Hurrá, nyaralunk!

Zuhanás és fűthető vízágy

Nem is olyan régen még a nyaralás egyet jelentett a pihenéssel. Nem kellett hozzá más, csak egy beutaló, egy vízparthoz közeli szálláshely és némi költőpénz fagyira és vízibicikli kölcsönzésre. Ezeknek az időknek azonban vége, ma már mindenki kedvére megtervezheti szabadságát és válogathat a változatos programokból.

A szabadidőhöz való viszonyunk és elvárásaink jócskán megváltoztak: manapság az "élmény a lényeg." Jól bizonyítja ezt az is, hogy gombamód szaporodnak hazánkban az úgynevezett aquaparkok. Ezek a modern strandok - az úszás mellett - vadvízi sodrást, különböző hosszúságú és lejtésű csúszdákat és egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, persze borsos belépőért.

Megnőtt az érdeklődés az extrém sportok iránt is: nyári bobpályák, bunjee jamping ugrás, ejtőernyőzés, sárkányrepülőzés is várja az ország több pontján a vállalkozó kedvű és fizetőképes bátrakat. Aki szabadsága alatt ennél többre vágyik, az kinézhet magának egy kalandtúrát, hiszen efféle programokat is kínálnak ma már az utazási irodák. Mehetünk Ausztriába raftingolni vagy Afrikába dzsungeltúrára - aktív szórakozások minimális kockázattal. A helyszínen általában tapasztalt kísérők, jól kipróbált útvonalakon vezetik végig a kalandvágyó vendégeket. Van azonban veszélye is az embert próbáló nyaralásnak, főként ha ez esti mulatozással, italozással jár együtt. Aki így tölti a szabadságát, az biztosan fáradtabban megy ismét dolgozni, mint ahogyan elutazott.

Különösen a hölgyeket vonzza a másik, egyre népszerűbbé váló pihenési forma, a valódi regenerálódást ígérő wellnessüdülés. Az erre szakosodott létesítmények általában olyan, minden kényelmi igényt kielégítő szálláshelyek, ahol a szauna, a masszázs, a táplálkozási szakértők által előírt diéta biztosítása mellett, a komplett arc- és testkozmetikai kezelések és a különféle mozgási lehetőségek is adottak.

Magyarországon még újdonság a spa. Ez egy olyan hely, ahol a relaxáció és a "körülöttem forog a világ" élménye várja a - többnyire hölgy - látogatókat. Általában a már kiépült wellnesslétesítményekben találhatjuk meg a testi, lelki megújulást, a stresszoldással egybekötött bőrápolást ígérő spakat. Ha azt hiszik, hogy itt is csak masszázsról van szó, tévednek. Ha valakinek ahhoz van kedve, hogy virágokkal telehintett, kellemes hőmérsékletű, finom olajokkal illatosított fürdőben lazuljon, vagy őrölt kávébabbal radírozzák át a bőrét, esetleg fűthető vízágyon kíván pihenni egy aromamasz-százs után, megteheti. S mindezt olyan környezetben kínálják, melynek egyetlen célja, hogy nyugalmat és kényelmet biztosítson a vendégeknek. Ezek a vállalkozások a hétköznapokból való kilépés élményét akár 6-8 óra alatt is képesek biztosítani, persze egy ilyen nap ára elérheti egy belföldi hosszú hétvége költségeinek szintjét. Jó hír, hogy egyes spakezeléseket - gyertyafényes, illatos fürdő kellemes zenével, teljes nyugalomban - mi magunk is "megszervezhetjük" otthon, minimális költséggel...

Magyarországon már régóta népszerű és az idegenforgalom számára még sok új lehetőséget kínáló terület a gyógyturizmus. A népszerű fürdők országszerte sok külföldi és belföldi vendéget vonzanak, és persze itt is sokféle szolgáltatás egészíti ki a gyógyvizek áldásos hatásait.

-práger-

forrás: Patika Tükör - 2004-07-03