Azt, hogy az akrilamid kåros lehet az egészségre, egyre szélesebb körben ismert.
MegjelenĂ©sĂ©t a szĂ©nhidrĂĄttartalommal bĂrĂł Ă©lelmiszerek tĂșl magas hĆfokon törtĂ©nĆ hevĂtĂ©se okozza (Maillard-reakciĂł). Ezt Ă©s mĂ©g nĂ©hĂĄny egyĂ©b tĂ©nyezĆt â pĂ©ldĂĄul a megfelelĆ alapanyag megvĂĄlasztĂĄsĂĄt â otthon Ă©s az Ă©lelmiszeriparban egyarĂĄnt szem elĆtt kell tartani.
A gyĂĄrtĂłknak komoly a felelĆssĂ©gĂŒk, nem engedhetik meg maguknak, hogy technolĂłgiai hiba miatt olyan termĂ©kek hagyjĂĄk el gyĂĄrtĂłsoraikat, melyek akĂĄr az akrilamid vonatkozĂĄsĂĄban megkĂ©rdĆjelezhetĆ minĆsĂ©gƱek, fogyasztĂĄsuk egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kockĂĄzatot hordoz.
Sajnos a jobb oldali fotĂłn lĂĄthatĂł teljes kiĆrlĂ©sƱ kekszeket gyĂĄrtĂłja tĂșlsĂŒtötte (a szĂ©lek gyakorlatilag mĂĄr megĂ©gtek), a forgalmazĂł â egy honi Ă©lelmiszerlĂĄnc â monitoring tevĂ©kenysĂ©ge pedig nem terjedt ki arra, hogy az adott minĆsĂ©gmegĆrzĂ©si dĂĄtummal bĂrĂł szĂĄllĂtmĂĄnyt ellenĆrizze.
Az illetĂ©kes hivatal azonban szĂĄmos ellenĆrzĂ©st vĂ©gez sajĂĄt eljĂĄrĂĄsi rendjĂ©ben, akĂĄr szĂșrĂłprĂłba szerƱen vagy fogyasztĂłi jelzĂ©sre, de a nemzetközi egyĂŒttmƱködĂ©snek megfelelĆen riasztĂĄsi lĂĄncban is fogadnak Ă©s tovĂĄbbĂtanak informĂĄciĂłt a problĂ©mĂĄs Ă©lelmiszerekrĆl.
A gyĂĄrtĂłk Ă©s forgalmazĂłk gondossĂĄga olykor kĂvĂĄnnivalĂłt hagyhat maga utĂĄn, tovĂĄbbĂĄ a NĂBIH sem tud mindenĂŒtt jelen lenni Ă©s vizsgĂĄlĂłdni, Ăgy elsĆsorban mi magunknak kell tudatosan Ăłvakodnunk a tĂșlsĂŒtött, tĂșlpörkölt, tĂșlbarnĂtott termĂ©kektĆl, az Ăgy sikeredett kekszektĆl, chipsektĆl, rĂĄgcsĂĄlnivalĂłktĂłl.
Ha mĂĄr megvettĂŒk, de kĂ©tsĂ©geink vannak, ne fogyasszunk belĆlĂŒk â vigyĂŒk vissza az ĂĄrut, jelezzĂŒk az ĂŒzletben a minĆsĂ©gi kifogĂĄst.
EgĂ©szsĂ©ge megĂłvĂĄsĂĄnak elsĆ vonalĂĄban maga a vĂĄsĂĄrlĂł ĂĄll.
Az akrilamidrĂłl â a Nemzeti ĂlelmiszerlĂĄnc-biztonsĂĄgi Hivatal tĂĄjĂ©koztatĂłja