Pikkelysömör - nem fertőző!

A psoriasis, vagy ismertebb nevén a pikkelysömör nem kozmetikai rendellenesség, és nem is ápolatlanságból fakadó elváltozás. Egy komoly, genetikai eredetű autoimmun betegségről van szó, amely az ember élete során bármikor felütheti a fejét.

A pikkelysömörrel világszerte a lakosság 1,5-2 százalékának kell minden nap együtt élnie. Ez a gyakorisági arány hazánkban is jellemző, így itthon közel 200 ezer magyar kénytelen megbirkózni a betegséggel. A psoriasis súlyosság szerinti megoszlása alapján a betegek 10%-a tünetmentes, 57 százalékuk enyhén, egynegyedük középsúlyosan, míg 8 százalékuk súlyosan érintett.

A betegség kialakulásával jellemzően élénkvörös foltok jelentkeznek a bőrfelületen, leggyakrabban a hajas fejbőrön, a könyök és térd területén, a végtagokon, a gerinc és derék környékén. Ezek a könnyen észrevehető bőrtünetek jelentősen megnehezítik az attól szenvedők életét, a mindennapok során súlyos megkülönböztetés áldozatává válnak. A társadalmi kirekesztettség érzése mellett azonban a rendszeres dermatológiai kezelések kényelmetlenséggel is meg kell birkózniuk.

Ráadásul a betegeknek nem csak a bőrtünetekkel kell szembenézniük, hiszen a psoriasis sok esetben ízületi gyulladással, szív- és érrendszeri betegség kialakulásával is jár. A pikkelysömör legsúlyosabb változatával együtt élők 30 éves koruk felett a szívinfarktus kialakulásának háromszoros kockázatával is kénytelenek számolni. A betegek várható élettartama átlagosan 3-4 évvel rövidebb az egészséges társaikénál.

A psoriasisos emberek a fizikai tünetek és problémák mellett ugyanakkor rendszeres lelki, valamint szociális gondokkal is küzdenek. Mivel sokan nem tudják elfogadni önmagukat, ezért a társas kapcsolataik is sokszor kudarcot vallanak. A betegek mintegy 40%-a szexuális problémákról számol be, egynegyedüknél alakul ki depresszió. A pikkelysömör annyira megnehezíti egyesek mindennapjai, hogy néhányan az életüket is képesek lennének eldobni maguktól. Ez utóbbi sajnos a betegek 5 százalékára
jellemző.

A Magyar Dermatológiai Társulat és az MDT Psoriasis Szekciója a hazai betegszervezetekkel karöltve igyekszik megtenni mindent annak
érdekében, hogy a betegek társadalmi integrációja erősödjön. Céljuk a psoriasistól szenvedők testi és lelki tünetmentességének megteremtése.

Médiatár:
psoriasis: 1 2

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.