Phimosis – Röviden a fitymaszűkületről

Fitymaszűkületről akkor beszélünk, amikor a pénisz makkját fedő bőrredő (fityma, latinul: preputium) a makkról nem húzható hátra, mint normális esetben, hanem az a makkhoz rögzül. Újszülöttkorban ez a rögzülés egy átmeneti, sejtes adhézióval megvalósuló letapadás, mely spontán oldódik. Előfordul azonban, hogy ez az oldódás nem teljes, vagy egyáltalán nem következik be.

Egyaránt fontos a könnyebben orvosolható sejtes letapadás, valamint a klasszikus, azaz kötőszövetes-gyűrűs szűkületből fakadó elváltozás felismerése. Esetenként szégyenlősségből és/vagy higiéniai hiányosságból fakadóan is elhanyagolhatják, ami idővel egyre több kényelmetlenséghez, illetve komplikációhoz, szövődményhez is vezethet.

Fitymaszűkület felnőttkorban is kialakulhat, általában gyulladást követően. Ilyenkor a fityma belső felszínén található faggyúmirigyek működése (és az elégtelen tisztálkodás) következtében felszaporodó váladék (az ún. smegma) okoz bőrirritácót és gyulladást. Járulékosan a vizeletürítés is zavart szenvedhet.

Csecsemőkorban a fityma letapadása többnyire egyszerűen megszüntethető. A makk kiszabadítását konkrét szűkület esetén is meg lehet kísérelni, és kisgyermekkorban is megpróbálható a fokozatos tágítás. Idősebb korban – illetve a tágítás eredménytelensége esetén – sebészi beavatkozásra, körülmetélésre (circumcisio) van szükség.

A körülmetélés során a fitymát műtétileg eltávolítják, a gyógyulás kb. 10 napot vesz igénybe. A műtétnek részleges formája is ismert, illetve a fitymafék (frenulum) rövidsége esetén ennek speciális műtéti bemetszése is a megoldás része lehet.

 

orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.