A gyomorfekély diétás kezelése

[gac]
47459

Endoszkópos vizsgálóberendezésA betegségre jellemző a periodikusan, étkezés után 1-2 órával vagy éjszaka jelentkező égő gyomortáji fájdalom. Főleg tavaszi és őszi időszakokban lobban fel, amit egy-egy nyugalmi periódus követ. A fekélybetegség oka nem egyértelműen tisztázott.

Fontos szerepe van az idegrendszernek: a zaklatott életmód, a stresszhatások, egyes gyógyszerek tartós szedésének mellékhatásaként jelentkezhet a fekélybetegség. A helytelen étkezés, túl forró ételek, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás szintén az előidéző okok között szerepel.
A fekélybetegség legfőbb veszélye a szövődményekben rejlik.

Ezek közül az első a gyomorvérzés (vérhányás, véres székletürítés), másik súlyos szövődmény lehet a gyomor, vagy a nyombél falának kilyukadása (perforáció). Ha ilyen komolyabb szövődmény nem is lép fel, akkor is szűkületet hozhatnak létre a hegesedések, amelyek a fekélyek gyógyulásakor keletkeznek.

A diéta fontos szerepet kap annak érdekében, hogy a beteg állapota javuljon ill. a szövődmények ne alakuljanak ki.

VÁLTOZTATNI KELL AZ ÉLETMÓDON!

Több pihenés, a stresszhelyzetek kerülése, valamint rendszeresen étkezés (napi 5-7x) javasolt.

A diétában javasolt és kerülendő élelmiszerek:

HÚSOK

- javasolt: pulyka, borjú, sovány sertéshús, pulyka, hal. Sovány felvágottak (gépsonka, baromfi-, pulykafelvágott stb.), sovány belsőségek a megfelelő konyhtechnológia alkalmazásával

- nem ajánlott: erősen sült, pirított, rántott, füstölt húsételek, zsíros húsok, hízott liba, kacsa-, sertéshús, füstölt szalonna, kolbászáruk, téliszalámi, disznósajt stb.

TOJÁS

- javasolt: lágy tojás, tükörtojás

- nem ajánlott: hagymás-, szalonnás rántotta, majonéz, kaszinótojás

TEJTERMÉK

- javasolt: a beteg egyéni tűrőképességének figyelembe vételével, sovány tej, tejföl, joghurt, kefír, író, zsírszegény krémsajtok, túró natúr vagy ízesített formában, sovány sajtok, madártej, sodók, pudingok

- nem ajánlottak: zsíros tej és tejtermékek, túlédesített tejtermékek pl. cukrozott tejsűrítmény, füstölt-, túlérett-, penészes sajtok, csípős és natúr juhtúró, hagymás fűszeres körözöttek

ZSIRADÉK

- javasolt: vaj, margarinok, hidegen sajtolt növényi olajok

- nem ajánlott: liba-, kacsazsír, pecsenyezsír, szalonna, töpörtyű, erősen hevített zsírok

TÉSZTÁK és PÉKÁRUK

- javasolt: fehér, félbarna és barna kenyér a beteg állapotától függően másnapos vagy pirított formában, kifli, zsemle, kalács és háztartási kekszek

- nem javasolt: friss kenyér és pékáru, durva, nehéz korpás kenyér, durva rost tartalmú gabonapelyhek pl.: búza, rozs, árpa, zabpehely, és a belőlük készült müzli keverékek, fűszeres főtt tészták

ZÖLDSÉGÉK

- javasolt: sárgarépa, fejes saláta, fiatal spárga, petrezselyem, kínai kel, zsenge karalábé, zöldbab és zöldborsó (utóbbiak passzírozva), cukkini, patiszon, padlizsán, tök, burgonya, rizs. Hámozott uborka, édes paprika és paradicsom egyéni tolerancia szerint fogyasztható

- nem javasoltak: fás és rostos zöldségfélék, pl.: káposzta, kelkáposzta, savanyú káposzta, száraz hüvelyesek, gomba, csípős paprika, retek, fekete retek, újhagyma, pirított hagyma, lecsó, túl savanyú és csípős, ecetes savanyúságok

GYÜMÖLCSÖK

- javasolt: a hámozott alma, őszibarack, mandarin, narancs, banán, kompót formájában, meggy, cseresznye

- nem ajánlottak: aprómagvas-, csonthéjas-, magas rosttartalmú gyümölcsök

FŰSZEREK

- javasolt: só és cukor mértékkel, borsikafű, édesnemes paprika, citromlé, petrezselyem, kapor, köménymag, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél, fahéj,vanília

- nem ajánlott: nagyobb mennyiségben hagyma, fokhagyma, torma, fekete és fehérbors, csípős paprika, erős mustár, ketchup, piros arany, erős szószok, mártások, fűszerkeverékek

ÉDESSÉGEK

- javasoltak: piskóták, másnapos vagy pirított kalács

- nem javasoltak: túl édes sütemények, kompótok cukorkák, méz, karamell, grillázs, törökméz, szörpök

ITALOK

- javasolt: szűrt levek, (gyümölcslevek nem túl édesek) szénsavmentes ásványvíz, hidrogén karbonátos gyógyvizek, pl. Salvus víz, Anna-, Zsóry- forrás gyógyvizei valamint fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása miatt a Gellért-, Lukács-, Rudas- és Császár-fürdő gyógyvizei

- nem javasolt: erős tea, erős rostos gyümölcslevek, szénsavas ásványvíz.
Az alkohol minden formája tilos!

 

Bakos Regina
dietetikus

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.
Részletes, mégis lényegretörô. És az ellenjavallatokat is felsorolja.
RÉSZLETES, ÉRTHETŐ,EZT KERESTEM, KÖSZÖNÖM!
Kávét szabad inni?
Köszönjük az észrevételt. Feketekávé nem javasolt. Nem erős, nem zsíros tejből készült tejeskávé azonban fogyasztható az egyéni tűrőképesség figyelembevételével, kevesebb cukorral.
Jónapot!Nekem 42 évesen lett gyomorfekélyem.Szeretném kérdezni hogy ki tudna nekem egy heti étrendet összeállitani.Vagy hol találok ilyet.
Dietetikussal érdemes konzultálni, aki a kórelőzmény, az aktuális állapot, egyéb egyéni szempontok alapján is mérlegelhet.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×