Amerikai kutatók szerint a fekete vagy zöld tea fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti a szívinfarktus utáni halálozás kockázatát.
A vizsgálat során csaknem kétezer infarktuson átesett (tehát magas rizikójú) beteget kérdeztek ki életvitelükre és teafogyasztásukra vonatkozóan, majd négy éven keresztül követték figyelemmel sorsukat. Az eredmények messze felülmúlták a kutatók előzetes várakozásait.
Azon csoportba tartozók akik két vagy több csésze teát fogyasztottak hosszútávon a szívinfarktusukat megelőzően, 44%-kal kisebb, az a csoport pedig, akik heti 14 csészénél kevesebbet ugyan, de rendszeresen fogyasztottak teát, 28%-kal kisebb infarktus utáni halálozási arányt mutattak a teát nem fogyasztókkal szemben.
A kutatók a hatást a zöld és fekete teában nagyobb mennyiségben kimutatható flavonoidoknak tulajdonítják, melyeket antioxidáns, a szív koronária ereinek simaizomzatára relaxáló hatást gyakorló, az LDL-koleszterin szintet pedig jótékonyan befolyásoló vegyületeknek tartanak (bor, sör, sőt, whiskey is tartalmazza, de a teánál kisebb mennyiségben).
A gyógynövényből készült teák hasonló előnyöket nem hoztak fogyasztóik számára. A vizsgálat hiányossága, hogy nem terjedt ki a koffeinmentes teát fogyasztókra (ezek száma valószínűleg nem volt elegendő).
A koffein (pl. a vérnyomás megemelésével) gátolhatja, a szív és az agy ereit tágító tulajdonságával pedig támogathatja a flavonoidok fentebb vázolt jótékony hatását. Egy jövöbeni (széles beteganyagon végzett), célzott vizsgálat bizonyára választ ad erre a kérdésre is.
Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu
030826