Élelmiszer-adalékanyagok

A témakörben fellelhető információk számos esetben ellentmondásosak, így az alább olvashatóak csupán tájékoztató jellegűek.

Felelősséggel egy forgalomban lévő adalékról sem állíthatjuk, hogy egészségkárosító hatású, de – visszájára fordítva – egy ma ártalmatlannak tűnő anyagról is bebizonyosodhat később, hogy hosszabb távon történő fogyasztása hátrányos következményekkel járhat. Előfordul, hogy az egyik kutatóintézet bizonyos adalékot veszélytelennek ítél, egy másikban károsnak találják. Sokszor az alternatív diagnózis és gyógyítás gyakorlóinak (és hívőinek) soraiból származhatnak kellően meg nem alapozott vélekedések.

 

E-100 (kurkumin): sárga, sárgagyökérből nyerik, a curry alkotórésze


E-101 (riboflavinok): sárga, B2-vitamin, sok természetes eredetű B2-vitamin van az élelmiszerekben


E-102 (tartrazin): szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották


E-104 (kinolin-sárga): sárga, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-110 (narancssárga-S): narancs, szintetikus, allergiát okozhat


E-120 (kárminsav): vörös, természetes, mértékletes fogyasztása nem káros, egyes források szerint hosszabb távon veszélyes lehet


E-122 (azorubin): vörös, szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják


E-123 (amarant): vörös, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult (rosszindulatú elváltozás kockázata)


E-124 (neukokcin vagy ponszó 4R): vörös, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiát okozhat


E-127 (eritrozin): vörös, szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális működését gátolja, allergiát okozhat


E-128 (vörös 2G): vörös, szintetikus, allergiát okozhat


E-129 (alluravörös AC): vörös, szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitást mutatott


E-131 (patentkék V): kék, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít


E-132 (indigókármin): kék, szintetikus, allergén


E-133 (brillantkék FCF): kék, szintetikus, allergén


E-140 (klorofill-a, -b és klorofillinek): zöld, a levélzöld természetes színezőanyaga, mértékletes fogyasztása ártalmatlan


E-141 (klorofill- és klorofillin rézkomplexek): zöld, káros hatása nem ismert


E-142 (brillant-zöld S): zöld, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-150 (karamell), E-150b (szulfitos karamell)


E-150c (ammóniás karamell)


E-150d (ammónium-szulfitos karamell): barna, a cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet


E-151 (brillant-fekete BN): fekete, szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-153 (aktív szén): fekete, növényi eredetű


E-154 (barna FK): barna, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották


E-155 (barna HP): barna, szintetikus


E-160 (karotinoidok)


E-160a (karotin-a,-b,-c)


E-160b (bixin, norbixin, annato, orlean)


E-160c (kapszantin, kapszorubin)


E-160d (likopin): állítólag tumornövekedést gátló hatást mutattak ki (a paradicsom gazdagon bírja)


E-160e (béta-apo8-karotinál)


E-160f (béta-apo8-karotinsav-etilészter)


E-161 (xantofillok): narancs, természetes színezőanyagok


E-161a (filavoxantin): szintetikus


E-161b (lutein): szintetikus


E-161c (kriptoxantin): szintetikus


E-161d (rubixantin): szintetikus


E-161e (violaxantin): szintetikus


E-161f (rhodoxantin): szintetikus


E-161g (kantaxantin): szintetikus, szem- és májkárosodást okoz


E-162 (céklavörös, vagy betanin): vörös, céklából vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan


E-163 (antocián): kék, lila, piros; kékszőlőből vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan


E-170 (kalcium-karbonátok): fehér, ásványi anyag, kréta, mész


E-171 (titán-dioxid): fehér, ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elő az élővizekben


E-172 (vas[III]-oxi-hidroxid): sárga, piros, fekete; ásványi pigment, ma már szintetikusan állítják elő


E-173 (alumínium): ezüst-szürke, fémpigment, ásványi anyag, az Alzheimer-kór előidézőjének tartották, de ez még ma sem bizonyított


E-174 (ezüst): ezüst, fémpigment, állatkísérletekben számos enzim működését gátolta


E-175 (arany): arany, fémpigment


E-200 (szorbinsav és vegyületei): vörösáfonyában találhatóak meg, a szervezetben lebomlanak, allergiát okozhatnak


E-201 (nátrium-szorbát)


E-202 (kálium-szorbát)


E-203 (kalcium-szorbát)


E-210 (benzoesav és vegyületei): allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak, szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belőlük


E-211 (nátrium-benzoát)


E-212 (kálium-benzoát)


E-213 (kalcium-benzoát)


E-214-219 (p-hidroxi-benzoesav és észterei): allergiát okozhatnak


E-220 (kén-dioxid és vegyületei): fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztőcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki


E-221 (nátrium-szulfit): bontja a B-vitamint


E-222 (nátrium-hidrogénszulfit): bontja a B1-vitamint


E-223 (nátrium-metabiszulfit): bontja a B1-vitamint


E-224 (kálium-metabiszulfit): bontja a B1-vitamint


E-226 (kalcium-szulfit): bontja a B1-vitamint


E-227 (kalcium-hidrogénszulfit): bontja a B1-vitamint


E-228 (kálium-hidrogénszulfit): bontja a B1-vitamint


E-230 (bifenil): citromfélék felületkezelője penészedés ellen, főként a gyümölcs héjában raktározódik


E-231 (ortofenil-fenol)


E-232 (nátrium-ortofenil-fenolát)


E-233 (tiabendazol): banán penészedése ellen


E-234 (nizin): antibiotikum


E-235 (natamicin): antibiotikum és tartósítószer


E-236 (hangyasav és sói, a formiátok): hangyában, csalánban találhatóak, a testben kis mennyiségük lebomlik, nagy mennyiségben mérgezőek; a hangyasav sóit Angliában betiltották


E-237 (nátrium-formiát)


E-238 (kalcium-formiát)


E-239 (hexametilén tetramin): gyógyszer, tartósítószer, a szervezetben formaldehiddé alakul


E-242 (dimetil-dikarbonát): üdítőitalok, dobozos jeges teák fertőtlenítője


E-249 (kálium-nitrit): önmagukban nem veszélyesek, de a baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során; fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak


E-250 (nátrium-nitrit): véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; helyette más gátlószert még nem találtak


E-251 (nátrium-nitrát): a bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak


E-252 (kálium-nitrát): a bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak


E-260 (ecetsav és sói): átlagos fogyasztásuk nem káros


E-261 (kálium-acetát)


E-262 (nátrium-acetát)


E-263 (kalcium-acetát)


E-270 (tejsav): savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes, ártalmatlan


E-280 (propionsav és sói): a szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét


E-281 (nátrium-propionát)


E-282 (kalcium-propionát)


E-283 (kálium-propionát)


E-284 (bórsav): a kaviár tartósítószere


E-285 (nátrium-tetráborát, bórax): a szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező


E-290 (szén-dioxid): szénsavassá tesz, az alkohol hatását erősíti


E-296 (D, L-almasav): természetben előforduló sav, mesterségesen állítják elő


E-297 (fumársav)


E-300 (L-aszkorbinsav): C-vitamin


E-301 (nátrium-L-aszkorbát)


E-302 (kalcium-L-aszkorbát)


E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav): szintetikus


E-306 (tokoferol): természetes eredetű, E-vitamin


E-307 (alfa-tokoferol): szintetikus, káros hatása nem ismert


E-308 (gamma-tokoferol): szintetikus


E-309 (delta-tokoferol): szintetikus


E-310 (propilgallát)


E-311 (oktilgallát)


E-312 (dodecilgallát): természetes, de szintetikusan is előállítják; allergiát kelthet, csecsemőnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak; nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai, az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották


E-315 (D-eritroaszkorbinsav)


E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)


E-320 (BHA, tercier-butil-4-hidroxianizol): szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat; marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az USA-ban betiltották


E-321 (BHT, 3,5-di-tercier-butil hidroxi-toluol): rágógumi antioxidánsa


E-322 (lecitinek): állati és növényi, főleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthető összetevőket); átlagos fogyasztása ártalmatlan


E-325 (nátrium-laktát): a tejsav sói, nem károsak


E-326 (kálium-laktát): a tejsav sói, nem károsak


E-327 (kalcium-laktát): a tejsav sói, nem károsak


E-330 (citromsav és sói): fogyasztásuk ártalmatlan


E-331 (nátrium-citrát)


E-332 (kálium-citrát)


E-333 (kalcium-citrát)


E-334 (L-borkősav és sói): természetesek, állatkísérletekben vesekőképzők


E-335 (nátrium-tartarát)


E-336 (kálium-tartarát)


E-337 (kálium-nátrium-tartarát)


E-338 (ortofoszforsav és sói): előregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják őket, mert sok vizet kötnek meg


E-339 (nátrium-ortofoszfát)


E-340 (kálium-ortofoszfát)


E-341 (kalcium-ortofoszfát)


E-342 (magnézium-ortofoszfát)


E-350 (nátrium-malát): természetes só


E-351 (kálium-malát)


E-352 (kalcium-malát)


E-353 (meta-bórkősav)


E-354 (kalcium-tartarát)


E-355 (adipinsav): csak sópótlókban használják


E-356 (nátrium-adipát)


E-357 (kálium-adipát)


E-363 (borostyánkősav): gyümölcssav, szintetikusan állítják elő


E-380 (triammónium-citrát)


E-385 (kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát): szintetikus


E-400 (alginsav és sói): barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert


E-401 (nátrium-alginát)


E-402 (kálium-alginát)


E-403 (ammónium-alginát)


E-404 (kalcium-alginát)


E-405 (propilénglikol-alginát)


E-406 (agar-agar): tengeri algákból nyerik


E-407 (karragén): vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott


E-410 (szentjánoskenyérmag-liszt): növényi termék, fogyasztása ártalmatlan


E-412 (guárgumi): guarmag-származék, allergiát okozhat


E-413 (tragant-mézga): trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat


E-414 (gumiarábikum): trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert


E-415 (xantán): növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik


E-416 (karaya gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)


E-417 (taramag-liszt): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)


E-418 (gellán gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)


E-420 (szorbit): édesítőszer cukorbetegeknek, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat


E-421 (mannit): édesítőszer, ártalmatlan


E-422 (glicerin): nedvesítő és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz


E-431 (polioxietilén-[40]-sztearát): szintetikus


E-432 szintetikus


E-433 szintetikus

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.