet vásárolni a közĂ©rtben, hogy ne melegedjenek át a vásárolt termĂ©kek, amĂg hazaĂ©rĂĽnk.
Otthon a hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket azonnal tegyük a hűtőbe. Fontos, hogy a hűtőt se terheljük túl, mert, ha a légkeringtetés nem működik megfelelően, akkor a fridzsiderben is könnyen megromolhatnak az ételek. Az egyszer már kiolvadt mirelit árut semmiképpen ne fagyasszuk le újra, hanem használjuk fel!
Higiénia
Talán sokan nem is gondolják, de az ételfertőzések többségénél a kórokozó a kézről kerül az élelmiszerekre, ezért elengedhetetlenül fontos a kézmosás és az is, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket is megmossuk felhasználás előtt. Még az olyan sérülékenyeket is, mint a málna vagy a szeder, és persze a salátákat is, a spenótot, a sóskát és a limonádéba kerülő mentát, a tésztára kerülő bazsalikomot.
Figyeljünk oda arra, hogy a konyhai eszközeinken se maradjon ételmaradék, azok mindig kifogástalanul tiszták legyenek, beleértve a grillezéshez, piknikhez használatosakat is.
Hőkezelés és hűtés
A hĹ‘kezelĂ©s elĹ‘segĂti az Ă©lelmiszerbiztonságot, mert magas belsĹ‘ hĹ‘ hatására elpusztulnak a kĂłrokozĂłk. EzĂ©rt az Ă©teleket mindig jĂłl sĂĽssĂĽk át, forraljuk fel Ă©s a hűtĹ‘ben tárolt maradĂ©kot is mindig alaposan melegĂtsĂĽk meg mielĹ‘tt ismĂ©t ennĂ©nk belĹ‘le. Az el nem fogyasztott Ă©teleket pedig a lehetĹ‘ leghamarabb tegyĂĽk hűtĹ‘be, ilyen nagy melegben ne várjuk meg azt sem, amĂg maguktĂłl kihűlnek. TegyĂĽk inkább hideg vĂzfĂĽrdĹ‘be, fĹ‘leg a kifĹ‘tt tĂ©szták, a fĹ‘tt rizs vagy pĂ©ldául a tejszĂnes gyĂĽmölcslevesek kerĂĽljenek mielĹ‘bb hűtĹ‘be, mert ezek kĂĽlönösen könnyen romlanak a nagy melegben. A kerti sĂĽtögetĂ©s maradĂ©kai se maradjanak elöl, tegyĂĽk azokat is fridzsiderbe.
Kánikulában fokozott kockázatot jelentenek a szabadtĂ©ri programokon elfogyasztott Ă©telek, a pikniken, strandoláskor, nyári eskĂĽvĹ‘n nagyon figyeljĂĽnk oda, hogy mit viszĂĽnk magunkkal, illetve mennyi ideig van elöl, amibĹ‘l veszĂĽnk. A legalapvetĹ‘bb szabály mindig az, hogy a hidegen fogyasztott Ă©teleket – kĂĽlönöskĂ©ppen azokat, amelyek lágy sajtot, tejszĂnt, tojást, halat vagy hĂşsfĂ©lĂ©t tartalmaznak – mindig hűtve szállĂtsuk Ă©s tálaljuk. Ma már ehhez be lehet szerezni olyan tálalĂł- Ă©s tárolĂł edĂ©nyeket, amelyekbe jĂ©gakkut lehet tenni, illetve jĂł szolgálatot tesz a hűtĹ‘táska is.
A nyers tojás a mumus
A szalmonella rizikĂłja miatt nyers tojást ilyenkor nem cĂ©lszerű olyan Ă©telhez adni, amit aztán nem sĂĽtĂĽnk, vagy fĹ‘zĂĽnk meg. Nem tanácsos ezĂ©rt pĂ©ldául a klasszikus recept alapján nyers tojással kĂ©szĂĽlt tiramisut, házi majonĂ©zt Ă©s fagylaltot tálalni. UtĂłbbit egyĂ©bkĂ©nt is lehetĹ‘leg csak ismert cukrászdában vegyĂĽnk. A vanĂliafagyi kĂĽlönösen kockázatos a szalmonellafertĹ‘zĂ©s szempontjábĂłl.
Higgyünk az érzékszerveinknek!
Bárhogyan is tároltuk helyesen az ennivalĂłt Ă©s hiába tart mĂ©g a szavatossági idĹ‘, ha az Ă©lelmiszer kinĂ©zete, szaga, állaga, Ăze eltĂ©r a megszokottĂłl, gondolkodás nĂ©lkĂĽl váljunk meg tĹ‘le! Ez nem Ă©lelmiszerpazarlás, hanem egy esetleges gyomorrontást vagy sĂşlyosabb Ă©telmĂ©rgezĂ©st kerĂĽlhetĂĽnk Ăgy el. ĂśgyeljĂĽnk a házi kedvencekre is, romlott Ă©telt nekik se adjunk!
forrás:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége