Tanácsok fogyókúrázóknak

A fogyókúrázás nem jelent koplalást, csupán a táplálék helyes kiválasztását és elkészítését. Naponta legalább 4-5 étkezést javasolunk. A fogyókúra idejére teljesen elhagyjuk az étrendből a cukrot, mézet, édességeket, cukrászkészítményeket, cukorral tartósított gyümölcskészítményeket, szörpöket, alkoholos italokat.

Felhasználható élelmi-anyagok, illetve élelmiszerek és ételkészítési eljárások:

  • Húsok és húskészítmények (sovány húsok): sertés, marha, baromfi, hal, főzve, párolva, sütve, natúrszeletnek, -zöldségesen, vagdaltnak (zsemle, kenyér nélkül)
  • Belsőségek: szív, máj, nyelv: főzve, alufóliában vagy teflon edényben sütve.
  • Hentesáruk: gépsonka, sonkaszalámi, párizsi, krinolin, virsli, szafaládé.
  • Tej és tejtermékek: sovány tej (1.5 %),író, aludttej, kefir, tehéntúró, sovány sajtok.
  • Tojás: lágy, főtt, tükörtojás, a főtt tojás fehérjéje még külön is felhasználható.
  • Zsírok és olajok: magas energiatartalmuk miatt csak igen kis mennyiségben, ételkészítéshez használhatók.
  • Liszt, tésztafélék: liszt, dara magas szénhidráttartalmúak, ezért tésztaköretek formájában nem, ételkészítéshez pedig csak kis mennyiségben használhatók fel.
  • Kenyér: szénhidrát és energiatartalma magas, ezért csak kevés fogyasztható. Magas rosttartalnuk miatt a barna, félbarna, korpás kenyeret részesítsük előnyben!
  • Rizs: magas szénhidráttartalma miatt igen ritkán és kis mennyiségben fogyasztható. A barnarizs fogyasztását előnyben részesítjük magas rosttartalma miatt.
  • Burgonya: főtt, héjában főtt, héjában sült, burgonyahab formájában kis mennyiségben fogyasztható.
  • Zöldség, főzelékfélék: színes főzelékek főzve, párolva, töltve, rakva, angolosan, salátának, főzelékként (paraj, sóska, tök, káposzta, kel, karfiol, karalábé, saláta, sárgarépa, cékla, zöldpaprika, paradicsom, uborka, gomba, zöldbab, padlizsán, rebarbara, kelbimbó) ajánlott fogyasztani. Sűrítés csak habarással történjen! (1 evőkanál kefir és 1dkg liszt.)
  • Szárazhüvelyesek: magas szénhidrát tatalmúak, ezért nem fogyaszthatók.
  • Gyümölcsök: a cukorban gazdag szőlő, banán, gesztenye, füge, datolya, valamint az aszalt gyümölcsök nem, a többi gyümölcs, napi 25-50 dkg mennyiségben fogyasztható.
  • A fogyókúra hosszú türelmet igényel, a havi 1kg fogyás az ideális. A divatos fogyókúrák alkalmazása sokszor nem vezet tartós eredményre.

 

Andrássy Istvánné
dietetikus

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.