Nyári szerelem

Vannak olyan egyetemes dolgok, amelyek országhatároktól függetlenül ott vannak mindennapjainkban: ilyen a szerelem és a szexualitás. A nemzetközi nyári szerelem kutatás rámutatott, hogy nyáron sokkal nagyobb szerepet játszik a nők életében a testi szerelem, mint az év bármely más időszakában. Az is tény, hogy ebben kiemelt helyen kezelendő a fogamzásgátlás kérdése. Sajnos Magyarországon még mindig nagy hiányosságok tapasztalhatók e területen, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az abortuszok magas száma. Közeleg a várva várt nyaralás, már készülünk a megérdemelt pihenésre. Végre kipihenjük magunkat, feltöltődünk, s talán még egy nyári kalandnak a részesei is leszünk... De nem hagyhatjuk, hogy az elfelejtett vagy elveszett fogamzásgátló elvegye a románc hangulatát. Élvezzük a nyarat, de legyünk óvatosak! A családtervezés szakértői azt tanácsolják, hogy a nyaralás előtt minden nő gondolja át, milyen fogamzásgátlási módszert használjon, különösen, ha először kíván fogamzásgátlót szedni, vagy változtatni szeretne régi módszerén.

Ha nyár, akkor...

- A nők negyede sokkal szexisebbnek érzi magát.
- A nők fele szexuálisan aktívabb.

Minden ötödik nő egyéjszakás kalandba keveredik, de hatból öten elfelejtenek előtte a fogamzásgátlásról gondoskodni...

Ne felejtsük!

A tablettával védekezők többsége rendszeresen elfelejti egy vagy több tabletta bevételét. Nyaralás alatt még nehezebb rendszeresen bevenni a tablettát, hiszen a normális napi rutin teljesen átalakul.
Az elfelejtett kombinált tablettát vagy ösztrogénmentes fogamzásgátlót 12 órán belül lehet pótolni. Olvassuk el figyelmesen a fogamzásgátló dobozában található leírást, ha véletlenül kifutunk ebből az időből, szükség lesz kiegészítő fogamzásgátló módszerre (például gumi óvszer). Vonzó alternatíva a havi egyszeri alkalmazást igénylő fogamzásgátló módszer, amely – a tablettákéhoz képest kisebb hormonterhelés mellett – legalább olyan biztonságos védelmet nyújt a nemkívánatos terhesség ellen. Ugyanolyan megbízható, mint a tabletta, ám a felhelyezés után három hétre el is lehet felejteni, nincs szükség más fogamzásgátló óvintézkedésre. A havi egyszeri módszer előnye az is, hogy ha időzónákon át kell utaznunk, nem kell aggódnunk az időeltérés, vagy a poggyász elvesztése miatt.

A tablettával védekezőknek segítség lehet, ha a helyi időre beállított órájuk alapján figyelik, mikor kell bevenniük a gyógyszert. Ha az új időszámítás az éjszaka közepén ér bennünket, inkább előbb vegyük be a tablettát, mint később.

Késleltetett menstruáció

Kellemetlen, ha a menstruáció éppen a nyaraláskor köszönt ránk. A kombinált tablettát szedő nők úgy érhetik el a vérzés eltolását, ha kihagyják a hormonmentes egy hetet. Ez azt jelenti, hogy az utolsó tabletta utáni napon azonnal el kell kezdeni egy új levél gyógyszert.

Hasonló elvet alkalmazunk a havi egyszeri módszer esetében, de fontos, hogy az eszköz csak 3 hétig lehet fent a hüvelyben, tehát aznap, amikor levesszük, máris tegyük fel az újat.

A fogamzásgátló injekció esetenként szüneteltetheti a menstruációt, ezért hasznos lehet azon turisták számára, akik hosszú időre utaznak. Mindenképpen tanácsos ezt a módszert legalább három hónappal korábban kipróbálni, mert ha nem jön be, már nem tehetünk ellene semmit.

Más fogamzásgátlási módszer segítségével nem nagyon tolható ki a menstruáció. Feltétlenül érdemes nőgyógyászunkhoz fordulni tanácsért.

Nemcsak a normál menstruáció ronthatja el a nyaralást, hanem a ciklusok közti váratlan áttöréses vagy pecsételő vérzés is. Sajnos ezzel nem sokat tehetünk, de a legújabb kutatások szerint a havi egyszeri módszer használatával mérsékeltebben fordul elő, mint a tablettaszedésnél.

A tablettaszedők figyeljenek arra, hogy az elfelejtett, vagy a többször is később bevett tabletta növeli az áttöréses vérzés lehetőségét.

Gyomorrontás

Nyaralás közben az egyik leggyakoribb betegség a távoli tájak ételei, a nap, esetleg az alkohol okozta gyomorrontás. Önmagában is nagyon kellemetlen, de ráadásul a fogamzásgátló tabletta hatását is megváltoztatja. Ha a tabletta bevétele után három órán belül hányás alakul ki, a hatóanyag még nem szívódik fel, ettől csökken a fogamzásgátlás biztonsága, tehát kiegészítő módszert kell használni. Ha több napig fennáll ez a probléma, előfordulhat teherbeesés, ezért a rosszullét megszűnése után még hét napon át kiegészítő védekezést is alkalmazni kell. Ez is megúszható a havi egyszeri módszerrel, mert használóit nem érintik a gyomor- és bélrendszer problémái.

Nem felejthetjük el azt sem, hogy egyes antibiotikumok is hatással lehetnek a kombinált fogamzásgátlók felszívódására, ezért, ha ilyet kell szednünk, kérdezzük meg orvosunkat, kell-e alkalmaznunk kiegészítő módszert. A legutóbbi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a leggyakrabban használt antibiotikumok a havi egyszeri módszer fogamzásgátló hatékonyságát nem befolyásolják.

 

forrás: Patika Tükör
2007.05.05

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.