Kirándulásra soha ne vigyünk gyorsan romlandó ételeket hűtés nélkül.
TáplálĂ©kaink jĂł táptalajt jelentenek a baktĂ©riumok számára. A bekerĂĽlt baktĂ©riumok gyorsan szaporodnak, s hamar elĂ©rik a megbetegedĂ©s kiváltásához elegendĹ‘ csĂraszámot, az Ăşgynevezett infektĂv dĂłzist. ElsĹ‘sorban az állati eredetű Ă©lelmiszerek közvetĂthetnek fertĹ‘zĂ©st, de a nyersen – hĹ‘kezelĂ©s nĂ©lkĂĽl – fogyasztott zöldsĂ©gek Ă©s gyĂĽmölcsök is gondot okozhatnak, ha nem mostuk meg kellĹ‘ alapossággal.
A baktĂ©riumok számán kĂvĂĽl a kĂłrokozĂł fajtájátĂłl Ă©s szervezetĂĽnk ellenállásátĂłl is fĂĽgg, hogy lĂ©trejön-e a megbetegedĂ©s, kialakulnak-e a bĂ©lfertĹ‘zĂ©s tĂĽnetei, vagy tĂĽnetmentesek maradunk.
KĂĽlönösen gyorsan romlanak a tojás felhasználásával kĂ©szĂĽlt Ă©telek. RĂ©gebben, amĂg a fagylaltok kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez tojást használtak (ma már csak a fagylaltpor engedĂ©lyezett), minden nyáron megnĹ‘tt a fagylalt okozta Ă©telfertĹ‘zĂ©sek száma. A "fagylaltmĂ©rgezĂ©st" a tojásbĂłl a fagylaltba kerĂĽlt, Ă©s ott elszaporodĂł szalmonella baktĂ©rium okozta. A fagylaltozást láz, hányás, hasmenĂ©s követte, s gyakran a kiszáradás (folyadĂ©k- Ă©s elektrolitvesztĂ©s) miatt kĂłrházi kezelĂ©sre is sor kerĂĽlt.
Tojást kizárĂłlag csak fĹ‘tt tojás formájában vigyĂĽnk magunkkal a kirándulásra. TĂz perc forralás elpusztĂtja a tojásban esetleg ott rejtĹ‘zĹ‘ szalmonellákat. Minden tojást fertĹ‘zöttnek kell tekinteni! Ne kĂ©szĂtsĂĽnk olyan szendvicset, amelyikben rántottát teszĂĽnk a kenyĂ©rszeletek közĂ©. A tojásrántotta biztonsággal csak frissen fogyaszthatĂł.
A hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek (párizsi, kenĹ‘májas, gĂ©psonka stb.) csak hűtve tárolhatĂłk, nem valĂłk kirándulásra. A dobozos hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek ilyenkor jĂł szolgálatot tehetnek, ha szĂvesebben fogyasztjuk ezeket, mint a fĂĽstöltárut, szalámit vagy kolbászt, melyeket szintĂ©n bátran vihetĂĽnk a tĂşrára.
Az ĂştravalĂł kĂ©szĂtĂ©sĂ©nĂ©l ĂĽgyeljĂĽnk arra, hogy az ne Ă©rintkezzen más Ă©lelmiszerekkel, pl. nyers hĂşssal, baromfival, vagy földes áruval, mert ezektĹ‘l kĂłrokozĂłkkal szennyezĹ‘dhet. SĂĽlt hĂşs elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nĂ©l ne használjuk ugyanazt a vágĂłdeszkát, amelyiken a nyers hĂşst daraboltuk, s kĂĽlön vágĂłdeszkánk legyen a sĂĽtemĂ©nyek szeletelĂ©sĂ©hez is.
A sajt hűtĂ©s nĂ©lkĂĽl is kibĂr egy napot, nyugodtan vihetjĂĽk.
Nem hiányozhatnak az elemĂłzsiás kosárbĂłl a zöldsĂ©gek Ă©s a gyĂĽmölcsök sem. Könnyen kezelhetĹ‘ hĂ©jas gyĂĽmölcsöket válasszunk, a zöldsĂ©gek közĂĽl a paprika, az uborka, az Ăşjhagyma vihetĹ‘ a legegyszerűbben. Alaposan mossuk meg, soha ne daraboljuk fel, mert Ăgy csökkentjĂĽk a vitaminvesztesĂ©get. Nagy folyadĂ©ktartalmuk jĂłl oltja a szomjĂşságot.
Szendvicsek kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez, nagy Ă©lelmirost-tartalma miatt, barna kenyeret válasszunk fehĂ©r helyett, ez táplálkozás-Ă©lettani szempontbĂłl is Ă©rtĂ©kesebb.
Kirándulásnál több folyadĂ©kra van szĂĽksĂ©gĂĽnk, mint egyĂ©bkĂ©nt, ha megszomjazunk, jĂłlesik meghĂşzni a hideg vĂzzel vagy citromos teával megtöltött kulacsot.
Kirándulásnál is mindig kulturált körĂĽlmĂ©nyek között fogyasszuk el azt, amit az Ăştra kĂ©szĂtettĂĽnk.
A szabadban elfogyasztott Ă©telt is lehet ĂzlĂ©sesen tálalni. A folpackba vagy alufĂłliába csomagolt szendvics nem áztatja el a papĂrszalvĂ©tát, viszont ha szĂnes szalvĂ©tát teszĂĽnk mellĂ©, jobban mutat az Ă©tek.
Az Ă©tkezĂ©s elĹ‘tti kĂ©zmosás a kirándulásnál sem maradhat el, hiszen a piszkos kĂ©z fertĹ‘zĂ©st közvetĂthet. Ha semmikĂ©ppen sem jutunk vĂz közelĂ©be, használjunk frissĂtĹ‘kendĹ‘t; minden drogĂ©riában kaphatĂł.
Az Ă©tkezĂ©s maradĂ©kát, az elhasznált szalvĂ©tákat, konzervdobozokat stb. ne hagyjuk a helyszĂnen, vigyĂĽk a legközelebbi szemĂ©ttartĂłba, ne szennyezzĂĽk a környezetet.
Dr. Barna Mária
Magyar Táplálkozástudományi Társaság
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 030701)