Arcra fel!



A zöldségeknek, gyümölcsöknek nemcsak az egészséges táplálkozásban van jelentős szerepük, de a szépségápolásban is.

Az üzletekben készen kapható kozmetikai termékek, arcpakolások, maszkok jelentős része is tartalmaz valamilyen gyümölcskivonatot. A gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy értékes ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, jótékony hatással vannak a bőrre is. A belőlük készült maszkok és pakolások táplálják, vitalizálják az arcbőrt, visszaadják rugalmasságát.

Maszk vagy pakolás

A maszkok és a pakolások több szempontból különböznek egymástól. A maszkok állaga általában sűrűbb, mint a pakolásoké, a bőrre kenve általában 10-15 perc után megdermednek, vagy filmszerű réteget képeznek, mely könnyen eltávolítható. A maszk alatt a pórusok kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, az anyagcsere-folyamatok megélénkülnek, a sejtek tápanyagellátása javul, ezáltal a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeiben is kifejtik hatásukat.
A pakolások általában lazább szerkezetűek, nem száradnak a bőrre, de hatásuk is gyengébb, mint a maszkoké.
A maszkokat és a pakolásokat hatásuk alapján is csoportosíthatjuk, vannak bőrtápláló, bőrnyugtató, pórusösszehúzó, vérkeringést javító, halványító pakolások.

"Csodaszerek" a konyából

A készen kapható kozmetikumok mellett természetes alapanyagokból, otthon található zöldségekből, gyümölcsökből is készíthetünk - elegendő hetente egyszer - pakolást.

  • A péppé zúzott alma, répa, uborka, paradicsom közvetlenül az arcra, dekoltázsra helyezhető. A lédús gyümölcsök (narancs, grapefruit) leve is jó alapanyag, viszont ezeket célszerű összekeverni egy kevés hintőporral, talkummal, így könnyebb felvinni az arcbőrre.
  • Pattanásos bőrre jótékony hatású az élesztő, mely gazdag B-vitaminban, és tejjel vagy gyümölcslével elkeverve kitűnő pakolás készíthető belőle.
  • Kellemes hidratáló pépes pakolást kapunk, ha búzadarát, zabpelyhet, kukoricalisztet, vagy reszelt burgonyát gyümölcslével, tejjel vagy aludttejjel elkeverjük, és egy kis mézzel dúsítjuk.
  • A búzakorpa vagy mandulakorpa tejjel vagy vízzel elkeverve bőrnyugtató hatású.
  • Vitaminos, tápláló arcpakolást készíthetünk, ha tojássárgáját és kevés étolajat összekeverünk.

    A pakolást mindig jól megtisztított bőrre vigyük fel, felhelyezése előtt érdemes bőrradírral eltávolítani az elhalt hámsejteket. Mind a pakolásokat, mind a maszkokat legalább 10-15 percig hagyjuk a bőrünkön, mert csak így tudják kifejteni a hatásukat. A pakolás letörlése, lemosása után langyos vízzel öblítsük le a bőrünket.
    A pakolás két-három összetevőnél ne tartalmazzon többet. Növényi alkotórészt tartalmazó pakolás után ne napozzunk, mert például a gyümölcssavak vagy a petrezselyem fényérzékennyé teszik a bőrt. Az illóolajokkal, eperrel, málnával bánjunk óvatosan, ezek ugyanis allergiát okozhatnak; mielőtt a pakolásba tennénk, végezzünk bőrpróbát.

    - p -

    forrás: Patika Tükör - 2005-03-05

  • Plain text

    • A HTML jelölők használata nem megengedett.
    • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
    To prevent automated spam submissions leave this field empty.
    Kép CAPTCHA
    Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

    Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×