Herpesz

DIAGNÓZIS, TÜNETEK

A herpeszvírus különböző fajtái más-más helyen okoznak megbetegedéseket a szervezetben. A különböző vírusokat az orvosi szakirodalomban egy számmal jelölik (HSV-1, HSV-2 stb.).

A herpeszvírus-1 (HSV-1) által okozott hólyagképződéssel járó bőrbetegség a felnőtt lakosságnak csaknem a 80%-át érintette az élete folyamán. A vírussal történő első találkozás általában gyermekkorban történik, az első fertőzés gyakran még tüneteket sem okoz. Igen ritkán még gyermekkorban az első fertőzés súlyos szájnyálkahártya-gyulladás képében jelentkezik. Az első fertőzést követően a vírus az arcideg dúcaiban inaktív formában (virion) jelen van és akkor, ha a szervezet ellenállóképessége bármely okból csökken, a vírusok aktiválódnak és az alábbi tüneteket hozzák létre. Az ajkakon sûrûn egymás mellett elhelyezkedő folyadéktartalmú kis hólyagocskák alakulnak ki, ezzel egyidejûleg az ajak nyálkahártyája megvastagszik, égő-csípő fájdalom lép fel. Az előbbi égő-csípő fájdalom gyakran még a bőrtünetek kialakulását megelőzően kialakul. A panaszokkal egyidejûleg a környéki nyirokcsomók megduzzadhatnak és fájdalmassá válhatnak. Láz is kialakulhat. A szervezet ellenállóképessége csökkenhet pl. bizonyos vírusfertőzésekkor, meghûlés, gyomorrontás esetén, vagy menstruáció idején, de adott esetben fizikai vagy lelki kimerültség vagy a túlzásba vitt napozás is kedvez a herpeszvírus-fertőzés kialakulásának.

A herpeszvírus-2 (HSV-2) fertőzés esetén a hólyagocskák a nemi szerveken jelennek meg. A fertőzés nemi úton terjed, ezáltal a nemi szervek herpesze nemi betegségnek számít. A bőrtünetek leginkább a pénisz bőrén, a makkon, a nagyajkakon, valamint a végbél körüli bőrterületen alakulnak ki. A környéki nyirokcsomók fájdalmas megduzzadása szintén jellemző. A nemi szervek herpesze a méhben fejlődő magzatot is megtámadhatja, ezenkívül súlyos, szövődményes esetben agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, gennyes bőrgyulladás is kialakulhat.

KEZELÉS

A herpeszvírus-fertőzés által okozott panaszok általában 8-10 nap alatt spontán, kezelés nélkül megszûnnek. Abban az esetben tehát, ha a bőrelváltozások nem súlyosak és kis területet foglalnak el, nem szükséges a kezelésük. Gyakran visszatérő, súlyos esetben szájon keresztül szedhető vírusellenes gyógyszerek vannak forgalomban. A vírusellenes gyógyszer kenőcs formájában is hozzáférhető, ekkor az érintett bőrterületet korán (még az első bőrtünetek megjelenése előtt) be kell kenni, így gyorsabb javulás érhető el, illetve a tünetek súlyossága esetleg csökkenthető. A már kialakult hólyagocskák leszárítására hatékony gyógynövényekből készült oldatok vannak forgalomban.


Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.