Utazás előtt állítsunk össze házipatikát!

Kellemetlenségeket idézhetnek elő a szokatlan éghajlati viszonyok s az eltérő higiéniai körülmények.

Az utazás varázsát egyfelől az új, ismeretlen táj, környezet, más kultúrák megismerése, másfelől az úgynevezett taposómalomból való kilépés adja. A szervezet áthangolódása kedvező hatással van a testi és lelki állapotunkra, ám a megváltozott környezet – főleg, ha az itthonihoz képest nagy különbség mutatkozik az éghajlatban és a szociális körülményekben – kellemetlenségeket is előidézhet.

Akár mindennapos élettani működéseinkben is zavar léphet fel. Például a székelési szokásokban gyakran következik be változás úgymond pro és kontra. A pro a szakkönyvekben mint az utazók hasmenése szerepel. Ez lehet enyhe, de súlyos lefolyású is. Ha a napi székelések száma eléri a tízet, s hasi görcs, esetleg láz is társul hozzájuk, akkor elesetté válik a vakációzó ember, s néhány napja biztosan elvész a nyaralásból.

Szerencsére többnyire két, de akár egy nap alatt is elmúlhatnak a panaszok. Habár szakmai körökben vitatják a hasfogók, azaz a hasmenés elleni szerek hasznát, de amikor egy sok pénzbe kerülő nyaralásról van szó vagy az utazást megnehezíti a gyakori illemhely- látogatás, akkor nyugodtan beszedhető az orvos vagy akár a gyógyszerész ajánlotta szer.

Magától értődik, hogy a higiénés szabályok fokozott betartása, a gyakori kézmosás, a gyümölcsök alapos megmosása, az utcán árult – egyébként ínycsiklandozó – ételektől való tartózkodás csökkenti a hasmenés kockázatát, ám biztos védelem nincs ellene. A betegséget ugyanis esetenként nem kórokozó baktérium vagy vírus, hanem a szokatlan ételek fogyasztása és a rendes bélflóra megváltozása okozza.

A magas láz a baktériumos – leggyakrabban az Escherichia coli (a kólibaktérium) keltette – fertőzés mellett szól, ezért indokolt orvoshoz fordulni. Ha nincs magas láz, de a hasmenés és az esetleges hányás miatt sok folyadékot veszít a páciens, következésképp a kiszáradás veszélye fenyegeti, akkor úgynevezett rehidratáló oldattal pótolhatjuk a folyadékveszteséget. A recept a következő: egy liter megbízható tisztaságú, lehetőleg palackozott vízben nyolc teáskanálnyi cukrot és egy teáskanálnyi sót kell feloldani, s ezt az itókát kis adagokban kell meginni. De a vízzel hígított gyümölcslé is alkalmas a folyadékpótlásra.

Mikor kell nagyobb mértékű folyadékvesztésre gondolnunk? A szájszárazság, a gyengeség, a nagyon rossz közérzet és az igen kis mennyiségű vizelet mind-mind figyelmeztető jel. A hasmenés mellett jelentkező görcsök ellen a gyógyszertárban kapható görcsoldó jó hatású. Antibiotikum beszerzésére elsősorban akkor van szükség, ha valamelyik fejlődő ország az úti cél. Ha tehát valakinek megadatik, hogy trópusi vagy szubtrópusi országban töltheti a vakációt, a háziorvos által rendelt antibiotikumot okvetlenül vigye magával!

A másik székelési probléma a székrekedés. A megváltozott étrend, a verejtékezéssel elvesztett folyadék nem kielégítő pótlása előmozdítja a kialakulását. A nagy rosttartalmú ételek, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása viszont segíthet a megelőzésében. Ha a szorulás nagyfokú, s kellemetlen érzéssel jár, akkor az enyhe hashajtó enyhít a panaszon.

A gyomorégés és a nyelőcsőnek a gyomorsav általi ingerlése okozta fájdalom szintén elronthat egy-két napot a nyaralás alatt, így azok, akik már megtapasztalták az ég a pokol érzést, mindenképpen, de elővigyázatosságból minden utazó szerelje fel magát valamilyen savkötő készítménnyel.

A hányás sok betegség bevezető tünete, s az emésztőrendszeri zavarok mellett a napszúrás, valamint a szédüléssel járó kórképeket is kísérheti. Szerencsére leggyakrabban enyhe lefolyású gyomorrontás húzódik meg a hátterében, s megfelelő folyadékpótlás esetén a panaszok rövid idő alatt megszűnnek.

Szólni kell röviden az úgynevezett kinetózisokról, azaz a járművek mozgása által kiváltott igen kellemetlen, gyakran émelygéssel és hányással járó állapotokról is. Vény nélkül is kapható olyan gyógyszer, amely segít a légi- és tengeribetegség megelőzésében és kezelésében. De mert a hatásos gyógyszereknek mellékhatásuk is van, erről ne feledkezzünk meg. A gyógyszer szedésével kapcsolatban kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, s feltétlenül olvassuk el a gyógyszerismertetőt.

Nyilvánvaló, hogy nem vihetünk magunkkal egy egész gyógyszertárat, a legszükségesebb készítményekből álló útipatika azonban jó szolgálatot tehet. Arról nem is szólva, hogy jobb fagylaltra, mint orvosságra költeni a pénzünket. Ha nyaralni készülődünk, felvetődik a kérdés: milyen gyógyszereket vigyünk magukkal, táborozó gyermekeinket milyen készítményekkel lássuk el?

Egyre többen töltik szabadságukat külföldön, ahol az orvosi ellátás és a gyógyszerek ára többszöröse az itthon megszokottnak. Természetesen több napig tartó lázas állapot, súlyosabb fertőzés vagy baleset esetén orvoshoz kell fordulni, de a legtöbb esetben, ha megfelelően felkészültünk, ezeket a szolgáltatásokat nem kell igénybe venni. Belföldi nyaralásnál – bár nagyon sok gyógyszer már recept nélkül is kapható – nem biztos, hogy szükség esetén azonnal találunk gyógyszertárat, ahol a gyógyszerekhez hozzájuthatunk. Utazás előtt tehát állítsunk össze egy kis házipatikát, mely a legszükségesebbeket tartalmazza, különösen, ha távolabbra, más földrészre utazunk.

 

Leopold Erika

forrás: archívum
(Népszava – 020729)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.