SzervezetĂŒnk 70 szĂĄzalĂ©ka vĂz. A tĂŒdĆn ĂĄt kilĂ©gzĂ©skor, a bĆrön ĂĄt verejtĂ©kezĂ©ssel, a szĂ©klettel, vizelettel folyadĂ©kot veszĂtĂŒnk, melyet mindenkĂ©ppen pĂłtolni kell!
Az elfogyasztott folyadĂ©k egy rĂ©sze vĂz, mellyel szomjunkat csillapĂtjuk. A többit tĂĄplĂĄlĂ©kunk vĂztartalma szolgĂĄltatja. Legnagyobb folyadĂ©ktartalmĂș Ă©telĂŒnk a leves, melyet mĂĄr a kalandozĂł magyarok is ismertek. Korabeli krĂłnikĂĄk szerint Ćseink mĂĄr a zacskĂłs levest is kitalĂĄltĂĄk.
A zsĂros, fƱszeres lĂ©ben megpuhĂtott hĂșst napon megszĂĄrĂtottĂĄk, zacskĂłba kötöttĂ©k, majd a nyeregre akasztottĂĄk. Ăgy bĂĄrmerre portyĂĄztak, elĂ©g volt egy kondĂ©r forrĂł vĂz, pĂĄr marĂ©k szĂĄrĂtott hĂșs Ă©s mĂĄris ismerĆs Ăzekkel csillapĂthattĂĄk Ă©hsĂ©gĂŒket. A levesek tĂĄplĂĄlkozĂĄsĂ©lettani jelentĆsĂ©ge abban ĂĄll, hogy ĂzĂŒkkel, illatukkal, zamatukkal fokozzĂĄk az Ă©tvĂĄgyat, serkentsĂ©k az emĂ©sztĆenzimek termelĆdĂ©sĂ©t. Ezzel elĆkĂ©szĂtik a gyomrot a többi tĂĄplĂĄlĂ©k befogadĂĄsĂĄra.
A levesfogyasztĂĄs kĂŒlönösen nyĂĄron ajĂĄnlott, hiszen nemcsak a megnövekedett folyadĂ©kszĂŒksĂ©glet fedezĂ©sĂ©ben segĂthet bennĂŒnket, hanem a fokozott verejtĂ©kezĂ©ssel elveszĂtett ĂĄsvĂĄnyi anyagok pĂłtlĂĄsĂĄban is. NyĂĄron a tartalmas, fƱszeres levesek helyett (pl. gulyĂĄsleves, bableves) fogyasszunk inkĂĄbb könnyƱ zöldsĂ©g-, gyĂŒmölcs- vagy krĂ©mleveseket.
A levesfĆzĂ©s nem ördöngössĂ©g, de nĂ©hĂĄny szabĂĄlyt Ă©rdemes szem elĆtt tartani:
- csak hibĂĄtlan minĆsĂ©gƱ nyersanyagot hasznĂĄljunk fel
- a nyersanyagokat azonos nagysĂĄgĂșra daraboljuk
- a fĆzĂ©s lassĂș Ă©s egyenletes legyen, Ăgy jobban kioldĂłdnak az alapanyagok Ăzei, zamatai, szĂnanyagai
- a leveseink legyenek Ăzletesek, de Ăłvatosan fƱszerezzĂŒnk, mert az erĆs fƱszerek csökkentik a következĆ fogĂĄsok Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t.
A legismertebb leves a hĂșsleves, mely gyakran kerĂŒl a magyar csalĂĄdok asztalĂĄra. KĂ©szĂŒlhet csirkĂ©bĆl, pulykĂĄbĂłl, marhĂĄbĂłl. Fontos, hogy a hĂșst mindig hideg vĂzben kezdjĂŒk el fĆzni, Ă©s a forrĂĄsnĂĄl kĂ©pzĆdött habot szedjĂŒk le szƱrĆkanĂĄllal. Csak ezutĂĄn fƱszerezzĂŒnk, a zöldsĂ©geket pedig csak a legvĂ©gĂ©n adjuk hozzĂĄ, amikor a hĂșs mĂĄr megpuhult.
Csont vagy hĂșsleves lehet az alapja a kĂŒlönfĂ©le zöldsĂ©gekbĆl kĂ©szĂŒlt leveseknek is. NyĂĄron igazĂĄn bĆsĂ©ges kĂnĂĄlatbĂłl vĂĄlogathatunk: zsenge zöldborsĂł, karalĂĄbĂ©, karfiol, brokkoli, sĂłska, uborka, kelbimbĂł, zöldbab, gomba, sĂĄrgarĂ©pa stb. Egyszerre akĂĄr többfĂ©le alapanyagot is hasznĂĄlhatunk, Ăgy nap mint nap Ășj Ăzekkel lephetjĂŒk meg magunkat Ă©s csalĂĄdunkat.
A zöldsĂ©gleves akkor lesz a legfinomabb, ha az alapanyagokat elĆször kevĂ©s olajon ĂĄtfuttatjuk, majd ezutĂĄn öntjĂŒk fel a szĂŒksĂ©ges fĆzĆfolyadĂ©kkal. A felöntĆlĂ© lehet vĂz, vagy a mĂĄr emlĂtett csont vagy hĂșsleves.
A zöldsĂ©gleveseket kĂ©szĂthetjĂŒk sƱrĂtĂ©s nĂ©lkĂŒl vagy sƱrĂtĂ©ssel. Az utĂłbbi esetĂ©n a hagyomĂĄnyos rĂĄntĂĄs helyett elĆnyösebb a lisztszĂłrĂĄs vagy a tejfölös, kefires habarĂĄs alkalmazĂĄsa. ĂzesĂtĂ©sre - az alapanyagoktĂłl fĂŒggĆen - sokfajta fƱszerbĆl vĂĄlogathatunk. HasznĂĄlhatunk borsot, fƱszerpaprikĂĄt, kömĂ©nymagot, lestyĂĄnt, szerecsendiĂłt, gyömbĂ©rt, babĂ©rlevelet, kakukkfĂŒvet, majorannĂĄt stb.
A friss petrezselyemzöld bĂĄrmelyik zöldsĂ©gfĂ©lĂ©hez illik, de csak tĂĄlalĂĄsnĂĄl szĂłrjuk a levesbe. Ăgy nem csak az aromĂĄja lesz kellemesebb, hanem a vitamintartalma is megmarad. A levesek tĂĄpanyagtartalmĂĄt kĂŒlönfĂ©le levesbetĂ©tekkel növelhetjĂŒk (pl. levestĂ©szta, daragaluska, mĂĄjgombĂłc, hĂșsgombĂłc, pirĂtott zsemlekocka, levesgyöngy stb.). Fokozhatjuk a zöldsĂ©glevesek Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t, ha a megpuhult alapanyagot ĂĄttunkoljuk, majd tejszĂnnel elkevert tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄval dĂșsĂtjuk.
Ezek a krĂ©mlevesek, melyek legkedveltebb vĂĄltozatai zellerbĆl, karalĂĄbĂ©bĂłl, gombĂĄbĂłl, karfiolbĂłl, spĂĄrgĂĄbĂłl kĂ©szĂtĂŒnk. NyĂĄron kĂŒlönösen nĂ©pszerƱek a hideg gyĂŒmölcslevesek. KĂ©szĂŒlhetnek eperbĆl, meggybĆl, cseresznyĂ©bĆl, almĂĄbĂłl, egresbĆl, ribizlibĆl, ĆszibarackbĂłl stb. JellemzĆ fƱszerĂŒk a fahĂ©j, szegfƱszeg, vanĂlia, citromhĂ©j. A habarĂĄshoz vanĂliĂĄs pudingport is hasznĂĄlhatunk, ezzel mĂ©g bĂĄrsonyosabbĂĄ tehetjĂŒk az ĂĄllagĂĄt. Az Ă©telfertĆzĂ©sek elkerĂŒlĂ©se vĂ©gett - fĆleg ha tejszĂnt Ă©s tojĂĄssĂĄrgĂĄt is hasznĂĄltunk a sƱrĂtĂ©shez - ĂŒgyeljĂŒnk a gyĂŒmölcslevesek megfelelĆ tĂĄrolĂĄsĂĄra, Ă©s lehetĆleg fogyasszuk el mĂ©g aznap Ă©s ne tegyĂŒk el mĂĄsnapra.
Ha elfoglaltak vagyunk vagy a nyĂĄri hĆsĂ©gben nem szeretnĂ©nk tĂșl sok idĆt a konyhĂĄban tölteni, akkor sem kell a levesrĆl lemondanunk. TöbbfĂ©le leveskocka, instant levespor, zacskĂłs leves könnyĂti meg a hĂĄziasszonyok dolgĂĄt. Csak nĂ©hĂĄny perc Ă©s mĂĄris tĂĄlalhatjuk az illatosan gĆzölgĆ levest! Az sem problĂ©ma, ha nem szerepel mindennap az Ă©trendĂŒnkben. HelyettesĂthetjĂŒk egy nagy pohĂĄr zöldsĂ©glĂ©vel (pl. paradicsom, karotta, sĂŒtĆtök) vagy rostos gyĂŒmölcslĂ©vel (pl. Ćszibarack, körte, narancs, meggy stb.).
CsĂĄcsi Ibolya
dietetikus
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 020701)