"Meggyógyultam!"A diagnózis: mellrák

Az alábbi írást egy olvasónk küldte el a szerkesztőségünkbe. A történet, melyet elmesél, vele esett meg. Szenvedő alanya volt egy olyan betegségnek, mely sokak egészségét, mindennapjait, s - késői felfedezése esetén - életét is veszélyeztetheti. Egy volt beteg története következik.

Ragyogóan sütött a nap, de csípős tavaszi szél fújt, amikor leszálltam a buszról. Fázósan húztam össze magamon a kabátot, s arra gondoltam, mégis jobb lett volna otthon maradni. Az unokáim, a húsvéti készülődés járt az eszemben még akkor is, amikor beléptem a kórház kapuján. Ideges voltam, mert először jártam mammográfiai vizsgálaton, s egyébként is izgul az ember, ha orvoshoz kell mennie.
A váróban nyüzsögtek az asszonyok. Végre rám került a sor. A feszültségem egyre jobban nőtt, mintha éreztem volna, hogy valami gond van. A vizsgálat után kint kellett várakozni: egyszercsak szóltak, menjek vissza. Az aszszisztensnő megmutatta a felvételeket, s közölte velem, hogy mindkét mellemben csomót találtak. Forgott velem a rendelő, alig tudtam felfogni, hogy néhány nap múlva vissza kell mennem ultrahangos vizsgálatra, szövettanra. Szédültem, mikor az utcára léptem, már nem érdekelt a szél sem, patakokban folytak a könnyeim. A buszon sok volt az ismerős, innen is, onnan is szóltak, gépiesen válaszolgattam, de hogy miről beszélgettünk, nem tudom visszaidézni. Az arcomra mosolyt erőltetve léptem be az ajtón, s csak befelé zokogtam, amikor átölelt a kisunokám. Nem szabad sírni, nem szabad összeroppanni, készülni kell a húsvétra, sütni, főzni - hajtogattam magamban, és nem szóltam senkinek. A templomban eredtek el a könnyeim ismét, s arra kértem a jóistent, hogy történjen velem csoda.
Csodák azonban nincsenek, az ünnep utáni vizsgálatok is a szomorú tényt igazolták. Orvostól orvosig rohantam, de mindenki azt mondta, műteni kell. A bal mellemet el kell távolítani, a jobból csak a csomót kell kivenni, mert szerencsére az még kézzel nem kitapintható, kicsi. Sírtam, alkudoztam a sebészorvosommal, hadd várjam meg a tanév végét, rengetem a dolgom az osztályommal, a családommal, a beteg szüleimmel.
- Nincs mire várni, azonnal műteni kell! - hangzott a válasz.
Búcsúleveleket gyártottam, elköszöntem az osztályomtól, munkatársaimtól, a családomtól. A férjem tartotta bennem a lelket, vigasztalt, s egyre csak azt hajtogatta, hogy meg fogok gyógyulni.
Anyák napján vonultam be a kórházba, s másnap már műtöttek is.
Amikor magamhoz tértem, a férjem ült az ágyam szélén és egy rajzlap volt a kezében. Dóri, a kisunokám küldte, a rajz egy mosolygó szívet ábrázolt, s mellette egy mondat: "Gyógyulj meg, mama!" Ákoska autót rajzolt, amivel világkörüli útra visz majd, ha nagy lesz - ezek után, hogy is gondolhattam arra, hogy meghalok?
S nap mint nap jöttek a levelek! Az osztályom tanulóitól, tanítványaimtól, a régi és jelenlegi diákoktól. Hogy vagyok, mikor jövök haza, nagyon várnak - olvastam könnyes szemmel a kórház parkjában üldögélve. Lágy májusi szellő fújdogált, kellemes meleg volt, csicseregtek a madarak, mintha minden azt sugallta volna, hogy muszáj, le kell győzni a rákot, élni kell! De hogyan? Milyen nő maradtam én, mit fog szólni a férjem, milyen lesz az életünk ezután? Sok-sok aggasztó kérdés, amelyre a válasz szívet melengető volt.
- Nekem te vagy a legszebb így is, semmi sem számít, csak gyógyulj meg!
Ennyi bizalommal nem szabad visszaélni, hajtogattam magamban, s nagyon igyekeztem. A két műtét miatt majdnem az egész májust a kórházban töltöttem, de egyszer elérkezett a nap, s mehettem haza.
A kislányom finom ebéddel várt, ültünk az asztalnál, beszélgettünk, s egyszercsak megszólalt a csengő. Kinyitottam az ajtót: huszonhat kis tanítványom rohant felém, elborítottak virággal, simogattak.
Huszonhat mosolygó szív, s én éreztem, meggyógyultam!

Hegedűs Józsefné

forrás: Patika Tükör - 2003-08-01

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×