Gyógynövények bevetésben – Édesgyökér

A növény gyökértörzse és gyökere számos jótékony hatású vegyületet hordoz, így például különféle szaponinokat, flavonoidokat, kumarinokat, aminosavakat, szterolokat.

Alkalmazását illetően főként a légutak és gyomor betegségeinek leküzdésében kap szerepet. Elősegíti a sűrűbb (mucinózus) légúti váladék viszkozitásának csökkenését, ezáltal köptető valamint gyulladáscsökkentő készítmények alkotórésze. A hatást túlnyomórészt a fura elnevezést kapott glizirrizinsav közvetíti. Az édesgyökér gátolja a baktériumok szaporodását, sőt antivirális (vírusellenes) aktivitását is észlelték, mely szervezetünket főként az influenza-A kórókozója elleni harcban segítheti. Immunstimulánsként erősíti általános védekezőképességünket is.

Gyulladáscsökkentő hatását vélhetően a mellékvesekéregben termelődő glukokortikoszteroidok elválasztásának fokozásával, illetve ezek májban történő lebontásának gátlásával éri el. A mineralokortikoszteroidok felezési idejét is növeli (tovább vannak jelen a vérben). A gyógynövény hosszan tartó szteroidterápiák (kortizon) dóziscsökkentésre irányuló tervezésénél alkalmazható.

Közismertebb hatásai a gyomor-bél rendszer működéséhez kötődnek.

  • Hashajtó. Önmagában nem hatékony, de teakeverékek készítésénél segíti azok hashajtó hatású összetevőinek felszívódását.
  • Gyomorvédő. Erősíti a gyomorfalat védő ún. nyálkahártya barriert. Fokozza a gyomornyák termelődését (itt éppen a viszkozitás növelésének irányába hat), csökkenti a savelválasztást, elősegíti a gyomornyálkahártya regenerációját. Gyulladáscsökkentő, a flavonoidok jóvoltából pedig oldja a gyomor izomzatának görcsét, csökkenti a kórós izomtónust. Ezen hatásai a gyomor- és nyombélfekély gyógyításában és megelőzésében játszanak jelentős szerepet.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.