Gyógynövények bevetésben – Édesgyökér

A képen látható évelő növény gyökértörzse és gyökere számos jótékony hatású vegyületet hordoz, így például különféle szaponinokat, flavonoidokat, kumarinokat, aminosavakat, szterolokat.

Alkalmazását illetően főként a légutak és gyomor betegségeinek leküzdésében kap szerepet. Elősegíti a sűrűbb (mucinózus) légúti váladék viszkozitásának csökkenését, ezáltal köptető valamint gyulladáscsökkentő készítmények alkotórésze. A hatást túlnyomórészt a fura elnevezést kapott glizirrizinsav közvetíti. Az édesgyökér gátolja a baktériumok szaporodását, sőt antivirális (vírusellenes) aktivitását is észlelték, mely szervezetünket főként az influenza-A kórókozója elleni harcban segítheti. Immunstimulánsként erősíti általános védekezőképességünket is.

Gyulladáscsökkentő hatását vélhetően a mellékvesekéregben termelődő glukokortikoszteroidok elválasztásának fokozásával, illetve ezek májban történő lebontásának gátlásával éri el. A mineralokortikoszteroidok felezési idejét is növeli (tovább vannak jelen a vérben). A gyógynövény hosszan tartó szteroidterápiák (kortizon) dóziscsökkentésre irányuló tervezésénél alkalmazható.

Közismertebb hatásai a gyomor-bél rendszer működéséhez kötődnek.

1. Hashajtó. Önmagában nem hatékony, de teakeverékek készítésénél segíti azok hashajtó hatású összetevőinek felszívódását.
2. Gyomorvédő. Erősíti a gyomorfalat védő ún. nyálkahártya barriert. Fokozza a gyomornyák termelődését (itt éppen a viszkozitás növelésének irányába hat), csökkenti a savelválasztást, elősegíti a gyomornyálkahártya regenerációját. Gyulladáscsökkentő, a flavonoidok jóvoltából pedig oldja a gyomor izomzatának görcsét, csökkenti a kórós izomtónust. Ezen hatásai a gyomor- és nyombélfekély gyógyításában és megelőzésében játszanak jelentős szerepet.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.