Csokoládé újratöltve

[gac]
1846

CsokoládéSzögezzük le az elején: a csokoládé mértékkel fogyasztva egészséges.
Az internetet elárasztó egészségbulvár félrevezető vagy riogató írásait – a tejcsokoládé csupán kalória, napi egy csoki és májbeteg leszel stb. – a helyükön kell kezelni.

A csokoládé kakaótartalmánál fogva értékes forrása az endothelt (érbelhártyát) védő, az erek rugalmasságának megőrzésében szerepet játszó, a „rossz koleszterin” (LDL – Low Density Lipoprotein) mennyiségét és a vérnyomást hosszabb távon csökkentő vegyületeknek.

Ezek közül a polifenolok körébe tartozó, antioxidáns tulajdonságokkal bíró flavonoidokat szokták kiemelni (procianidin, katechin), melyekből egyértelműen az étcsokoládéban van a legtöbb, de a tejcsokoládéban található mennyiség is vetekszik a fekete teában, borban vagy az eperben megtalálható flavonoidok mennyiségével. Ráadásul – ezzel ellenkező híresztelésekkel szemben – túlnyomórészt fel is szívódnak.

A Gombóc Artúri mennyiségektől azonban nyilván tartózkodnunk kell, hiszen a csokoládék energiatartalma igen magas. Szerencsés az az alkat, aki testtömeg-növekedés nélkül fogyaszthat napi szinten ebből az édességből.

Ezen túlmenően a kor előrehaladtával is egyre kevésbé vagyunk képesek a feleslegben bevitt kalóriával egészségesen „elszámolni” (a mozgásmennyiség és alapanyagcserénk általános csökkenése miatt), így a csokoládé szervezetünkre egyébként kedvező hatásait a túlsúly és az ebből (is) fakadó káros befolyások sajnos kiolthatják.

Kézenfekvő tehát nem ráadásként fogyasztani, hanem habos süteményeinket, cukorkáinkat, szénhidrátban dús kevésbé nemes ételeinket, italainkat elhagyva, a felszabaduló kalóriákat a csokoládé javára átcsoportosítani. Célszerű mindezt rendszeres testmozgással kiegészíteni.

Nem ok-okozati összefüggéseket sejtetünk, csupán érdekesség, hogy a csokoládéfogyasztásban élen járó európai országok szív-érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozási statisztikái jóval kedvezőbb képet mutatnak a kevesebb csokoládét fogyasztókéhoz képest. Svájcban, Dániában, Németországban, Ausztriában vagy éppen az Egyesült Királyságban kétszer-háromszor annyi csokoládé fogy éves szinten egy lakosra vetítve, mint Magyarországon. Ezen országok 100.000 lakosra számított szív-érrendszeri halálozása fele-harmada a Magyarországon mérhetőekhez képest. A csokoládéfogyasztáson bizonyára túlmutató, de érdekes, egyben szomorú tény.

 

Váli Béla Edgár
tudományos újságíró
orvosiLexikon.hu

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×