Eredete ismeretlen, jellemzője, hogy a bél nyálkahártyája vérbő, kifekélyesedett. Az állandó hasmenés, rossz tápanyagfelszívódás miatt a beteg állapota leromlott, vérszegénység, fehérjehiányos állapot jellemző.
A diéta célja, a kóros anyagcserezavarok kivédése, az ingerlékeny colon (vastagbél) megnyugtatása, az étvágytalan beteg állapotának javítása.
Az étrend: zsír-, rost-, fűszerszegény, fehérje-, vitamin- és energiagazdag.
Zsírszegénység: a zsiradékok megengedett napi mennyisége 50 g, ennek kb. fele használható ételek készítésére, másik fele a nyersanyagok természetes zsírtartalmából adódik. Az ételkészítéshez felhasznált zsiradék lehetőleg növényi eredetű (olaj) legyen, vaj helyett light margarinok fogyasztása ajánlott. Az ételek sűrítése habarással, száraz rántással vagy diétás rántással történjen. Az ételek elkészítéséhez alufólia, teflon, cserép, AMC edények jól alkalmazhatók.
Rostszegénység: élelmiszerválogatással ill. konyhatechnológiai módszerek segítségével valósíthatjuk meg. Magas rosttartalmú ételeket ajánlatos passzírozva fogyasztani.
A turmixolás csak pépesít, a rosttartalmat nem csökkenti!
Fűszerszegénység: A bélnyálkahártyát izgató fűszerek nem használhatók a diétában.
Energia- és fehérjegazdagság: A zsiradék adása fokozza a vastagbélműködést, ezért energiát elsősorban szénhidráttartalmú, döntően keményítőtartalmú nyersanyagokkal biztosítják. Az egyszerű cukrok adása szintén fokozza a bélmozgást. A fehérjegazdagságot dúsítással, sovány húsok, sovány túró, sovány sajt, lágytojás és a máj fokozottabb adásával lehet biztosítani.
Tejmentesség: Ha a tej fájdalmat, puffadást okoz, akkor is mellőzni kell, ha a székletek számát nem szaporítja. A betegek egy része panasz nélkül tud fogyasztani savanyított tejet, ill. tejtermékeket, joghurtot, kefírt, aludttejet, melyek védik a bél nyálkahártyáját és hasznosak a bélflóra épségének fenntartásában. Gyakori, hogy a hasmenést székrekedés válthatja fel, ilyenkor szükség van a finom rostokban gazdag étrend adására.
Javasolt ételek és italok
- Reggeli italok: enyhe orosz tea, csipkebogyó-, hársfa-, kamillatea, joghurt, kefír, vizes gyümölcsturmixok, (aprómagvas gyümölcsökből nem), vizes kakaó, limonádé, a beteg állapotától függően alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé.
- Kenyerek, péksütemények: másnapos vagy pirított kenyér, pászka, pékárú fogyasztható. Friss kenyér, kalács, kelt tészták nem ajánlottak.
- Levesek: lezsírozott húsleves, csirkeaprólékleves, hús-, máj-, daragaluska, kömény-, dara-, zöldség-, ragu-, tavaszi-, zöldborsópüré-, zöldbabpüré levesek, tejmentes gyümölcsleves fogyaszthatók.
- Húsok: sovány csirkehús, pulyka, hal, borjú, sertéshús párolva, natúr formában, zöldségesen, egyben sütve, diétás vagdalt húsként, rizseshúsnak, töltött, rakott ételként vagy főzve fogyasztható.
- Tojás: lágytojás, buggyantott tojás, tükörtojás, tojáslepény sovány sonkával és sajttal, májjal vagy hússal teflonba sütve.
- Köretek: párolt rizs, burgonya minden formában (kivéve bő zsírban sütve), rizseshús (fűszerszegényen), pirított dara.
- Főzelékek: burgonya-, paraj-, sárgarépa-, spárgafej-, saláta-, tökfőzelék. A zöldbab, zöldborsó, karalábé, karfiol, a finomfőzelék tej nélkül és passzírozva készíthető. Almamártás, kapormártás adható.
- Édességek: piskótafélék (nem vajkrémmel töltött), gyümölcspiskóta, rizsfelfújt, egyensúly-tészta ehetők. Egyéb édességek a beteg állapota függvényében fogyaszthatók.
- Gyümölcsök: banán, alma, őszibarack, nyersen és hámozva, befőttnek, kompótnak, turmixoknak fogyaszthatók (aprómagvasok semmiképpen nem ajánlatosak).
- Ajánlott fűszerek: babérlevél, köménymag, friss fűszernövények (petrezselyem, zellerlevél), csípmentes paprika mértékkel, vegeta, vaníliacukor, fahéj, ecet helyett citrom.
Nem ajánlott ételek, italok
Jelentős mennyiségű zsiradékot tartalmazó ételeink: marha, zsíros sertés, liba, kacsa, vadhúsok nem ajánlottak!
Babgulyás, halászlé, gulyás-, korhely-, frankfurti leves, töltött-, rakott káposzta, zsíros, fűszeres pörköltek, vadas marhaszelet, erősen tejfeles ételek, paprikás burgonya, hagymás ételek, rántott-, resztelt máj, kenőmájas, zsíros felvágottak (pl. tarja), lecsó, bő zsírban sültek, majonézes saláták, tej, tejszín, tejföl, tejfölös mártások, madártej, disznósajt, tepertő, füstölt húsok, hurka, kolbászfélék, szalámik, liba- és kacsazsír, pecsenyezsír, szalonna, kelt tészták, lángos, fánk, zsíros, krémes sütemények, kifőtt tészta, füstölt-, túlérett sajtok.
Jelentős mennyiségű rostot tartalmazó ételeink: káposzta, szárazbab, sárgaborsó, lencse, zöldborsó, karalábé, karfiol, zöldbab, gomba, kukorica, zöldpaprika, retek, mogyoró, mák, mandula, körte, szilva, sárgabarack, apró-magvas gyümölcsök és a dinnye. Amint a beteg állapota javul, fokozatosan friss, zsenge állapotban lévő zöldbab, zöldborsó passzírozás nélkül is fogyasztható.
A szénsavas üdítőitalok puffadást okoznak, ezért nem ajánlottak. A cukor, túl édes szörpök, fokozzák a gyomor-bél működést, ezért hasmenéses állapotban nem ajánlottak, cukor helyett mesterséges édesítőszereket ajánlunk. Sovány tehéntúró, kefír, joghurt, aludttej, sovány sajtok (pl.: Óvári, Tolnai, Köményes, Túra), kockasajtok, sonka, baromfi felvágottak és általában sovány felvágottak jól beilleszthetők.
Nem ajánlott fűszerek: törött bors, csípős paprika, chili, vöröshagyma, fokhagyma, mustár, torma, ketchup, tárkony, oregánó stb.
A túl hideg vagy forró ételek sem ajánlottak!
A colitis hosszan tartó betegség, melyet gyulladásos és panaszmentes időszakok váltakozása jellemez, ezért türelmet, és a dietetikussal egyeztetve egyéni diétás ellátást igényel.
Haragos Pálné
dietetikus
Több verziót olvastam az étrenddel kapcsolatban.Nekem már a létező összes antibiotikumot felírták amitől már az immunom tönkre ment.Öt hónapja szenvedek.Már csak pépes ételeket merek enni.Hogyan tudnék javítani az állapotomon?
Előző válaszunkat ajánljuk figyelmébe, egyedi szakorvosi mérlegelést mind a támogató terápia, mind az étrend tekintetében dietetikus bevonásával.
Kedves Doktor Úr!
Probiotikumokat a diéta mellett érdemes fogyasztani? Hatásos lehet?
Köszönettel,
Gitta
Támogató terápiaként egyes szakmai körökben hasznosnak tartják. Talán a remisszíót is segítheti, de inkább a tünetmentes periódusok meghosszabbításában, a fellángolások mérséklésében tulajdonítanak nekik pozitív hatást. Többek között Bifidobacteriumok, Lactobacillusok (különösen -plantarum és -rhamnosus). Szteroidok hosszas alkalmazása esetén azonban körültekintően kell eljárni az aktuális immunstátusz fényében – ez esetben különösen fontos a szakorvosi konzultáció, egyedi mérlegelés és ajánlás a probiotikumok alkalmazását illetően.
Szép jónapot kívánok! Nekem sajnos elösször crohn betegséget állapították meg második szövettani 5 évre rá már ColitistEz hogy lehet?? MINDEN ÉTKEZÉS UTAN szinte kb fél.óra múlva már wcre kell mennem ujabban már lassan nem.tudom mit ehetek
Valóban előfordulhat, hogy az első diagnózis Crohn, a betegség előrehaladása, a később találtak alapján már colitis, de ez akár fordítva is megtörténhet. Noha a két betegség egyszerre nincs jelen, utánozhatják egymás sajátosságait – például van egy formája a Crohn-betegségnek (Crohn-colitis), mely csak a vastagbélre korlátozódik. Az étkezéseket illetően dietetikusra van szükség, leleteit rendelkezésére bocsájtva.
Először is nagyon köszönöm ezt az összefoglalót!
A kedvesemnek a napokban szigmabél-gyulladást állpítottak meg. A kérdésem az, hogy ezek a felsorolt tanácsok mind rá is érvényesek, igaz?
A fekélyes vastagbélgyulladások kb. a fele a szigmabélre-végbélre korlátozódik, de az okok különbözőek lehetnek. A cikk alapvetően a gyakran már hosszabb szakaszt érintő, fellángolásokkal, remissziókkal tarkított krónikus ulceratív colitis diétájáról szól. A szigmabélre korlátozódó gyulladás esetén is iránymutató, de a konkrét kiváltó ok befolyásolja a gyógykezelést és befolyásolhatja a diétát is. Szakorvosi és/vagy dietetikusi ajánlás szükséges.
Nekem is szigma vastagbélgyulladádom van! Én is szívesen venném a Doktor Úr tanácsát diéta kapcsán!
Az a baj,hogy nekem még laktóz tolerancia is van!
Jó napot!
Négy hete vastagbélből kimetszettek egy darabot, betegségem ezzel meggyógyították.
Erős diétát tartottam, lassan vissza kellene térni a normál étrendhez de nem tudom hogyan
Nyers banán után ágynak dőltem többször próbálkoztam a mintaétrend alapján csak befőtt alakjában fogyasztom a gyümölcsöket.
Mivel lehet kezdeni a visszatérést?
Egyedi megfontolás és követés célszerű, ebben dietetikus segítségét kell kérnie.
Mennyi idő után múlva megy le a gyulladás?
Változó a kiváltó októl, diagnózistól, súlyosságától, első megjelenés vagy fellángolás, ill. kezelés, követés, gondozás és diéta függvénye. Colitis ulcerosa esetén hetekben, Crohn-betegség esetén inkább hónapokban mérhető. A diéta célja a különböző okokból megviselt nyálkahártya védelme.
Èrdeklödni szeretnék tej tejszín tejföl milyen lehet? Köszönöm szépen!
Általánosságban kerülendők, tejszín különösen. Tűrőképesség szerint kevés mennyiség a zsírszegény tejből, tejfölből. Egyebek a szövegben (savanyított tejtermékek).
Érdeklődöm, hogy a gyulladásos időszakban zabtej, zabtejszín, kukoricaliszt méz fogyasztható-e?
Válaszát köszönöm.
Ecseriné Márti
Egyénenként változó lehet a különböző élelmiszerekkel szembeni tűrőképesség. A zabtej – egyéb növényi tejekhez hasonlóan – általában jól tolerálható, a zabtejszínnél nem árt az óvatosság. A kukoricaliszt kerülendő, mézet csak keveset.
Sajnos tudománytalan!!!!!
Kedves Béky László!
Megtisztelő, hogy Ön is figyel ránk.