A magas vérnyomás és a stressz

Feszült? Ingerlékeny? Semmire nincsen ideje? – A stressz sajnos mindennapi életünk kísérőjévé vált. Ha túl sok stressz ér valakit, az komoly hatással lehet az egyén érzelmi, szellemi és fizikai állapotára.
A stressz a magas vérnyomásnak is az egyik jelentős rizikófaktora, ami odafigyeléssel, tudatos életvezetéssel jórészt megelőzhető lenne.

A hemodinamikai elváltozás több mint kétmillió embert érint Magyarországon – a felgyorsult életvitel, a túlhajszolt, feszült munkakörnyezet pedig egyre tovább növeli ezt a számot. Leírni könnyebb, de tény, hogy a stressztényezők kiküszöbölésével vagy csökkentésével számottevően mérsékelni lehet a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Milyen jelei lehetnek a stressznek?
Amikor valaki huzamosabb ideig testet-lelket szorongató stressz hatása alatt él, szervezete a folyamatos feszültség hatására elkezd lemerülni. A figyelmeztető jeleknek sokszor nem tulajdonítunk kellő jelentőséget, pedig az egészségügyi problémák megelőzése érdekében érdemes ekkor egy kis szünetet tartani, „hátrébb lépni”, hogy a szervezet visszanyerje ellenálló képességét, fel tudjon töltődni.

Tünetek a teljesség igénye nélkül
• Fizikai jelek lehetnek: fáradtságérzet, összeszorított állkapocs, emésztési zavarok, szédülés, izomfeszültség, alvászavar, fülzúgás
• Lelki jelek lehetnek: nyugtalanság, állandó aggodalom, rossz hangulat, koncentrációképesség hiánya, bizonytalanság
• Érzelmi jelek: düh, szorongás, érzékenység, hangulatingadozás, ingerlékenység
• Viselkedésben felfedezhető jelek lehetnek: falánkság, zárkózottság, gyakori alkoholfogyasztás, sűrűbb dohányzás
A stressz jelei mindenkinél máshogyan nyilvánulhatnak meg.

Hogyan hat a stressz a vérnyomásra?
Egy egészséges szervezet alkalmazkodik az őt érő külső hatásokhoz, és amint azok megszűnnek, visszaáll a normális működésre. Ez így van a vérnyomásnál is: magas vérnyomás abban az esetben alakul ki, amikor a vérnyomást szabályozó rendszerek károsodnak a szervezetet érő kihívások következtében, és emiatt a vérnyomás már nehezen, vagy egyáltalán nem rendeződik vissza az élettani értékre. Ilyen károsító hatás lehet a stressz is. A folyamatos stressz hatására fokozódik a szimpatikus idegrendszer aktivitása, ezáltal megnövekszik a szervezetben az érszűkítő anyagok termelődése, ami magas vérnyomáshoz (hypertensio), állandósulva magasvérnyomás-betegséghez („hypertonia”) vezethet.

Hogyan kezelhető a stressz? Tanácsok a stresszhatás csökkentésére:

• Valósítsa meg önmagát! – ne törődjön bele abba a helyzetbe, ami nem megfelelő az Ön számára.
• Ezzel együtt legyen tisztában a határaival, tanuljon meg nemet mondani és ne vállalja túl magát!
• Állítson fel reális és elérhető célokat!
• Kapcsoljon ki, és relaxáljon minden nap. Álljon meg egy-egy pillanatra, értékelje az élet apróbb örömeit is!
• Egyen-igyon meggondoltan – sokan azt hiszik, hogy az alkohol fogyasztása vagy egy kiadós étkezés oldja a feszültséget, de ez csak egy átmeneti állapotot takar. Valójában ezek a folyamatok még inkább megterhelik a szervezetet, amitől a stressz hatása megnő.
• Egy kis pihenés csodákra képes. Szánjon időt magára, ennek pozitív hatásait a környezete is észre fogja venni.
• Rendszeres mozgást az egész szervezet meg fogja hálálni és remek feszültség levezető hatása is van.
• Szokjon le a dohányzásról!

Mit kell csinálni akkor, amikor állandósult a magas vérnyomás?
Abban az esetben beszélhetünk magas vérnyomásról, ha nem szélsőséges körülmények között, nyugalmi állapotban többszöri mérés során a vérnyomás mértéke meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Ma már több helyen is van arra lehetőség, hogy megmérjék valakinek a vérnyomását: gyógyszertárak és közösségi helyek is gyakran szerveznek szűrő napokat, de természetesen a háziorvos segítségét is kérhetjük. Azoknak, akiknek a vérnyomása meghaladja a normális értéket, ne kezdjenek rögtön ismerősök által javasolt vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedni, hanem forduljanak orvosukhoz. Orvosi kompetencia a magas vérnyomás okának a kiderítése.
Az enyhébb eseteknél elég a beteg életmódján változtatni, de súlyosabb helyzetben szükség lehet gyógyszeres kezelésre. Korszerű, hatékony és biztonságos, adott esetben kombinációs vérnyomáscsökkentő gyógyszerek állnak rendelkezésre, még azon hipertóniás felnőttek számára is, akiknek korábban nehezebb volt beállítani vérnyomásukat az optimális tartományba.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.