LeveskavalkĂĄd – HĂșsbĂłl, zöldsĂ©gbƑl, gyĂŒmölcsbƑl

ÉtvágygerjesztƑ leves tálban
illusztrĂĄciĂł (fotĂł: Monika Grabkowska, Unsplash+)

SzervezetĂŒnk 70 szĂĄzalĂ©ka vĂ­z. A tĂŒdƑn ĂĄt kilĂ©gzĂ©skor, a bƑrön ĂĄt verejtĂ©kezĂ©ssel, a szĂ©klettel, vizelettel folyadĂ©kot veszĂ­tĂŒnk, melyet mindenkĂ©ppen pĂłtolni kell!

Az elfogyasztott folyadĂ©k egy rĂ©sze vĂ­z, mellyel szomjunkat csillapĂ­tjuk. A többit tĂĄplĂĄlĂ©kunk vĂ­ztartalma szolgĂĄltatja. Legnagyobb folyadĂ©ktartalmĂș Ă©telĂŒnk a leves, melyet mĂĄr a kalandozĂł magyarok is ismertek. Korabeli krĂłnikĂĄk szerint Ƒseink mĂĄr a zacskĂłs levest is kitalĂĄltĂĄk.

A zsĂ­ros, fƱszeres lĂ©ben megpuhĂ­tott hĂșst napon megszĂĄrĂ­tottĂĄk, zacskĂłba kötöttĂ©k, majd a nyeregre akasztottĂĄk. Így bĂĄrmerre portyĂĄztak, elĂ©g volt egy kondĂ©r forrĂł vĂ­z, pĂĄr marĂ©k szĂĄrĂ­tott hĂșs Ă©s mĂĄris ismerƑs Ă­zekkel csillapĂ­thattĂĄk Ă©hsĂ©gĂŒket. A levesek tĂĄplĂĄlkozĂĄsĂ©lettani jelentƑsĂ©ge abban ĂĄll, hogy Ă­zĂŒkkel, illatukkal, zamatukkal fokozzĂĄk az Ă©tvĂĄgyat, serkentsĂ©k az emĂ©sztƑenzimek termelƑdĂ©sĂ©t. Ezzel elƑkĂ©szĂ­tik a gyomrot a többi tĂĄplĂĄlĂ©k befogadĂĄsĂĄra.

A levesfogyasztĂĄs kĂŒlönösen nyĂĄron ajĂĄnlott, hiszen nemcsak a megnövekedett folyadĂ©kszĂŒksĂ©glet fedezĂ©sĂ©ben segĂ­thet bennĂŒnket, hanem a fokozott verejtĂ©kezĂ©ssel elveszĂ­tett ĂĄsvĂĄnyi anyagok pĂłtlĂĄsĂĄban is. NyĂĄron a tartalmas, fƱszeres levesek helyett (pl. gulyĂĄsleves, bableves) fogyasszunk inkĂĄbb könnyƱ zöldsĂ©g-, gyĂŒmölcs- vagy krĂ©mleveseket.

A levesfƑzĂ©s nem ördöngössĂ©g, de nĂ©hĂĄny szabĂĄlyt Ă©rdemes szem elƑtt tartani:

  • csak hibĂĄtlan minƑsĂ©gƱ nyersanyagot hasznĂĄljunk fel
  • a nyersanyagokat azonos nagysĂĄgĂșra daraboljuk
  • a fƑzĂ©s lassĂș Ă©s egyenletes legyen, Ă­gy jobban kioldĂłdnak az alapanyagok Ă­zei, zamatai, szĂ­nanyagai
  • a leveseink legyenek Ă­zletesek, de Ăłvatosan fƱszerezzĂŒnk, mert az erƑs fƱszerek csökkentik a következƑ fogĂĄsok Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t.

A legismertebb leves a hĂșsleves, mely gyakran kerĂŒl a magyar csalĂĄdok asztalĂĄra. KĂ©szĂŒlhet csirkĂ©bƑl, pulykĂĄbĂłl, marhĂĄbĂłl. Fontos, hogy a hĂșst mindig hideg vĂ­zben kezdjĂŒk el fƑzni, Ă©s a forrĂĄsnĂĄl kĂ©pzƑdött habot szedjĂŒk le szƱrƑkanĂĄllal. Csak ezutĂĄn fƱszerezzĂŒnk, a zöldsĂ©geket pedig csak a legvĂ©gĂ©n adjuk hozzĂĄ, amikor a hĂșs mĂĄr megpuhult.

Csont vagy hĂșsleves lehet az alapja a kĂŒlönfĂ©le zöldsĂ©gekbƑl kĂ©szĂŒlt leveseknek is. NyĂĄron igazĂĄn bƑsĂ©ges kĂ­nĂĄlatbĂłl vĂĄlogathatunk: zsenge zöldborsĂł, karalĂĄbĂ©, karfiol, brokkoli, sĂłska, uborka, kelbimbĂł, zöldbab, gomba, sĂĄrgarĂ©pa stb. Egyszerre akĂĄr többfĂ©le alapanyagot is hasznĂĄlhatunk, Ă­gy nap mint nap Ășj Ă­zekkel lephetjĂŒk meg magunkat Ă©s csalĂĄdunkat.

A zöldsĂ©gleves akkor lesz a legfinomabb, ha az alapanyagokat elƑször kevĂ©s olajon ĂĄtfuttatjuk, majd ezutĂĄn öntjĂŒk fel a szĂŒksĂ©ges fƑzƑfolyadĂ©kkal. A felöntƑlĂ© lehet vĂ­z, vagy a mĂĄr emlĂ­tett csont vagy hĂșsleves.

A zöldsĂ©gleveseket kĂ©szĂ­thetjĂŒk sƱrĂ­tĂ©s nĂ©lkĂŒl vagy sƱrĂ­tĂ©ssel. Az utĂłbbi esetĂ©n a hagyomĂĄnyos rĂĄntĂĄs helyett elƑnyösebb a lisztszĂłrĂĄs vagy a tejfölös, kefires habarĂĄs alkalmazĂĄsa. ÍzesĂ­tĂ©sre - az alapanyagoktĂłl fĂŒggƑen - sokfajta fƱszerbƑl vĂĄlogathatunk. HasznĂĄlhatunk borsot, fƱszerpaprikĂĄt, kömĂ©nymagot, lestyĂĄnt, szerecsendiĂłt, gyömbĂ©rt, babĂ©rlevelet, kakukkfĂŒvet, majorannĂĄt stb.

A friss petrezselyemzöld bĂĄrmelyik zöldsĂ©gfĂ©lĂ©hez illik, de csak tĂĄlalĂĄsnĂĄl szĂłrjuk a levesbe. Így nem csak az aromĂĄja lesz kellemesebb, hanem a vitamintartalma is megmarad. A levesek tĂĄpanyagtartalmĂĄt kĂŒlönfĂ©le levesbetĂ©tekkel növelhetjĂŒk (pl. levestĂ©szta, daragaluska, mĂĄjgombĂłc, hĂșsgombĂłc, pirĂ­tott zsemlekocka, levesgyöngy stb.). Fokozhatjuk a zöldsĂ©glevesek Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t, ha a megpuhult alapanyagot ĂĄttunkoljuk, majd tejszĂ­nnel elkevert tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄval dĂșsĂ­tjuk.

Ezek a krĂ©mlevesek, melyek legkedveltebb vĂĄltozatai zellerbƑl, karalĂĄbĂ©bĂłl, gombĂĄbĂłl, karfiolbĂłl, spĂĄrgĂĄbĂłl kĂ©szĂ­tĂŒnk. NyĂĄron kĂŒlönösen nĂ©pszerƱek a hideg gyĂŒmölcslevesek. KĂ©szĂŒlhetnek eperbƑl, meggybƑl, cseresznyĂ©bƑl, almĂĄbĂłl, egresbƑl, ribizlibƑl, ƑszibarackbĂłl stb. JellemzƑ fƱszerĂŒk a fahĂ©j, szegfƱszeg, vanĂ­lia, citromhĂ©j. A habarĂĄshoz vanĂ­liĂĄs pudingport is hasznĂĄlhatunk, ezzel mĂ©g bĂĄrsonyosabbĂĄ tehetjĂŒk az ĂĄllagĂĄt. Az Ă©telfertƑzĂ©sek elkerĂŒlĂ©se vĂ©gett - fƑleg ha tejszĂ­nt Ă©s tojĂĄssĂĄrgĂĄt is hasznĂĄltunk a sƱrĂ­tĂ©shez - ĂŒgyeljĂŒnk a gyĂŒmölcslevesek megfelelƑ tĂĄrolĂĄsĂĄra, Ă©s lehetƑleg fogyasszuk el mĂ©g aznap Ă©s ne tegyĂŒk el mĂĄsnapra.

Ha elfoglaltak vagyunk vagy a nyĂĄri hƑsĂ©gben nem szeretnĂ©nk tĂșl sok idƑt a konyhĂĄban tölteni, akkor sem kell a levesrƑl lemondanunk. TöbbfĂ©le leveskocka, instant levespor, zacskĂłs leves könnyĂ­ti meg a hĂĄziasszonyok dolgĂĄt. Csak nĂ©hĂĄny perc Ă©s mĂĄris tĂĄlalhatjuk az illatosan gƑzölgƑ levest! Az sem problĂ©ma, ha nem szerepel mindennap az Ă©trendĂŒnkben. HelyettesĂ­thetjĂŒk egy nagy pohĂĄr zöldsĂ©glĂ©vel (pl. paradicsom, karotta, sĂŒtƑtök) vagy rostos gyĂŒmölcslĂ©vel (pl. Ƒszibarack, körte, narancs, meggy stb.).

 

CsĂĄcsi Ibolya
dietetikus

forrĂĄs: archĂ­vum
(Patika TĂŒkör – 020701)

Címkék

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.