Füstmentes élet az új évben!

Az év vége mindig a visszatekintés, az év eleje pedig a fogadalmak ideje. Ilyenkor nagy tervekkel és komoly elhatározásokkal indulunk neki az új évnek; az „új év – új élet” szellemében sokan fogadják meg, hogy szakítanak káros szenvedélyükkel és egészségesebb életet fognak élni.

A dohányzásról való leszokás gyakran szerepel az újévi elhatározások között. Nyomós érvek szólnak mellette: a füstmentes élet a volt dohányosok és környezetük életminőségére egyértelműen pozitív hatással van; számos súlyos betegség – pl. a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy a tüdőrák - kockázata csökkenthető, és jelentős, havi több ezer forintos megtakarítást jelent, ha nem kell cigarettára költeni. A kezdeti lelkesedés azonban ritkán tart ki hosszabb távon. Ilyenkor jól jön a segítség, egy olyan „társ”, amely folyamatos támogatást ad és végigkísér a célig.

iCoach – a leszokást támogató „személyi edző”

Az Európai Bizottság 2011-ben indította el az „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampányt azzal a céllal, hogy Európa-szerte támogassa a 24-35 éves korosztályt a leszokásban. A kampány egyik központi eleme az ingyenes iCoach, amely online és mobil alkalmazásként egyaránt elérhető, felhasználóbarát eszköz. Az iCoach – mint egy személyi edző - a leszokás folyamatának öt szakaszán vezeti végig a felhasználókat, az egyes leszokási szakaszokhoz kötődő célkitűzésekkel és folyamatos visszajelzéssel, bátorítással, javaslatokkal és tippekkel ad ösztönzést a következő lépésekhez. Az iCoach felhasználói erős közösséget alkotnak és örömmel osztják meg sikereiket, eredményeiket, egymást is motiválva és támogatva a végleges leszokás felé vezető úton.

Hazánkban 2011 óta már közel 14.000-en regisztráltak az iCoach-on, Európában összességében pedig több mint 460.000 regisztrációt rögzítettek. Az eddigi adatok alapján az összes felhasználó a dohányzásról való leszokás folyamatában mindezidáig közel 263 millió eurót spórolt meg azáltal, hogy nem költött dohánytermékre! Az iCoach-ot aktívan használó dohányosok 36%-a a regisztrációt követő 3 hónapon belül leszokott a dohányzásról, míg azok a volt dohányosok, akik a füstmentesség fenntartásához vették igénybe az iCoach segítségét, 80%-ban sikeresen álltak ellen a visszaszokás kísértésének.

„A program által megszólítani kívánt fiatal felnőtt dohányosok túlnyomó többsége aktívan használja a mobiltelefonos applikációkat és a közösségi médiát. Fontosnak tartom, hogy olyan eszközökkel támogassuk őket a leszokásban, amely az életstílusukhoz igazodik, valamint elérhető célokkal és a kis sikereket is elismerő visszajelzéssel segít úrrá lenni az akadályokon” – mondta dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke, a kampány magyarországi civil szervezet partnere.
A dohányzásmentes élet egyértelműen jobb közérzetet, jobb egészséget, jobb anyagi körülményeket biztosít. Érdemes tehát az újévi fogadalmat komolyan venni és minden olyan támogatást igénybe venni, ami segít a leszokási folyamat kihívásait leküzdeni.

 

További információk: exsmokers.eu

Az Európai Unió közegészségügyi portálja:
health.europa.eu

Az Európai Bizottság közegészségügyi honlapja:
ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.