Mirigy az ádámcsutka alattAz anyagcsere szabályozója, a pajzsmirigy

A pajzsmirigy egy kis mirigyes szerv, amely közvetlenül a bőr és az ádámcsutka alatt helyezkedik el. A mirigy jobb és bal lebenye középen össze van kötve egy kis haránt mirigyállománnyal, így formája egy H betűre emlékeztet. Normálisan a pajzsmirigy nem látható és csak alig tapintható. Betegség hatására azonban megnagyobbodhat, s akkor könnyen kitapinthatóvá válik. A kifejezetten megnagyobbodott pajzsmirigy már látható dudor az ádámcsutka alatt vagy mellett.

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozzák. A hormon hatására a szervezet több fehérjét állít elő és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét is. A pajzsmirigyhormon előállításához a pajzsmirigynek jódra van szüksége. A pajzsmirigy gyűjti össze a táplálékkal a szervezetbe kerülő jódot és dolgozza fel azt pajzsmirigyhormonná. Ezt követően a jód egy része visszatér a pajzsmirigybe és ott további pajzsmirigyhormonná alakulva újrahasznosul. A szervezet igen összetett folyamattal, ún. feed-back szabályozással tartja egyensúlyban a pajzsmirigyhormonok szintjét.

Ez egy olyan visszacsatolási mechanizmus, amikor a megfelelő serkentésre adott válasz eredménye szabályozza a serkentőhormon termelődését. A pajzsmirigy normális működéséhez sokféle szervnek és tényezőnek kell jól együttműködnie. A hipotalamusznak, az agyalapi mirigynek, a pajzsmirigyhormont megkötő fehérjéknek a vérben, a T4-T3 átalakulásnak a májban és más szövetekben.

A pajzsmirigy működéséről többféle laboratóriumi vizsgálattal győződhetünk meg. Általánosságban a TSH mennyiségét nézzük, s ha ebben eltérés van, akkor kerül sor a szabad T4, illetve T3 meghatározására. Például, ha daganatra gyanakszunk, informatív lehet a tiroxint kötő fehérje meghatározása. E fehérje szintje magas lehet még a fogamzásgátlót szedő nőknél, terhesség esetén, vagy ösztrogént bármilyen formában szedőknél, de májgyulladás korai fázisában is.

A laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával szerkezeti eltérésekre is fény derülhet, míg az izotópos vizsgálat során, a szerkezeti eltéréseken túl, az egyes szövetrészek egymáshoz viszonyított működésbeli eltérését is megfigyelhetjük. A vizsgálat segítségével meghatározhatjuk a túlműködést mutató, úgynevezett forró göböket és a működést nem mutató, úgynevezett hideg göböket. Utóbbiak lehetnek folyadékkal telt ciszták, de daganatok is.

A pajzsmirigybetegségekre nagyon sokszor találunk családi hajlamot. A mirigy normálistól eltérő működése lehet túlműködés vagy csökkent működés egyaránt. Ejtsünk néhány szót a pajzsmirigy alulműködéséről. A pajzsmirigy alulműködése, a hipotireózis sokszor marad elfedetten. A hipotireózis leggyakoribb oka a Hashimoto-tireoiditisz. E gyulladás autóimmun folyamat. A betegség gyakran a pajzsmirigy fájdalmatlan megnagyobbodásával vagy toroktáji gombócérzéssel kezdődik. Mikor az orvos tapintja a mirigyet, az sokszor megnagyobbodott, göbös tapintatú, de rugalmas és nem érzékeny. Sok Hashimoto-tireoiditiszben szenvedő betegnél más belső elválasztású mirigy betegsége is fellelhető, így a mellékvesék, a mellékpajzsmirigy alulműködése, de felléphet cukorbetegség is. A betegségre oki kezelés nem ismert. A folyamat végeredményeként csökkent pajzsmirigyműködés alakul ki, amit hormonpótlással kezelünk.

A pajzsmirigygyulladásnak egy érdekes és nem túl ritka formája a szülés után lép fel. Ezt a formát úgy hívjuk, hogy rejtett limfocitás tireoiditisz. E betegségben a szülés után a pajzsmirigy fájdalmatlanul megnagyobbodik. A szülés után hetekig, akár hónapokig lehet fokozott a működése, amit csökkent működés követ, majd általában visszaáll a mirigy normális működése. Ha a hipotireózis fennmarad, tartós hormonpótlás válik szükségessé.

A pajzsmirigy elégtelen működése a szervezet anyagcseréjének lelassulását okozza. Ellentétben a pajzsmirigy fokozott működésének tüneteivel a hipotireózis, a csökkent működés tünetei nem oly feltűnőek, s fokozatosan alakulnak ki. A kialakult tünetegyüttest sokszor a depresszióval tévesztik össze. A betegségben az arckifejezés egykedvűvé válik, a hang rekedt, a beszéd lelassul. A szemhéjak csüngnek, a szemek és az arc puffadttá válik. Ezt sokszor a betegséggel járó hízással magyarázzák. Székszorulás lép fel, s az anyagcsere csökkenése miatt a betegek kifejezetten fázékonnyá válnak, képtelenek a hideget elviselni. A haj ritkává és szárazzá, a bőr durvává, szárazzá, pikkelyessé és vastaggá válik. A kezek bizsereghetnek, fájhatnak. Testszerte ödéma, úgynevezett mixödéma jelentkezik. Az idős betegek feledékenyek, zavartak lesznek, elbutulhatnak. Az előbb felsorolt tünetek miatt a kórkép könnyen összetéveszthető az Alzheimer- kórral.

Ha a betegséget nem kezelik, végül is vérszegénységet, alacsony testhőmérsékletet és szívelégtelenséget okoz. A pajzsmirigy csökkent működése igen jól kezelhető hormonpótlással. Minél régebbi a folyamat, minél idősebb a beteg, annál óvatosabban kell a hormonpótlás dózisát emelni, mert különben nem kívánt szívpanaszok léphetnek fel. A betegség kezelését endokrinológus, azon belül is a pajzsmirigybetegségekre specializált szakemberre kell bízni. A betegség gyanúja esetén a hormonvizsgálatot a családorvos rendeli el, s ő küldi indokolt esetben tovább a beteget a szakorvoshoz.

 

Dr. Szirmák Eszter

forrás: Patika Tükör - 2002-10-04

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Üdvözlöm!
Borotválkozás közben vettem észre,hogy az ádámcsutka mellett van egy kis gumó,amit tudok mozgatni!Kérdésem, hogy mi lehet!

Ha a bőrrel elmozgatható, akkor abban lévő képletre gondolhatunk, de ezt természetesen orvosnak kell megítélnie. Még ha banálisnak is gondolnánk, az online találgatás nem szerencsés.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×