prosztatagyulladás

[gac]

A here és mellékhere gyulladásai

"Jellemünk megismerésével párhuzamosan meg kell ismerni testünk természetét is" - írja Füves könyvében Márai Sándor.

A prosztata-megnagyobbodás a férfiak leggyakoribb jóindulatú tumora, amely az 50 év feletti férfiak több mint felénél okoz panaszokat. A betegség leggyakoribb tünete a gyakori és sürgető vizelési inger, amely igen gyakran éjszaka is jelentkezik, ezért jelentős mértékben befolyásolja a férfi és a mellette élők életminőségét is.

DEFINÍCIÓ

A prosztata (dülmirigy) a férfi nemi szervek közé tartozó, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő diónyi szerv. Ahogy a magyar elnevezése is mutatja mirigyes szerv, nyákos váladékot termel, amely a magömléskor a húgycsőbe kerül és az ondó egyik összetevőjét alkotja.
A prosztata állományának gyulladása az esetek többségében húgycsövön keresztül,  ún. felszálló fertőzés útján lép fel.

A prosztata krónikus gyulladása az esetek többségében felszálló fertőzés következtében jön létre. Kialakulását akut gyulladásos tünetek nem feltétlenül előzik meg.

TÜNETEK

Csípő-maró fájdalmas vizelés, alhasi és gáttáji tompa fájdalom a leggyakoribb panaszok. A tünetek súlyossága akár egészen enyhe is lehet.

DIAGNÓZIS

A prosztata tapintásai lelete nem kórjelző a betegség súlyosságát illetően. A vizelet laboratóriumi vizsgálata normális. A prosztatamasszás során nyert váladék sok fehérvérsejtet tartalmaz, a bakteriális tenyésztés gyakran pozitív. Hasi, illetve végbélen keresztül végzett ultrahanggal a prosztata mérete és állománya megítélhető.

Feliratkozás prosztatagyulladás csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×