Akrilamid – egy elrettentƑ pĂ©lda

NormĂĄl Ă©s tĂșlsĂŒtött keksz
NormĂĄl Ă©s tĂșlsĂŒtött keksz

Azt, hogy az akrilamid kåros lehet az egészségre, egyre szélesebb körben ismert.

MegjelenĂ©sĂ©t a szĂ©nhidrĂĄttartalommal bĂ­rĂł Ă©lelmiszerek tĂșl magas hƑfokon törtĂ©nƑ hevĂ­tĂ©se okozza (Maillard-reakciĂł). Ezt Ă©s mĂ©g nĂ©hĂĄny egyĂ©b tĂ©nyezƑt – pĂ©ldĂĄul a megfelelƑ alapanyag megvĂĄlasztĂĄsĂĄt – otthon Ă©s az Ă©lelmiszeriparban egyarĂĄnt szem elƑtt kell tartani.

A gyĂĄrtĂłknak komoly a felelƑssĂ©gĂŒk, nem engedhetik meg maguknak, hogy technolĂłgiai hiba miatt olyan termĂ©kek hagyjĂĄk el gyĂĄrtĂłsoraikat, melyek akĂĄr az akrilamid vonatkozĂĄsĂĄban megkĂ©rdƑjelezhetƑ minƑsĂ©gƱek, fogyasztĂĄsuk egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kockĂĄzatot hordoz.

Sajnos a jobb oldali fotĂłn lĂĄthatĂł teljes kiƑrlĂ©sƱ kekszeket gyĂĄrtĂłja tĂșlsĂŒtötte (a szĂ©lek gyakorlatilag mĂĄr megĂ©gtek), a forgalmazĂł – egy honi Ă©lelmiszerlĂĄnc – monitoring tevĂ©kenysĂ©ge pedig nem terjedt ki arra, hogy az adott minƑsĂ©gmegƑrzĂ©si dĂĄtummal bĂ­rĂł szĂĄllĂ­tmĂĄnyt ellenƑrizze.

Az illetĂ©kes hivatal azonban szĂĄmos ellenƑrzĂ©st vĂ©gez sajĂĄt eljĂĄrĂĄsi rendjĂ©ben, akĂĄr szĂșrĂłprĂłba szerƱen vagy fogyasztĂłi jelzĂ©sre, de a nemzetközi egyĂŒttmƱködĂ©snek megfelelƑen riasztĂĄsi lĂĄncban is fogadnak Ă©s tovĂĄbbĂ­tanak informĂĄciĂłt a problĂ©mĂĄs Ă©lelmiszerekrƑl.

A gyĂĄrtĂłk Ă©s forgalmazĂłk gondossĂĄga olykor kĂ­vĂĄnnivalĂłt hagyhat maga utĂĄn, tovĂĄbbĂĄ a NÉBIH sem tud mindenĂŒtt jelen lenni Ă©s vizsgĂĄlĂłdni, Ă­gy elsƑsorban mi magunknak kell tudatosan Ăłvakodnunk a tĂșlsĂŒtött, tĂșlpörkölt, tĂșlbarnĂ­tott termĂ©kektƑl, az Ă­gy sikeredett kekszektƑl, chipsektƑl, rĂĄgcsĂĄlnivalĂłktĂłl.

Ha mĂĄr megvettĂŒk, de kĂ©tsĂ©geink vannak, ne fogyasszunk belƑlĂŒk – vigyĂŒk vissza az ĂĄrut, jelezzĂŒk az ĂŒzletben a minƑsĂ©gi kifogĂĄst.

EgĂ©szsĂ©ge megĂłvĂĄsĂĄnak elsƑ vonalĂĄban maga a vĂĄsĂĄrlĂł ĂĄll.

 

Az akrilamidrĂłl – a Nemzeti ÉlelmiszerlĂĄnc-biztonsĂĄgi Hivatal tĂĄjĂ©koztatĂłja

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.