Kalandra fel!...de nem árt az óvatosság
Nemcsak hosszabb külföldi nyaralásunkat ronthatja el egy hirtelen jött fog- vagy fejfájás, derékfájdalom, vagy éppen egy kisebb sérülés, már egy hétvégi kirándulás is rossz emlékű lehet, ha nem készülünk fel néhány, könnyen előforduló bajra.
A hátizsákba mindenképpen tegyünk – az elemózsia és az ital mellé – egy kis csomagot, mely a legszükségesebb gyógyszereket tartalmazza. Ezt akkor se hagyjuk otthon, ha csupán egy napos túrára indulunk a budai hegyekbe.

Sokat próbált fejfájósoknak természetes, hogy mindig van náluk fájdalomcsillapító. ők tehát ezt biztosan nem hagyják otthon, de azok se feledkezzenek el róla, akiket ritkán gyötör effajta kín. Egyéb típusú fájdalmakra való pirulát, port is bekészíthetünk, hiszen nem tudhatjuk, mire lesz szükség.
Apróbb sérüléseket bármikor beszerezhetünk: felsérti a bőrünket egy faági, szúros bokorba nyúlunk. Ha gyerekekkel indulunk útnak, különösen figyeljünk arra, hogy jódos fertőtlenítő, sebtapasz legyen a csomagban.
Sokszor észre sem vesszük, hogy fedetlen testrészeink leégnek. Legyen nálunk olyan hűsítő szer, mely csillapíthatja a fájdalmat, nyugtatja a bőrt. Ezek a szerek általában nemcsak napégésre, hanem rovarcsípésekre is jók.
S ha már a csípéseknél tartunk: idén rengeteg a szúnyog, sokszor úgy érezzük, „agyoncsípnek" minket. Szúnyogriasztó szerrel védekezhetünk ellenük, melyet a bőrre kell fújni. Ugyanígy alkalmazható a kullancsriasztó is. Időnként vizsgáljuk át a testünket, nem szereztünk-e be egy élősködőt. Nem árt, ha van nálunk olyan, patikában kapható kullancseltávolító eszköz, mellyel könnyen kiemelhetjük a bőr alól a vérszívót.

forrás: Patika Tükör
2006-06-05

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×