Támadás a levegőből

Nyolcmilliárd pollen. Bármilyen hihetetlennek tűnik is ez a szám, bizony ennyi virágport szór széjjel az allergiás tünetek zömét okozó parlagfű egyetlen egyede. A támadás július közepe táján indul, augusztusban éri el csúcspontját, de a kisebb-nagyobb rohamokra egészen a fagyok beálltáig számítani lehet.
A parlagfű pollenjei a szelek szárnyán kelnek útra, gyakran igen messzire – akár 100 km-re is – eljutnak. Ha a nyár derekán hirtelen addig nem észlelt tüneteket – orr- szájpad-, szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás – észlelünk magunkon, s ezek ráadásul nem múlnak el egy héten belül, akkor bizony nagy eséllyel mi is a parlagfű-allergiások népes táborához csatlakoztunk. A pollenek a légutakon keresztül jutnak be a szervezetbe. Az előbb említett szénanáthás tüneteken kívül asztmás – fulladás, köhögés, nehézlégzés – tüneteket is előidézhetnek, sőt ekcéma (az allergiás bőrgyulladás egyik fajtája) is előfordulhat a hatásukra.

Fű, fű, parlagfű
E veszélyes gyomnövény eredeti élőhelye Észak-Amerika, Európában az első világháború után kezdett el terjedni. Magyarországon a Balaton déli partja lett első, kedvelt területe. (Ma is itt van a legtöbb pollen a levegőben.) Ahogy a növény neve is jelzi, a parlagfű tömegesen a művelésből kivont, gondozatlanul hagyott területeken fordul elő. Könnyen alkalmazkodik bármilyen talajhoz. A meleg éghajlatot, a fényt kedveli.
Irtani, irtani, irtani...
Fontos, hogy a növényt még a virágzás előtt el kell pusztítani, hogy ne szórhasson virágport. A fiatal gyomot minél előbb le kell vágni, majd a gyökérnyaki résznél elmetszve végleg kiirtani. Ez tekinthető a legbiztosabb módszernek.
A vegyszeres gyomirtást csak olyan helyeken szabad végezni, ahol az embereket – főképpen a gyerekeket – nem veszélyezteti a gyomirtó szerek alkalmazása.
Sokan már a virágzás megindulása után, kézzel próbálják meg kigyomlálni a parlagfüvet. Ez veszélyes lehet, mivel ilyenkor megnő a pollenkoncentráció a levegőben és kiválthatja az allergiás reakciót. Kerüljük a növénnyel való közvetlen érintkezést, húzzunk kesztyűt.


forrás: Patika Tükör
20060805

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.