Nyári táborozásLevelek és válaszok

Tisztelt Szerkesztőség!

Alig vártuk a vakációt. A kezdeti fellélegzés után a család közösen nyaralt kért hétig a Balaton mellett. Sikerült kikapcsolódnunk, de sajnos ez már a múlté. Nekünk szülőknek dolgoznunk kell, a gyerekek felügyele-tének megszervezése nagy nehézséget okoz. Két hétig a nagyszülőknél lesznek, azután táborba szeretném küldeni őket, mert a felügyeletüket csak így tudjuk megoldani.
Tanácsot kérek: milyen tábor a legideálisabb, a legbiztonságosabb?

Kedves Olvasónk!

A nyár a gyerekeknek a teljes kikapcsolódás, a másfajta tevékenységekhez való fordulás lehetőségének időszaka.
A táborozásnál a gyerekek megszabadulhatnak a megfelelni akarás kínos élményétől, mód nyílik egymás jobb megismerésére, az új információk feldolgozására. Másrészt szabadabb, kalandosabb játékokban vehetnek részt, ahol a képességeiket kibontakoztathatják, sikerélményeik lehetnek.
A sikerélmények átélése és a környezet pozitív visz-szajelzése további cselekvésre, próbálkozásra ösztönzi őket.
Most már csak a megfelelő tábor kiválasztása van hátra, ami egyáltalán nem könnyű feladat.

Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk?

• Döntés előtt a szülő tájékozódjon a tábor programjairól, s azt beszélje meg gyermekével.

 • Nagyon fontos, hogy a gyermek személyiségének, igényeinek megfelelő tábort válasszunk! Például olyan gyermeket ne küldjünk kézművestáborba, akinek nincs kézügyessége. Ebben az esetben ugyanis csak a kudarcaival szembesítenénk, rosszkedvű és frusztrált lesz a kikapcsolódás helyett.
 • A gyermek igényeinek ismerete segít a választásban. Kérdezzük meg gyermekünktől, hogy hova szeretne menni és kikkel. Ha esetleg határozottan elutasít egy tábort, ne erőszakoskodjunk, ne próbáljuk a saját érveinkkel meggyőzni, inkább keressünk közösen egy másikat.
 • Természetesen a család anyagi lehetőségei is megszabják, hogy hova tudjuk elengedni csemeténket.
 • A választásnál a gyermek kora is kritérium.
  Alsós gyermekeknél nem a szóbeli kommunikációnak, hanem a mozgásos tevékenységnek van kitüntetett szerepe, mivel az életkori sajátosságokból adódóan, ők az érzelmeiket, feszültségeiket mozgásos formában fejezik ki, vezetik le. Ezért az ilyen korosztályú gyermekeknél minden tábor számításba jöhet, amely a mozgásra, a játékosságra, kézügyességre helyezi a hangsúlyt.
  Személyiségtípustól függetlenül azt tanácsolnám, hogy ne egyedül menjen táborba, hanem ismerősével, testvérrel vagy baráttal.
  Más a helyzet a pubertásban lévőknél, hiszen a szóbeli kifejezőkészségük lehetővé teszi érzelmeik, feszültségeik megfogalmazását. A kortársaikkal való közös kapcsolatuk segíti őket abban, hogy önállóan eldöntsék, hova szeretnének menni, és kivel szeretnének táborozni. A szülőnek a teendője ebben az esetben a minél több információ begyűjtése a táborról és a kapcsolattartás megbeszélése a gyerekkel.

  Dr. Nemes Rozália

  gyermek- és felnőttpszichiáter

  Dr. Piczkó Katalin

  pszichiáter

  forrás: Patika Tükör - 2003-08-01

 • Címkék: 

  Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  To prevent automated spam submissions leave this field empty.
  Kép CAPTCHA
  Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

  Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×