Hajas gondok

A haj és a fejbőr problémáiról

A haj és a fejbőr problémái különböző eredetűek lehetnek. Sokat hallunk - főleg a hajhullás esetében - az öröklött tényezőkről, különböző betegségekből adódó, illetve a terhesség és a szoptatás esetén fellépő hajhullásról. Mégis kevesen tudják, hogy az esetek túlnyomó részében ezeknél lényegesen "egyszerűbb" dologról van szó.

A verejték és faggyúmirigyek váladékából, illetve a különböző szennyeződésekből egy kristályos anyag (keratinkristály) képződik, amely közvetlenül a hajtőnél rátapad a hajszálra, így meggátolja a hajhagymák légzését és a fejbőrön keresztül felszívódó tápanyagok bejutását a hajtőbe. Ilyenkor kezd a haj töredezni, elvékonyodni, gyakran ki is hullik. Mivel a kristályok újraképződnek, ezért az újonnan növő hajszálra is rárakódnak. Ezért fordulhat elő az, hogy a drága és jó minőségű hajápolószerekkel sem érünk el eredményt.

Fontos, hogy olyan hajápolótermékeket válasszunk, amelyek a tisztító- és táplálóhatás mellett keratinkristályt oldó képességgel is rendelkeznek.

További gondot jelent, hogy a szervezet nem biztosítja az egészséges haj növekedéséhez szükséges tápanyagok ellátását.

Ezeket az anyagokat egyre gyakrabban kell pótolnunk. Ilyenek lehetnek pl. a folsav, a béta-karotin, a szilícium, és talán az egyik legfontosabb anyag, a biotin.

A biotin a haj fehérjeszerkezet-képzésében játszik fontos szerepet, ezáltal döntően befolyásolja a haj szerkezetének minőségét, illetve a haj növekedését. Antiszeboreás anyag lévén, a hiánya esetében a fejbőr begyulladhat és fokozódhat a faggyútermelés.

Mivel láthatjuk, hogy a keratinkristályok kívülről, a haj számára nélkülözhetetlen anyagok hiánya pedig belülről okoz problémát, ezért a külső ápolás mellett elengedhetetlen a belső kezelés. Csak így biztosíthatjuk a haj szépségét és egészséges növekedését.


(forrás: Patika Tükör - 2001-11-01)

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.