Idősebb korban általános

Száraz bőr

A századforduló divatos hölgyei kalapot, kesztyűt viseltek, ernyővel óvták hófehér bőrüket a napfénytől.

Azóta nagyot változott a világ, a bronzbarna bőr nemcsak divatossá, hanem az egészség, a fittség szimbólumává is vált az utóbbi évtizedekben. Annak ellenére van ez így, hogy a szakemberek már jó ideje számtalan fórumon hívják fel a figyelmet arra, hogy a napozás - különösen, ha túlzásba visszük - káros is lehet.

Mindenképpen figyeljünk a fokozatosságra, hiszen a védtelen, sápadt bőrt nem tehetjük ki hirtelen a nap sugarainak. A bőr a saját védőernyőjét is beveti, ha elegendő időt hagyunk rá. Ez a védőernyő a pigmentsejtekben képződik, amelyekben a megfelelő fényinger hatására sötét színű színszemcsék jönnek létre. A szaruréteg kissé megvastagszik, tovább segítve a fénykéreg kialakulását. Ha mindennap éppen annyit vagyunk a napon, melynek hatására az még nem vörösödik ki, akkor a védőréteg három hét alatt kialakul.
Természetesen, hogy mennyit tartózkodhatunk a napon leégés és egyéb következmények nélkül, az attól is függ, milyen bőrtípusúak vagyunk.

Különösen azok vigyázzanak, akiknek száraz, érzékeny bőrük van. A 10 éves kor alatti gyerekek kétharmadánál, míg 60 éves kor fölött szinte általános ez a bőrtípus. Jellemzője, hogy hamar kipirosodik, húzódik, gyakran korpás, könnyebben sérül. A száraz bőr nem tekinthető kórosnak, mindazonáltal a gondozása több odafigyelést igényel. A hidratáló és saját nedvességtartalmának elpárolgását gátló anyagot tartalmazó krémek segítenek egészségesen tartásában. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása is.
Ám bármilyen bőrtípushoz is tartozik valaki, mindenképpen "bánjon" óvatosan a nappal. A megfelelő napozó és napozás utáni szerek (krémek, balzsamok) használata fontos és ajánlott.

forrás: Patika Tükör - 2005-07-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.