Ezt jelenti a látogatási tilalom...

Az influenzajárvány miatt már országszerte teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban. Pontosan mit jelent ez a korlátozás, és hogy élik ezt meg a gyermekosztályokon fekvő kis betegek?

Ahogy terjed az járvány, úgy nő a látogatási tilalmak száma is az országban. Az, hogy egy adott kórházban mikortól, milyen időtartamra, milyen osztályokon illetve milyen mértékben rendelnek el tilalmat, az adott egészségügyi intézmény vezetésén múlik. Jelenleg országszerte 70 kórházban van érvényben tilalom, ezek közel felében az egész intézményre kiterjed a korlátozás, így minden osztályra csak bizonyos szabályok alapján mehet be a közeli hozzátartozó.
A legnehezebben a beteg gyermekek és szüleik élik meg a korlátozást. A legtöbb gyermekosztályon csak az egyik szülő tartózkodhat bent, de akadnak olyan helyek is, ahol még az időszakot is megszabják, így az édesanya vagy az édesapa is csupán napi pár órát tölthet gyermekével. A kicsik ilyenkor még jobban érzik az otthon, a család és a barátok hiányát.

„Az, hogy valaki be van oltva influenza ellen, nem garancia arra, hogy az érintett nem kapja el a fertőzést. Éppen ezért az oltást nem ellenőrizzük, viszont egyszerre csak egy szülőt engedünk be a saját gyerekéhez” – mondta el Bauer Viktor, a Kenessey Albert Kórház gyermekosztályának vezetője. „A többi látogató csak az ajtóig jöhet, ajándékaikat, csomagjaikat az édesanya vagy a nővér viszi be a beteg gyermekhez. Ráadásul arra is megkérjük az anyukákat, hogy gyermekeiket lehetőleg tartsák a kórteremben, hogy a kicsik ne ragasszák egymásra a fertőző betegséget. Így a szülőre több feladat hárul, hiszen minden egyéb külső segítség és támogatás híján egész nap neki kell lekötnie a kis beteget.”
A Gottsegen Országos Kardiológiai Intézetben még szigorúbb a tilalom, hiszen itt olyan szív és érrendszeri problémával szenvedő gyermekek fekszenek, akiknél az influenza súlyos szövődményekkel járhat, illetve műtétüket is veszélyeztetheti. „A szülők nehezen élik meg, hogy mindössze napi két órát tartózkodhatnak gyermekükkel. A kicsik szerencsére feltalálják magukat, és egymással játszanak, beszélgetnek, a nővérek pedig igyekeznek minél több időt tölteni a gyerekekkel. Így az osztály már leginkább egy zsibongó óvodára hasonlít. Ilyenkor előkerülnek a társasjátékok, felértékelődnek a könyvek, amiből egymásnak olvasnak történeteket” – fejtette ki Vincze Beatrix főnővér.
„A látogatási tilalmak alatt a szülőknek és hozzátartozóknak a legnehezebb elfogadniuk, hogy nem mehetnek be beteg rokonukhoz, nem bátoríthatják egy szerető öleléssel a kicsiket” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. „Egy-egy otthoni játék, könyv, egy finom étel természetesen jobb kedvre derítheti a kis betegeket, de személyes jelenléttel pár hétig most sajnos csak az édesanya tud hozzájárulni gyermeke gyógyulásához. Ebben az időszakban a K&H gyógyvarázs mesedoktorok sem mehetnek be a kórházakba, viszont továbbra is küldhetnek mesevideókat a K&H gyógyvarázs YouTube csatornára, ahol már 219 mese várja az ország 30 kórházának kis betegeit.”

forrás: K&H gyógyvarázs

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.